TERAPEUTUL TAU: Poveste terapeutica

23 august 2014 | 1 comentariu |

Cand va simtiti coplesiti de evenimente si presati de timp, amintiti-va de „borcanul de maioneza si cele doua cesti de cafea”!

 

Taisia TRICA-Psihoterapeut

Taisia TRICA-Psihoterapeut

Dupa cum puteti vedea si simti voi insiva, viata este un conglomerat de evenimente mai fericite sau mai putin placute si nimeni nu este scutit de suferinte, de necazuri, de drame chiar, la un moment dat. Cand aceste lucruri se intampla, este un bun prilej sa ne analizam pe noi insine si ne aducem aminte de lucrurile care conteaza cu adevarat. Orice clipa poate fi traita frumos si cu folos.

Mai mult decat atat, important este sa ne aducem aminte ca putem sa nu fim singuri.

Pentru a ancora ideea, va propun o poveste terapeutica. Este o poveste pe care nu stiu cine a scris-o, dar ea circula de mult timp si multi au preluat-o si au transmis-o oral si mai ales virtual, asa cum fac acum si eu, considerand-o o pilda potrivita pentru cei care spun ca timpul nu le mai ajunge, ca ziua li se pare prea scurta pentru a-si rezolva toate problemele pe care si le-au propus.

 

borcan-pietre-mingi-nisip-cafea„Un borcan de  maioneza si doua cesti cu cafea….

Un profesor de filosofie statea in fata studentilor sai, avand pe catedra cateva lucruri. Cand ora de curs a inceput, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare de maioneza, pe care l-a golit. L-a umplut apoi cu mingi de golf. I-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin si acestia au convenit ca era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingiile de golf. I-a intrebat din nou pe studenti daca borcanul era plin, iar acestia au fost de acord ca era.

Profesorul a luat dupa aceea o cutie cu nisip, pe care l-a turnat in borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a intrebat din nou pe studenti cum statea treaba, iar acestia au raspuns in cor: pliiin!

 

borcan-cu pietre-nisip-mingi-de golf--cesti cafeaProfesorul a scos de sub catedra doua cesti cu cafea si a golit continutul acestora in borcan, umplandu-l de aceasta data definitiv. Studentii au ras.

Acum, a spus profesorul, dupa ce hohotele s-au domolit, as dori sa intelegeti ca acest borcan reprezinta viata voastra: mingile de golf reprezinta lucrurile importante pentru voi, familia, copiii, sanatatea, prietenii si pasiunile voastre. Daca totul ar fi pierdut in afara de acestea, viata voastra ar fi tot plina. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza pentru voi: serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor marunte.

Daca veti incepe cu nisipul – a continuat el -, nu veti mai avea unde sa puneti mingile de golf si pietricelele.

La fel si in viata, daca iti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodata timp pentru lucrurile importante pentru tine

 

Five young friends in a coffee houseProbabil profesorul le-a cerut studentilor sa reflecteze asupra experimentului, pana la urmatoarea intalnire, asa cum fac si eu cu dumneavostra, indemnandu-va sa postati comentariile pe care vi le inspira aceasta poveste.

Pana atunci, poate concluzia si indemnul individual al profesorului de filosofie va va fi de folos:

Acorda atentie lucurilor importante pentru fericirea ta. Joaca-te cu copiii, fa-ti controale medicale periodic, iesi cu familia in oras la cina, fa sport, vei avea suficient timp alta data sa faci curat sau sa repari cine stie ce dispozitiv. Ai, in primul rand grija de mingile de golf, ele conteaza cu adevarat. Stabileste-ti prioritatile, restul e doar nisip!

Unul dintre studenti s-a aratat insa nedumerit, asa cum probabil sunteti si dumneavostra acum si, inainte ca profesorul sa paraseasca sala de curs, l-a intrebat ce reprezentau cele doua cani de cafea.

Zambind, profesorul i-a zis:Ma bucur ca intrebi asta, ele vor doar sa arate ca, oricat de plina ar parea viata ta, e loc intotdeauna pentru doua cani cu cafea, cafea bauta impreuna cu un prieten!

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 



Comentarii (1)

  1. Paul spune:

    Poveste cu talc, pentru constientizarea prioritatilor personale in viata fiecaruia.

Adaugati un comentariu


 

*