TERAPEUTUL TAU: Pledoarie pentru reintregirea sinelui

7 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Ce este realitatea? Cum o percepem noi? Exista ea fara noi sau este o imagine creata in noi, dependenta de calitatile noastre interioare?

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Orice am cauta este important sa incepem din interiorul fiintei nostre. Acolo se afla raspunsurile.

Realitatea este tot ceea ce vedem in jurul nostru: case, oameni, intregul univers…  Realitatea este ceea ce putem vedea, pipai, auzi, gusta si mirosi. Aceasta este realitatea.

Este o noua zi. Deschizi ochii, te intinzi. Este o noua zi, soarele a rasarit, natura s-a trezit. Dar in adancul tau simti ca ceva nu e in regula. Te-ai trezit cu fata la cearsaf si ultimul lucru pe care ai vrea sa il faci este sa te ridici din pat.

Dar iti aduci aminte ca ieri a fost o zi perfecta; ai stiut ca va fi o zi minunata din momentul in care te-ai trezit si ai stralucit toata ziua. Si azi, nici macar nu vrei sa te dai jos din pat.

Te-ai schimbat tu, sau realitatea?

 

a-doua-realitate-iLumea” este un fenomen simtit de fiintele umane. Noi percepem realitatea din afara noastra in acelasi fel – in concordanta cu „frecventa” pe care o generam inauntrul nostru.

Cu alte cuvinte, realitatea inconjuratoare este complet dependenta de calitatile noastre interioare. Numai noi o putem modifica.

Percepem realitatea folosindu-ne ochii, urechile, nasul, gura si mainile. Aceste organe reprezinta „instrumentele” cu care valorificam cele cinci simturi ale noastre: vazul, auzul, mirosul, gustul si pipaitul. Percepem realitatea prin aceste cinci simturi.

Variatatea de tonalitati pe care le putem auzi, imagini pe care le putem vedea si asa mai departe, este complet dependenta de perceptia simturilor noastre.

 

reality-illusionSa analizam cum functioneaza sistemul nostru auditiv. Mai intai, undele de sunet ajung langa timpan si provoaca vibratia acestuia. Vibratiile timpanului misca oasele din urechea medie si, ca urmare a acestui fapt, sunt trimise semnale catre creier. Creierul, apoi, traduce undele de sunet in sunete sau voci. In acest fel auzim noi.

Cu alte cuvinte, intregul proces auditiv are loc inauntrul nostru.

Toate celelalte simturi ale noastre functioneaza in acelasi fel. Semnalele care ajung la noi prin toate simturile noastre merg la centrul de control al creierului. Acolo, informatia nou sosita este comparata cu informatia existenta in memoria noastra.

Reactia noastra interna este la stimuli externi si nu reprezinta ceea ce e de fapt in afara. Nu putem spune cu adevarat ce e in afara noastra.

 

egoistOmul poate percepe realitatea pe doua niveluri, niveluri care sunt complet influentate de calitati interioare. La primul nivel, insusirea interioara a fiintei umane este „egoismul”, care este opus insusirii Naturii. Aceasta insusire a egoismului, pe care o posedam in prezent, ne face sa ne simtim separati de altii si chiar ne incurajeaza sa ne detasam de ceilalti. Egoismul este de asemenea ratiunea pentru care imaginea noastra asupra realitatii este una a razboiului, luptei, saraciei si coruptiei.

La cel de-al doilea nivel, mai inalt, insusirea noastra interioara este iubirea si daruirea absoluta – la fel ca si insusirea fortei Naturii. Cei care percep lumea in acest fel pot vedea cum toti oamenii functioneaza ca partile unui sistem, actionand cu reciprocitate si creand un cerc de nesfarsita placere.

Iubirea si daruirea totala ar fi calea spre Dumnezeu si spre reintregirea sinelui nostru. Deseori spunem in terapie ca modul in care punem intrebarile ne influenteaza actiunile, gandurile si emotiile.

 

mychildtopVa propun sa reformulam pentru a da sens lumii si existentei noastre:

– in loc sa va intrebati De ce mi se-ntampla mie toate acestea ?, mai bine va intrebati Ce parte din mine atrage lucrurile acestea ?;

– in loc sa va intrebati Cum sa ma feresc de toate situatiile dificile ?, intrebati-va Ce parte din mine are nevoie mereu de protectie ?;

– in loc sa va intrebati Ce este de facut in legatura cu ziua de maine ?, mai bine va intrebati Daca exista vreo legatura intre inteligenta emotionala si anxietate ? ;

– in loc sa va intrebati De ce o persoana face asa si pe dincolo ?, mai bine va intrebati Ce parte din mine doreste sa sufere pentru modul in care se comporta persoana respectiva ?;

– in loc sa va intrebati Cum sa-i fac pe ceilalti sa fie de acord cu mine ?, mai bine sa intrebati Vreau sa traiesc o viata plina de aplauze sau o viata linistita ?.

«Pana nu-l gasesti pe Dumnezeu, nu te afli nici pe tine, nu-ti gasesti nici sensul tau, nici sensul lumii» (parintele Arsenie Boca)

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management


Adaugati un comentariu


 

*