Terapii coolturale: Doua noi productii romanesti, pregatite pentru proiectie in Parcul Tineretului

29 iunie 2017 | 0 comentarii |

Cinefilii buzoieni sunt asteptati, si in aceasta saptamana, la o noua runda de terapie culturala, prin intermediul celei de-a saptea arte.

 

Caravana cinematografica „Zilele filmului romanesc”, sustinuta de Consiliul Judetean Buzau, a ajuns la cea de a treia saptamana. Pentru cinefilii buzoieni fiind au fost pregatite doua noi pelicule, care vor rula joi si vineri seara pe ecranul amfiteatrului din Parcul Tineretului.

In conditiile in care temperaturile in aceste zile se anunta caniculare, cateva ore petrecute in aer liber, in racoarea serii si in decorul natural oferit de Parcul Tinererului constituie o sursa excelenta de „reincarcare a bateriiilor” la sfasitul unei saptamani de munca, dar si de eliberare de stresul zilnic, accentuat, ca si de canicula care ne da de furca tuturor, chiar si celor sanatosi.

Ca si in saptamanile precedente, proiectiile programate in amfiteatrul din parc vor incepe la ora 21.30, iar accesul spectatorilor va fi gratuit, in ambele seri, un motiv in plus pentru ca acestia sa fie prezenti in numar mare.

Sunt doua povesti de viata, in care vulgarul si tristetea se impletesc cu amuzamentul si scot la lumina realitatea sumbra, facand ca fiecare dintre noi sa ne regasim, la un moment dat, in cel putin una dintre secventele in care evolueaza personajele…

 

In aceasta seara va rula filmul romanesc „Inimi cicatrizate”, in regia lui Radu Jude, o drama realizata in anul 2016. Este povestea romantata a scriitorului Max Blecher. Personajul principal se numeste Emanuel si este internat intr-un sanatoriu pe malul marii, cu o boala spinala, imobil si imobilizat la pat. Blecher a fost el insusi afectat de o astfel de boala in timpul ultimului deceniu al vietii, astfel ca filmul se bazeaza pe romanul sau semi-autobiografic.

Actorii Lucian Teodor Rus, Ilinca Harnut, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu, prezinta lumea insalubra care devine habitatul lui Emanuel, tanarul de douazeci de ani, internat intr-un sanatoriu vopsit in albastru bolnavicios.

Povestea se petrece in 1937, cand Adolf Hilter era la putere, la inceputul anilor de framantari dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Europa era atunci intr-un permanent tumult, iar in sanatoriul Carmen Sylva zaboveste boala, in timp ce continentul era stapanit de morbul belicos.

Vidul mortii iminente din pavilioanele reci este in contrast cu viermuiala pacientilor: fac concursuri de baut in carje si ghips, fac dragoste in conditii mizere, cu abcesele si durerile lor, glumesc, se ciondanesc, chiar se bat. E viata fix in preajma mortii, pacientii bolesc si rad nervos, iar pe fundal se aud versurile unei melodii care spun ca „viata fara de minciuna, n-ar mai fi un paradis”. Personajele dau tonul la melancolie si umor tragic, in conditile in care se confrunta cu realitatea sumbra.

 

Pentru maine seara este programata proiectia filmului „Fixeur”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru prezinta o poveste inspirata din evenimente reale. Pelicula prezinta povestea lui Radu, un stagiar la biroul din Bucuresti al agentiei France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizarii unui subiect despre o prostituata minora repatriata din Franta ii da acestuia ocazia sa isi dovedeasca competentele.

Totusi, pe masura ce se apropie de scopul sau, Radu realizeaza ca inversunarea cu care intelege sa faca aceasta meserie este indoielnica.

Realizarea castingului pentru rolul fetei abuzate a fost un proces foarte indelungat, deoarece s-a dorit ca tanara sa fie informata si sa nu fie afectata emotional de ceea ce urma sa afle pe parcursul filmarilor.

Adrian Silisteanu, coscenarist si producator al peliculei, spune ca Filmul „Fixeur” este unul „care te face sa-ti pui intrebari despre tine, despre relatiile cu cei de la serviciu sau cei din familie”.

Premiera mondiala a peliculei a avut loc in toamna anului trecut, la Toronto International Film Festival, iar in decembrie 2016 a castigat premiul pentru cel mai bun actor, acordat lui Tudor Istodor si o Mentiune Speciala a Juriului in cadrul Les Arcs European Film Festival. In aprilie 2017 a inregistrat un nou succes la Festivalul Filmului Francofon de la Viena si in cadrul sectiunii European Panorama a Festivalului international de film Crossing Europe de la Linz.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*