Telefonul mobil, pe cat de necesar, pe atat de nociv

20 februarie 2017 | 0 comentarii |

Papa Francisc avertizeaza tinerii ca lipsa de comunicare directa intre oameni duce la violenta, iar obiceiul de a expedia mesaje in timpul mesei marcheaza „inceputul razboiului”.

 

sms-la-masaEste greu sa ne mai imaginam lumea de astazi fara telefonul mobil. Face parte din viata noastra si a devenit indispensabil, de la cele mai fragede varste, pana la cele mai inaintate, in toate paturile sociale.

Despre riscurile dependentei de telefon asupra comportamentului uman si asupra psihicului au vorbit, de nenumarate ori, medicii si psihologii. Folosirea in exces a mobilului duce la deteriorarea sanatatii fizice, psihice si sociale.

Despre efectele nocive ale radiatiilor electromagnetice emise de telefonul mobil s-au scris numeroase articole si chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii plaseaza utilizarea telefonului mobil in aceeasi categorie de risc cancerigen cu intoxicatia cu plumb, gazele emanate de motoare si cloroformul. Specialistii sustin ca studiile au demonstrat ca aceste radiatii au capacitatea de a schimba organizarea celulelor si a tesuturilor cu rapiditate, fara sa se vada. Mutatia celulara genereaza cancerul la creier si multe alte boli. Studii recente au aratat ca folosirea excesiva a mobilului poate genera cancer localizat langa maxilar si ureche.

Alti oameni de stiinta spun insa ca aceste studii si articole nu au o sustinere stiintifica suficient de bine demonstrata. Orice studiu sau lege trebuie fondata pe explicatii stintifice si reglementari.

Cert este insa ca dependenta de telefonul mobil duce la izolare, la lipsa de miscare, lipsa de concentrare si insomnie. Iar pe langa toate acestea, vorbitul la telefon in timp ce te afli la volan duce la pierderea atentiei, ceea ce poate genera accidente dintre cele mai grave, din acest motiv fiind si interzis sa vorbesti la mobil, in trafic.

 

papa-francisc-mobilMai nou, Papa Francisc, in timpul unei vizite la o universitate publica din Roma, a avertizat ca telefonul mobil este un instrument al discordiei si chiar poate reprezenta „inceputul razboiului”. Suveranul Pontif  le-a atras atentia, tinerilor prezenti, asupra  pericolelor generate de lipsa comunicarii directe intre oameni, din cauza telefonului mobil, recomandandu-le ca macar atunci cand sunt la masa, in familie, sa renunte la tehnologia moderna, comunicarea fiind antidotul violentei.

Papa le-a cerut elevilor si studentilor sa nu mai expedieze mesaje pe telefoanele mobile in timpul mesei. „Atunci cand suntem la masa, dar vorbim de pe telefonul mobil, este inceputul razboiului, deoarece nu mai exista dialog”, a spus Papa Francisc, remarcand ca de multe ori uitam chiar sa spunem buna ziua, atunci cand intram in casa, preocupati de transmiterea sau verificarea unor mesaje pe telefon.

Suveranul Pontif a subliniat, totodata, necesitatea revenirii la bunele maniere, explicand ca oamenii trebuie sa devina mai buni, mai politicosi fata de cei din jur, sa nu ii mai „insulte” pe cei pe care nu ii cunosc. „Trebuie sa coboram putin tonul, sa vorbim mai putin si sa ascultam mai mult. Dialogul care aduce impreuna inimile oamenilor este un medicament impotriva violentei”, a adaugat Papa.

Luna trecuta, Papa a denuntat violentele de inspiratie religioasa, in timpul vizitei la principala sinagoga din Roma, manifestandu-si solidaritatea cu cea mai veche comunitate evreiasca din diaspora, in semn de preietenie interreligioasa, intr-o perioada marcata de atacuri islamiste.

 


Categorii: Actual, IT & C, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*