Tatuaj salvator de vieți

În premieră pentru România, trei pacienți diabetici din județul Harghita și-au făcut un asemenea tatuaj, astfel încât în caz de urgență, echipajele de prim ajutor să știe cum să intervină.

 

Sursa: Facebook

Despre tatuaje, o formă de „machiaj” permanent a corpului, există păreri pro și contra. Se practică de sute de ani, iar realizarea lor este chiar tradițională în anumite culturi. Puțini dintre noi s-au gândit, însă, că un tatuaj poate salva viața cuiva. Ei bine, se pare că în cazul diabeticilor și-au dovedit eficiența.

Trei pacienți cu diabet din județul Harghita, printre care se numără și președintele Asociaţiei Diabeticilor din Gheorgheni, Gabor Suciu, sunt primii români care și-au tatuat însemnele și numele bolii de care suferă. Inițiativa a fost luată ca o măsură de siguranță pentru cazul în care vor avea nevoie de ajutor medical, echipajele de prim-ajutor putând astfel să afle că au de-a face cu un pacient diabdetic.

Tatuajele au fost aplicate pe încheietura mâinii stângi și conțin cuvântul „diabetic” și un cerc albastru ce reprezintă simbolul acestei boli, în interiorul cercului fiind înscris tipul bolii, respectiv „insulino-dependent” sau „tip II”.

Gabor Suciu spune că inițiativa este o premieră pentru România, iar cei care doresc să urmeze exemplul celor trei pacienți pot beneficia, gratuit, de un astfel de tatuaj. „Dacă bolnavului de diabet i se face rău, atunci nu poate să spună ce boală are. Echipajele de prim ajutor eliberează întotdeauna braţul stâng, pentru a lua pulsul, iar aceste tatuaje sunt pe braţul stâng ca să se poată vedea de ce boală suferă şi să beneficieze de prim ajutor, în consecinţă”, a explicat acesta.

 

Ideea a fost inspirată din câteva exemple reale, ale unor pacienți cu diabet căora li s-a făcut rău. Echipajele de prim ajutor nu au ştiut că au această afecțiune, iar din această cauză, unii dintre acești pacienți au decedat, din păcate, pentru că nu au primit la timp îngrijirile speciale de care aveau nevoie.

Gabor Suciu spune că această ideea aparține unei persoane originare din Ungaria, care trăiește în prezent în Germania, unde a luat cunoștință de aceste cazuri nefericite și s-a gândit la o soluție pentru a se putea evita alte situații similare. Fiind vorba și de o metodă inedită, a fost adoptată de mulți pacienți cu diabet, iar pentru prima dată în România a fost preluată și de cei trei diabetici din județul Harghita.

Tatuajele au fost realizate gratuit de un artist tatuator din Ungaria, care va reveni în Harghita la începutul lunii septembrie, pentru a mai realiza astfel de tatuaje și pentru alți pacienți care se vor arăta intersați.

 

Diabetul a devenit boala omului modern și afectează persoane de toate vârstele. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că 8,5% din populația adultă a lumii suferă de diabet, numărul persoanelor diagnosticate cu aceasta boală depașind deja 450 de milioane, dintre care, aproape două milioane sunt diagnosticați în România.

Diabetul este o tulburare de asimilare a zahărului de către organism și se manifestă sub patru forme distincte: diabet de tip I, diabet de tip II, diabet gestațional și diabet secundar.

Cel mai frecvent este diabetul de tip II, afecțiune de care suferă aproximativ 90% din pacienții diagnosticați. Acest tip corespunde unei creșteri prelungite a proporției de zahăr din sânge, fiind frecvent asociat cu modul de viață. Sedentarismul, alimentatia nesănătoasă, obezitatea, hipertensiunea arterială sunt principalii factori determinanți ai bolii.

Diabetul de tip 2 se dezvoltă treptat, într-o perioadă mai lungă de timp. În cazul acestuia, pancreasul poate produce suficientă insulină, însă organismul nu o poate folosi. În timp, din cauza asimilării slabe a insulinei, efectele asupra organismului pot fi la fel de grave ca în cazul diabetului de tip I. De aceea ar trebui să se acorde mai multă atenție mișcarii, alimentelor incluse în meniul zilnic și controlului greutății corporale”, explică dr. Dana Gabriela Marinescu, șef Secție Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, menționând că acest tip de diabet afectează mai ales adulții, în special după vârsta de 40 de ani.

 

Dr. Dana Marinescu

Diabetul de tip I sau insulino-dependent, apare adesea la copii sau tineri. Este caracterizat de distrugerea celulelor producătoare de insulină din pancreas, în multe cazuri existând posibilitatea ca acest lucru să conducă la lipsa totală de insulină din organism. Din păcate, odată distruse, celulele pancreatice nu se pot reface, aşa că pacientul va avea nevoie, pentru tot restul vieţii, de insulină injectată.

În ambele tipuri de diabet pot aparea simptome de urinare frecventă, de sete permanentă (polidipsia), senzaţia de uscăciune a gurii şi a gâtului, pierderea în greutate, pofta de mâncare ridicată (polifagia), stare de oboseala şi slăbiciune”, explică medicul diabetolog, atrăgând atenția că în special în cazul copiilor, părinții trebuie să fie mai atenți și, dacă observă astfel de simtome, să meargă de urgență la medic.

În județul Buzău, în evidențele medicilor se află peste 20.000 de pacienți cu diabet, iar câteva sute dintre aceștia sunt copii.

 


Categorii: Actual, Jobs, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*