TERAPEUTUL TAU: Codul etic al creierului (I)

16 mai 2016 | 0 comentarii |
Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Hristos a INVIAT! Sper sa va fie fost bine, sa fi avut un Paste cu folos si sa va fi bucurat din plin de lumina lina a Invierii!

Sunt multe situatii problematice in vietile noastre si vad ca uneori ne facem existenta si mai grea, avand scheme de gandire negative si irationale. Ne petrecem timpul reprosand, criticand, emitand asteptari nerealiste de la cei din jur. Asteptam ca altii sa faca ceva pentru noi si in locul nostru, enervandu-ne si devenind agresivi, fie si numai la nivel verbal. Ne plangem ca viata este scurta, dar ne-o petrecem facandu-ne-o iad unii altora.

Este bine de stiut, insa, ca intre speranta si gandirea pozitiva exista o legatura directa. A spera inseamna a gandi binele, a crede in binele care exista si a crede in binele care va veni. A gandi pozitiv inseamna a trai in armonie cu Universul, a avea incredere in forta divina, a crede in pacea si bucuria care ne sunt promise.

 

gandirea-pozitivaCred ca nu exista om care sa nu fi sesizat farmecul momentelor in care gandim pozitiv. Problemele devin provocari, timpul trece mai usor, avem mai mult succes in ceea ce facem, dezvoltam relatii optime cu cei din jur, suntem mai blanzi si mai toleranti. Suntem din ce in ce mai in concordanta cu eu-l nostru autentic si atragem situatii pozitive de viata care pot aduce schimbari importante in existenta noastra.

Suntem adesea prea grabiti sa sesizam lucrurile cu adevarat esentiale din viata noastra, acele lucruri simple care ne fac viata frumoasa si simpla. Lucrurile simple dau sens si semnificatie existentei noastre.

Uneori nici nu realizam ce puternici suntem. Conditia este sa nu ne abatem de la calea si de la felul nostru real de a fi. Suntem construiti sa gandim pozitiv, sa aducem binele in viata noastra si a celor din jur.

 

creier-inima-balantaA gandi pozitiv inseamna a avea o atitudine mentala cu ajutorul careia ne programam pentru  succes si obtinem rezultate bune si excelente in toate ariile propuse. A gandi pozitiv ne asiguram indeplinirea viselor. Este primul pas spre fericire, implinire si bucurie netarmuita. Gandirea pozitiva ne va ajuta sa descoperim ca nu avem limite in puterea de a rezolva orice problema, de a indeplini orice obiectiv propus si de a ne fauri propriul viitor. Secretul consta in increderea in fortele proprii, indiferent de situatie. Gandirea pozitiva este insa un „bun” pe care trebuie sa-l cultivam, intr-o lume in vcare stresul este adesea mai outernic decat incercarile noastre de a vedea lumea in clulori pastelate.

Nu o data mi-a  dat sa vad si chiar sa traiesc pe propria-mi piele efectele gandirii negative. Gandirea negativa, lamentarea, vaicareala, pesimismul amplifica dezamagirea, frustrarea, disconfortul. Gandind negativ, devenim incapabili sa vedem ansamblul.

 

zambesteOdata cu cresterea pierdem, din pacate, aptitudinea noastra de a gandi pozitiv si este nevoie de exercitiu pentru a recapata aceasta capacitate. Primul pas este a nu mai gandi urat despre apropiatii nostri, prin a modifica constient cuvintele grele, depreciative la adresa acestor persoane, transformandu-le cel putin in cuvinte cu valoare neutra. Astfel, ne eliberam de incarcatura negativa a emotiilor continute de cuvintele pline de ura, depreciative sau defaimatoare la adresa altor persoane.

Poate va intrebati de ce primul pas nu este propria noastra persoana. Atunci cand nu avem capacitatea gandirii pozitive, este mai simplu sa pornim din exterior catre interior.

Sunteti fericiti sau nefericiti, bogati sau saraci, aveti conflicte sau traiti in pace, vi se intampla lucruri bune sau rele? Stop! Opriti-va si analizati-va modul de a gandi despre voi, despre ceilalti, despre viata. Dati sens vietii voastre! Uneori nu reusim sa ne eliberam singuri din prizonieratul gandurilor noastre, dar exista intotdeauna o solutie! Vom discuta despre asta saptamana viitoare… 

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*