Telefonul Vârstnicului, sprijin financiar pentru Spitalul din Soroca și două momente festive au marcat ședința Consiliului Județean Buzău

Proiectul ce va fi materializat prin colaborarea DGASPC Buzău cu Fundația Principesa Margareta a României va asigura, prin înființarea Serviciului „Telefonul Vărstnicului”, asistență socială bătrânilor din județul Buzău.

 

În ceastă după-amiază, consilierii județeni buzoieni, reuniți în ședința ordinară pe luna iunie, și-au dat acordul pentru încheierea unui parteneriat între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău și Fundația Principesa Margareta a României, în vederea implementării, la nivelul județului, a proiectului Telefonul Vârstnicului, care funcționează cu rezultate notabile în alte județe.

Inițiativa extinderii acestui serviciu și la nivelul județului Buzău a venit din partea Fundației Principesa Margareta, organizație care a demarat acest proiect, pe modelul programului similar Telefonul Copilului, și care își dorește ca acesta să fie disponibil pentru cât mai mulți vârstnici din toate colțurile țării.

Reprezentanții organizației s-au adresat autorităților locale buzoiene, iar acestea au fost de acord cu inițiativa, considerând-o benefică pentru persoanele vârstnice are au nevoie de ajutor și consiliere, dar încheierea protocolului de colaborare cu DGASPC a avut nevoie de votul consilierilor județeni. Proiectul de hotărâre întocmit în acest sens a fost adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, iar în perioada următoare se va trece la implementarea programului adresat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani din județ.

 

Telefonul Vârstnicului este un program ce presupune operaționalizarea la nivel național a unei infrastructuri de telefonie fixă și mobilă care să poată fi apelată gratuit prin intermediul unui număr unic. Grupul țintă este constituit de persoanele trecute de vârsta de 65 de ani. În această categorie se regăsesc multe persoane vulnerabile, pe fondul afecțiunilor de care suferă, al situației materiale, singurătății sau izolării, persoane care au nevoie de sprijin și care pot apela astfel la acest număr unic pentru a beneficia de ajutor și consiliere din partea specialiștilor DGASPC și a reprezentanților fundației.

Serviciul Telefonul Vârstnicului contribuie, de asemenea, la reducerea riscului de instituționalizare a bătrânilor, în condițiile în care, capacitățile centrelor rezidențiale din subordinea serviciilor de asistență cocială sunt deja depășite de numărul mare de cereri  venite din partea vârstnicilor.

 

Tot în cadrul ședinței de astăzi, la care a participat și prefectul Carmen Ichim, a fost aprobat și proiectul privind alocarea unui ajutor financiar din partea administrației județului pentru reabilitarea Secției de Terapie a Spitalului Regional Soroca, proiect în baza căruia Consiliul Județean Buzău va aloca din bugetul propriu 50.000 de euro, urmând ca alți 50.000 de euro să fie alocați după aprobarea bugetului pe anul viitor.

Un moment special al ședinței de azi l-a constituit acordarea unui premiu special Anei Maria Halupneac, elevă a Colegiului de Arte Nicolae Botgros din Soroca, premiu însoțit și de o finanțare pentru editarea unui volum de poezii. Vizibil emoționată, tânăra din Soroca a participat la ședința CJ Buzău din această după-amiază, la finalul căreia a oferit și un moment artistic, în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat de autoritățile buzoiene.

La fel de emoționat a fost și seful Consulatului General al României la Bilbao, Marian Popescu, care a primit tot azi titlul de Cetățean de onoare al județului. Buzoian de origine, Marian Popescu a fost astfel răsplătit pentru contribuția adusă la deschiderea canalelor de comunicare între autoritățile buzoiene și cele spaniole, în vederea promovării unor relații de colaborare.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*