Sute de elevi buzoieni au inceput scoala cu paduchi

22 octombrie 2015 | 1 comentariu |

Directia de Sanatate Publica a finalizat zilele acestea centralizarea triajului epidemiologic in scolile din judet, actiune in cadrul careia au fost examinati 88 la suta din elevii inscrisi.

 

medicina scolara (2)Desi incidenta bolilor transmisibile depistate in randul elevilor din scolile buzoiene este putin mai scazuta decat cea inregistrata anul trecut, inspectorii de la DSP Buzau au constatat si de aceasta data ca numarul elevilor care s-au intors la scoala cu paduchi, raie, micoze si alte boli infectioase este destul de mare.

Institutia a incheiat, zilele acestea, centralizarea datelor primite de la medicii care au efectuat triajul epidemiologic efectuat dupa inceperea noului an scolar, proces in cadrul caruia au fost examinati 60.268 de elevi, reprezentand 88 la suta din numarul total de copii si adolescenti inscrisi in unitatile de invatamant de pe raza judetului. La finalul triajului, DSP a anuntat ca incidenta bolilor transmisibile in randul elevilor este de 1,27 la suta, in scadere fata de cea inregistrata in perioada similara a anului trecut, care a fost de 1,52 la suta.

 

medicina scolaraDin pacate, si de aceasta data au fost identificate sute de cazuri de elevi cu pediculoza, nu mai putin de 304 dintre ei fiind depistati cu paduchi in urma controalelor medicale. Alti 365 au fost depistati cu diferite forme de angina, afectiune manifestata prin inflamarea acuta a amigdalelor sau a inelului limfatic faringian, provocata in general de agenti infectiosi reprezentati de virusi sau bacterii.

Au fost depistati si 38 de copii cu micoze, adica infectii ale tesuturilor provocate de ciuperci, precum si doi elevi cu scabie (raie). Pe langa acestia, alti 27 sufereau de alte boli infectioase.

In total, conform raportului intocmit de DSP, au fost depistati 768 de elevi cu boli contagioase, iar in cazul lor s-a dispus izolarea la domiciliu si tratamentul adecvat, reintegrarea in colectivitate fiind conditionata de vindecare.

 

pediculoza paduchiPediculoza, asa cum este denumita infestarea cu paduchi, poate afecta persoanele de orice nivel social si se raspandeste foarte usor intre copii, deoarece acestia petrec mult timp impreuna la joaca, mai ales in preioada vacantelor de vara, pe care multi si le petrec la tara, acolo unde exista riscul mai mare de a se infesta cu paduchi.

Esentiala este depistarea precoce, pentru a se evita raspandirea insectelor, de aceea este recomandata examinarea frecventa a scalpului copiilor, mai ales cand se intorc din vacante sau cand reintra in colectivitati. Pediculoza nu dispare fara tratament medicamentos, in cazul baietilor existand si alternativa raderii parului, fapt mai greu de acceptat in cazul fetelor, care pot intampina dificultati sociale din aceasta cauza.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Adrian Popa spune:

    Noroc cu presa locala, ca in Bucuresti e in fiecare an epidemie de pediculoza in absolut toate scolile, dar nu zice nimeni nimic. Cred ca in loc sa ne ascundem ar fi bine sa recunoastem ca la fiecare inceput de an scolar, sau dupa vacante, se intampla lucrul asta, sa chemam parintii si le prezentam metodele de preventie (sau de tratament, daca deja s-a petrecut infestarea). Unde invata fata sora-mii, invatatoarea le-a recomandat ca la fiecare inceput de an parintii sa aiba in casa un spray de preventie si sa dea copiii in prima saptamana de scoala. Si de atunci nici unul dintre colegii Laurei nu a mai avut paduchi. Iar ideea asta i-a venit dupa ce au avut si ei paduchi in clasa, de care au scapat cu Paranix sampon. Dar, daca exista posibilitatea sa previi, de ce sa nu folosesti?
    La scoala fiului meu nu exista atata transparenta, dar noi am aplicat metoda de la matusa si am scapat.
    NU inteleg de ce nu se informeaza macar parintii, la sedinta. Mai ales ca acum se poate si preveni….

Adaugati un comentariu


 

*