Taxa claw-back lasa bolnavii fara medicamente

29 mai 2012 | 0 comentarii |

Reprezentantii companiilor farmaceutice reitereaza amenintarile de a sista aprovizionarea cu medicamente in regim compensat, daca Guvernul nu reconsidera taxa claw-back. Ei sustin ca asa cum a fost stabilita, taxa ii obliga sa vireze statului peste 400 de milioane de euro, aproape dublu fata de ceea ce au  platit anul trecut, cand au dat 250 de milioane de euro.

Victime colaterale in razboiul dintre Ministerul Sanatatii si companiile farmaceutice sunt bolnavii, mai ales cronicii cu afectiuni grave si tratamente costisitoare, care disperati ca ar putea ramane fara medicamente compensate, iar cu bani din buzunar nu-si vor permite sa-si cumpere tratamentele fara de care nu pot supravietui, ameninta cu proteste de strada. Medicamentele, practic, nu vor disparea, doar ca se vor vinde la liber, iar asta inseamna ca numai cei care si le vor permite se vor mai putea trata, iar numarul acestora este extrem de redus.

O misiune grea pentru proaspatul presedinte al CNAS, dr. Doru Badescu, si pentru ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, care daca in urmatoarele doua zile nu gasesc o solutie de stingere a conflictului, lasa romanii care isi platesc asigurarile de sanatate, practic, fara peste 2.400 de medicamente pentru inima, boli digestive, cancere, infectii grave sau alte boli, care acum se elibereaza in regim compensat.

S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca autoritatile si reprezentantii industriei farmaceutice nu s-au inteles in privinta taxei de claw-back, pusa pe profit. Daca in 2011 taxele platite de companiile farma au fost de 250 de milioane de euro, acum vor trece de 400 de milioane de euro (33% din totalul vanzarilor compensate), dupa cum sustin reprezentantii acestora.

Reprezentantii companiilor farmaceutice sustin ca autoritatile ii obliga ca toate sumele cheltuite peste bugetul alocat de CNAS pentru medicamente compensate sa fie suportate de ei, adica sa-si asume gaurile negre din sistem. Ei spun ca „principalele cauze ale suprataxei excesive sunt evaluarea gresita in bugetul de medicamente a consumului real de medicamente in 2011 (5,7 miliarde RON fata de consumul real de 6,8 miliarde RON), formula de calcul a taxei care nu are echivalent in UE privind acoperirea reala a deficitului si utilizarea in baza de calcul a unor date eronate furnizate de CNAS”, dupa cum sustine presedintele Asociatiei Distribuitorilor de medicamente din Romania, Robert Popescu.

De cealalta parte, autoritatile medicale sustin ca acest mod de taxare nu a fost inventat in Romania si ca se practica inclusiv in Portugalia, Ungaria, Danemarca si Franta.

Bolnavii sustin insa ca nu-i intereseaza conflictul dintre autoritati si companile farmaceutice, decat in masura in care ei intampina deja probleme in procurarea medicamentelor si someaza Executivul sa gaseasca solutii.

 „Toate solicitarile noastre catre autoritati nu au primit niciun raspuns. De aceea, daca situatia pacientilor cu afectiuni cronice nu va fi rezolvata pe parcursul acestei saptamani, atunci ne vom cere drepturile in strada. De pe piata lipsesc 40 de medicamente citostatice necesare bolnavilor cu cancer. Acest fapt duce la intreruperea tratamentelor si la ingradirea accesului la medicamente a pacientilor nou diagnosticati”, spune Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor Cronici din Romania, atragand atentia autoritatilor ca se vor confrunta cu proteste fara precedent daca nu gasesc solutii.

Problema va fi transata intre Ministerul Finantelor, cel al Sanatatii si seful Guvernului care ar trebui sa gaseasca o rezolvare cat mai repede.


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*