Tabagismul, obiect de studiu la UMF Targu Mures

21 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Din acest an, disciplina poate fi studiata optional de studenti, fiind vorba de singura universitate medicala din tara in care se preda un curs de tabacologie.

 

UMF Targu Mures

UMF Targu Mures

Inca din anul universitar precedent, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures este inplicata in proiectul „Universitatea de Medicina libera de fumat”, realizat in colaborare cu Davidson College din Statele Unite ale Americii si Fundatia Procardia. A devenit astfel, prima universitate medicala din tara care se alatura eforturilor de combatere a fumatului.

In acest an, proiectul se va  axa pe evaluarea obiceiului fumatului la toti studentii facultatilor de medicina, medicina dentara, farmacie si asistenta medicala generala, pe baza recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in conditiile in care statisticile sunt ingrijoratoare in ceea ce priveste prevalenta fumatului si in randul medicilor. Conform presedintelui fundatiei Procardia, Kikeli Pál István, peste jumatate din medici au viciul fumatului si nici studentii la medicina nu se lasa mai prejos, cei mai multi fumatori regasindu-se in randul studentilor la Medicina Dentara, 38,7 dintre acestia obisnuind sa fumeze. „Daca luam per general, fumatul la populatia adulta a Romaniei este de peste 20 la suta, la nivelul studentiei se fumeaza mult mai mult decat la populatia generala. Din nefericire, datele arata ca la corpul medical prevalenta fumatului este de peste 50 la suta. Cum sa poti oferi un sfat anti-fumat, atunci cand tu esti cel care fumezi?” a precizat in acest sens presedintele Procardia.

 

Prof. dr. Leonard Azamfirei

Prof. dr. Leonard Azamfirei

La randul sau, rectorul UMF Targu Mures, medicul Leonard Azamfirei, a precizat ca sondajele efectuate in cadrul proiectului arata ca se constata cresterea incidentei fumatului pe parcursul anilor de studiu, de la 32,2 la suta in anul  intai, la 39,1 la suta in anul patru. In acest context, conducerea institutiei de invatamant medical a luat decizia de a introduce pentru prima data in Romania un curs optional de tabacologie, care poate fi urmat din acest an, de studentii interesati, si se pare ca numarul acestora este destul de mare.

„Am fost surprins placut sa vad ca sunt foarte multi studenti care au aderat la acest proiect, mai ales ca noi am introdus din acest an un curs de tabacologie, la care studentii au venit din doua motive. Cei care fumeaza au venit sa vada daca merita sa se lase de fumat, iar cei care nu fumeaza, sa vada daca au motive sa ramana nefumatori. Cursul este optional, dar am vazut o mare participare. Poate participa orice student al universitatii. Statisticile nu sunt neaparat in defavoarea unor universitati de medicina, desi poate fi luat in considerare aici un nivel mai mare de munca, de invatare, de stres, care prin traditie se leaga cu obiceiuri uneori nesanatoase — tutun, cafea in exces. Medicii au un asemenea obicei, la care, teoretic vorbind, nu ne-am astepta, dar trebuie sa il tratam cu toleranta pentru ca sunt oameni pana la urma si au puterile si slabiciunilor lor de a rezista sau nu unor vicii. Pana la urma nu este important de ce faci acum, ci ce vei face in viitor”, a declarat rectorul UMF Targu Mures.

 

doctor-cigarette-www-pro-choicesmokingdoctor-blogspot-comDecizia introducerii cursului de tabacologie a fost luata in urma unui sondaj efectuat in randul studentilor, care s-au aratat in majoritate de acord ca informatiile legate de prevenirea fumatului sunt necesare la nivelul corpului medical. Peste 3.400 de studenti la medicina, dintre care jumatate de la UMF Targu Mures au raspuns intrebarilor din cadrul sondajului, 90 la suta dintre acestia considerand ca aceste cunostinte trebuie insusite si trebuie formate deprinderi practice in aceasta privinta.

In schimb, in ceea ce priveste interzicerea fumatului in restaurante, baruri, zone frecventate de tineri, doar 40 la suta din cei intervievati s-au pronuntat de acord cu acest lucru, in timp ce 80 la suta au declarat ca permit fumatul pentru alte persoane in anturajul lor, inclusiv la nivelul campusului.

Declaratiile au fost facute cu ocazia celei de-a treia intruniri din acest an a expertilor din SUA, Ungaria si Romania, in cadrul proiectului comun privind formarea capacitatii locale de cercetare in domeniul fumatului, demarat de Colegiul Universitar Davidson, Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures si Fundatia Procardia, intrunire ce a avut loc la Targu Mures. Initiatorii proiectului sustin ca fumatul este o boala care reprezinta o problema majora de sanatate publica mondiala, in situatia in care, pe plan mondial fumeaza circa un miliard de persoane. Dintre acestea, anual mor 4-5 milioane de fumatori, aproximativ 700.000 dintre ei fiind din Europa.

 


Adaugati un comentariu


 

*