TERAPEUTUL TAU: Cum sa ne bucuram de momentul prezent

11 iulie 2015 | 0 comentarii |

Avem posibilitatea sa obtinem ceea ce ne dorim de la viata traind momentul prezent ca si cand am avea deja lucrurile pe care ni le dorim, folosind cateva tehnici simple.

 

Taisia Adina TRICA, psihoterapeut

Taisia Adina TRICA, psihoterapeut

Este vremea vacantelor, a concediilor de odihna. Fiecare dintre noi am dori sa ne bucuram de fiecare clipa cat mai mult si sa traim la maxim orice moment. Stim deja ca viata trebuie traita in fiecare moment, ca prezentul este cel care conteaza si ca daca nu profitam de el s-ar putea sa nu mai avem aceasta ocazie. Sigur, veti spune, dar cum sa fac astfel incat fiecare moment sa fie valorificat asa incat sa ma multumeasca si sa ma implineasca?

Uitati-va la copii! Ei stiu cel mai bine cum sa traiasca acest sentiment. Stim si noi, cei mari, dar luati de grijile si preocuparile vietii de adult am uitat cum sa facem acest lucru. Ceea ce vrem, de fapt, este starea pe care ne-o ofera realizarea visurior noastre: dragoste, abundenta, notorietate, prietenie…

Avem posibilitatea sa obtinem ceea ce ne dorim de la viata traind momentul prezent ca si cand am avea deja lucrurile pe care ni le dorim. Iar consecinta va fi o stare de bine care ne va aduce ceea ce ne-am dorit. Putem face asta folosind o „scuratura”, insusindu-ne anumite tehnici de dilatare a momentului prezent.

 

respiratie constientaIata ce va propun :

Respira constient. Cea mai simpla metoda de a fi prezent in propria viata este sa-ti urmaresti respiratia. Respira in timp ce citesti, constientizeaza-ti respiratia si traieste-o cu adevarat. Trage aer adanc in plamani, lent, apoi expira usor. Observa ce se intampla cu corpul tau: e incordat sau relaxat, spatele e drept sau aplecat, gatul e destins sau intepenit? Corpul functioneaza intr-un camp. Prin urmare, te invit sa te  orientezi asupra incaperii: e luminoasa sau intunecata, are un miros placut sau inchis, se aud zgomote de-afara sau e liniste? Inchide ochii, asta te va ajuta sa iesi din ritmul automat cu care ai intrat inconstient in rezonanta. Pune o mana pe abdomen si inspira usor. Atunci cand se ridica, inseamna ca plamanii sunt plini. Expira, plimbandu-ti mana de-a lungul abdomenului, in sus. Imagineaza-ti aerul ca fiind o bila.  Vizualizeaza traseul bilei /aerului. Nu-ti impune nimic, doar relaxeaza-te. Dupa cateva respiratii te vei simti mai usurat si mai inviorat.

Cu cat te vei familiariza mai mult cu acest exercitiu de constientizare, cu atat mai tacuta iti va fi mintea si te vei putea bucura de prezent. Capacitatea de a-ti urmari respiratia iti poate intari mult puterea de concentrare. O povestire zen spune ca un tanar aspirant la calugarie se plangea ca se plictiseste cand practica respiratia constienta. Maestrul lui i-a cerut sa stea un timp cu capul scufundat intr-o galeata cu apa. Cand novicele a scos capul si a tras cu nesat aer in piept, maestrul l-a intrebat: „Ei, acum ti se mai pare plicticos sa respiri?

 

fraternizeaza cu naturaFamiliarizeaza-te si fraternizeaza cu natura. O alta metoda eficienta de a aprofunda sentimentul prezentului este orice forma de meditatie. Poti alege sa mergi singur intr-un parc si sa ramai o jumatate de ora la umbra unui copac.

Chiar daca nu vei avea o stare speciala de la inceput, nu pleca inainte de ora propusa. Fa asta zi de zi, cel putin o saptamana

Poti alege, de asemenea, ca in fiecare dimineata, dupa ce te-ai spalat, dupa ce ti-ai frecat mainile cu ulei esential de lamaie, sa iesi pe balcon, la fereastra, in curte si… sa intri in reverie (a visa cu ochii deschisi). Nu te gandi la lucrurile pe care le ai de facut, la ingrijorarile sau bucuriile ce te asteapta. Pur si simplu, fii acolo: priveste rasaritul, bucura-te de racoarea diminetii, respira din plin aerul curat al zorilor, asculta ciripitul pasarelelor, urmareste zborul fluturilor… Fa din aceasta tehnica un ritual zilnic si el va fi pentru tine o oaza de  liniste.

 

gradina-parfumata-clopoteifegshuiExploreaza-ti simturile. Alta cale de intoarcere in prezent este auditia muzicala. O melodie frumoasa, lenta iti va incetini ritmul. Cantecele gregoriene, compozitiile marilor clasici iti vor induce o anumita rezonanta.

In traditiile spirituale, mai ales orientale, este des intalnita practica de a suna dintr-un clopotel in timpul ceremoniilor si perioadelor de meditatie. Un clopot cu rezonanta buna isi va prelungi tonul mult timp dupa ce l-ai facut sa vibreze – iar astfel extinde momentul, dilata clipa. Este un sunet durabil si generos, care ne ajuta sa prelungim la maxim durata puterii noastre de concentrare asupra lui ACUM. Va puteti concentra chiar asupra clopotelor bisericilor (daca aveti sansa sa stati in apropierea unor lacasuri de cult).

Practicile spirituale folosesc, de asemenea, tamaia sau smirna. Daca va sunt mai pe plac, puteti folosi betisoare sau lumanari parfumate, uleiuri esentiale. Un miros puternic are capacitatea de a dilata clipa.

 

totul se intampla acumAlunga monotonia. Revenirea in prezent poate fi mult ajutata de indeplinirea constienta a ritualurilor zilnice. Ale celor personale, asa-zisele tabieturi, si ale celor formate cu cei apropiati.

Ritualurile constiente in cuplu ne sustin sa traim clipa si sa ne bucuram de o stare durabila de armonie: sarutul de dimineata sau de seara, jumatatea de ora de conversatie linistita dupa cina, spalatul vaselor impreuna dupa fiecare masa, plimbarea de seara, exercitiile spirituale stabilite de comun acord.

Plictiseala, intr-o relatie, se naste din monotonia de ritm, o rutina care se strecoara in urzeala fiecarei zile petrecute impreuna.

Prima masura este deci varierea ritmului – accelerarea sau incetinirea.

 

respiratie cupluPsihologii Stephen si Ondrea Levine au gasit metoda potrivita pentru a readuce armonia in relatiile de cuplu. Unul dintre cei doi iubiti sta intins la sol si respira relaxat. Celalalt este alaturi si ii observa respiratia. Poate sa-si aseze o mana pe abdomenul lui, ca sa simta mai bine, apoi urmareste sa-si potriveasca respiratia in acelasi ritm. Continua pana cand expirul, inspirul si retentiile sunt perfect egale. Din acest moment, se continua minim sapte minute. Legatura care se formeaza intre cei doi este extrem de puternica. Dupa aceasta prima sincronizare, iubitii se simt motivati sa-si rezolve problemele legate de desincronizarea generala.

Intelepciunea straveche spune ca viata se traieste ACUM. Unii dintre noi am uitat aceasta invatatura. Prezentul este tot ce avem. Clipa de acum. Trecutul este trecut, maine nu stim daca va mai veni. Azi si ACUM este tot ce avem. Asa ca… opreste-te, clipa aceasta este a ta si este foarte frumoasa !

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*