TERAPEUTUL TAU: Semnificatia culorilor (I)

19 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Bine v-am regasit! Pentru ca este toamna si pentru ca suntem rasfatati de atatea culori, m-am gandit sa vorbim astazi despre simbolistica culorilor in viata noastra.

 

chipul toamneiIn dezvoltarea noastra, mai ales emotionala, ne implinim prin culori, ne hranim cu ele, le acordam semnificatii afective multiple. Din vremuri indepartate, oamenii au fost interesati de culori, fascinati de ele, le-au atribuit puteri magice.

Cum era si firesc, suntem interesati de culori si in terapie. Culorile din viata noastra spun o poveste despre noi, despre valorile si credintele noastre.

Nimic nu este intamplator, asa cum va spun de mult timp! Suntem un manunchi de culori si suntem in armonie cu Universul.

Este toamna, spuneam, de asemenea, iar pentru ca mereu m-au fascinat frunzele rosii ale copacilor, m-am gandit sa incepem calatoria de astazi, in aceasta lume fascinanta, cu culoarea ROSU.

 

Toamna-in-JaponiaRosu este simbolul fundamental al principiului vital, asociat cu forta, puterea si stralucirea. Este culoarea focului si a sangelui, avand in acelasi timp si o ambivalenta, cum este ca nuanta – deschis sau inchis.

Rosul deschis este exploziv, diurn, masculin, tonic, indeamna la actiune, isi arunca stralucirea peste tot, insufleteste, incurajeaza. Este o nuanta pe care o regasim la multe drapele si este des utilizata in publicitate.

Rosul inchis este nocturn, feminin, tainic, reprezinta misterul vietii. El alerteaza, retine, indeamna la vigilenta.

Va rog sa va amintiti de toate becurile care ne interzic accesul: semafor, sala de emisie radio, sala de operatie etc. Chiar celebrul felinar rosu, nu reprezenta o invitatie, ci din contra, o atentionare privind incalcarea unor norme morale.

 

culoriRosul are atat semnificatii pozitive, cat si negative. Dintre cele pozitive: virilitate, erotism, pasiune, dragoste, independenta, viteza, actiune, curaj, putere.

Dintre cele negative: pericol, agresivitate, manie, violenta, sange, martiriu, vanatoare, razboi.

In toate culturile lumii rosul ocupa un loc central, fiind culoarea nasterii si a mortii in acelasi timp.

Un rosu somptuos, batand spre violet (purpura) devine simbolul puterii supreme. Legile Romei antice prevedeau condamnarea la moarte a celor care ar fi cumparat sau vandut stofa de purpura. Vedeti ce patima poate crea o culoare!

 

Testul Lusher

Testul Lusher

In testul culorilor, apartinand lui M. Luscher, intr-o interpretare generala, putem afirma ca alegerea culorii rosii in prima pozitie, culoare ce reprezinta forta vointei, inseamna ca respectiva persoana este excentrica (interesata de mediu si oameni) – activa – ofensiva – agresiva – autonoma – mobila – competitiva. Aspectele afective evidentiate sunt: dorinta, excitabilitatea, dominarea si sexualitatea.

Situarea acestei culori in pozitii inferioare ne spune despre persoana respectiva ca cel putin in acele momente este slabita psihoemotional, fara energie.

Am putea sa ne energizam insa, in mod constient, prin aducerea in viata noastra a acestei culori.

ROSUL este asadar o culoare complexa, cu mare putere de fascinatie, ce poarta in ea cele mai mari pulsiuni umane: viata si moartea, actiunea si pasiunea, eliberarea si asuprirea.

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*