Telemedicina romaneasca, finantata de americani

6 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Subsercretarul de stat in Ministerul Sanatatii din Romania, dr. Raed Arafat, si adjunctul sefului Misiunii Diplomatice a SUA, Duane Butcher, au semnat astazi acordul prin care cabinetele medicilor de familie din zonele izolate vor fi conectate la spitalele judetene prin sistemul de telemedicina.

 

Ministerul Sanatatii a primit din partea Agentiei Americane pentru Comert si Dezvoltare (USTDA), 422.786 USD, suma ce va fi utilizata pentru implementarea sistemului de telemedicina si telecomunicatii in domeniul asistentei medicale primare in zone rurale, izolate, anunta Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat de presa.

Potrivit documentului mentionat, acordul de finantare dintre USTDA si MS a fost semnat astazi, la sediul Ambasadei USA, de secretarul de stat in MS, dr. Raed Arafat, si adjunctul sefului Misiunii Diplomatice a Statelor Unite, Duane Butcher.

Studiul de fezabilitate va fi realizat de International Development and Technical Assistance si va include cerintele tehnice necesare sistemului de telemedicina, rezultatele unei evaluari comparative cu alte sisteme de pe pietele similare, recomandari de intretinere si modernizare a centrelor, precum si un calendar si un plan detaliat al implementarii sistemului.

Finantarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care sa ne evidentieze tmbunatatirile ce se pot aduce asistentei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare tn acest sens cu partea americana, mai avem un proiect pilot implementat tn zona Deltei Dunarii, care functioneaza de cateva luni si prin care am facut legatura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judetean din Tulcea”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana dr. Raed Arafat, subliniind ca prin implementarea unui astfel de sistem se va putea veni in ajutorul bolnavilor din zonele izolate, castigandu-se timp pretios pentru viata si sanatatea acestora.

La randul sau, Duane Butcher a aratat ca acordul semnat astazi „demonstreaza angajamentul Guvernului SUA de a colabora cu Romania pentru continuarea dezvoltarii sistemului public de sanatate, un domeniu cheie al infrastructurii nationale”, subliniind ca „aceasta finantare este incununarea a 20 de ani de sustinerea a sectorului tehnologiei si informatiei din Romania de catgre Agentia Americana pentru Dezvoltare”. Oficialul american a mai  precizat ca dupa finantarea acestui studiului de fezabilitate, Guvernul SUA intentioneaza sa continue sa investeasca in dezvoltarea sistemului IT, in transporturi sau energie ecologica.

Dr. Arafat, la randul sau, a reiterat faptul ca Romania are o experienta de noua ani in dezvoltarea sistemului de telemedicina, in special pe relatia dintre ambulantele de urgenta si spitale, dar el poate fi extins la nivelul cabinetelor medicale din zonele rurale, care pot fi astfel conectate la centrele de receptie a datelor medicale din sp;italele judetene.

Dupa Bucuresti si Tg. Mures, in sistemul sanitar romanesc se testeaza, la ora actuala, al treilea lea nod de telemedicina, la Iasi, prin care sunt conectate 30 spitale din zona Moldovei.


Adaugati un comentariu


 

*