Terapii personalizate pentru pacientii cu afectiuni oncologice

23 februarie 2015 | 0 comentarii |

Specialistii oncologi considera ca terapiile conventionale folosite in acest moment in Romania sunt depasite si mult mai putin eficiente decat noile metode, bazate pe terapia personalizata.

 

conferintaReuniti zilele trecute in cadrul unei confeinte ce a avut ca subiect principal tratamentele inovative in domeniul oncologic, specialistii din Romania s-au aratat unanim de acord cu faptul ca terapia personalizata este in prezent cea mai ficienta si cea mai indicata metoda de tratament pentru bolnavii de cancer. In acest fel, pacientii au sanse mai mari de vindecare decat in cazul tratamentelor clasice. Medicii oncologi agreau noua terapie inca dinainte de a participa la conferinta, dar studiile recente prezentate in cadrul evenimentului le-au intarit aceasta convingere si i-au determinat sa solicite autoritatilor din Sanatate sa faca demersuri pentru ca astfel de terapii personalizate sa fie introduse cat mai curand si in tratamentul bolnavilor din Romania. Specialistii oncologi au dat, in acest sens, exemplul altor tari in care tratamentele tintite sunt introduse pentru tot mai multe tipuri de cancere, in timp ce in Romania inca se merge pe tratamentul clasic bazat pe chimioterapie,  tratament considerat depasit si mult mai putin eficient decat noile terapii.

 

Dr. Dan Corneliu Jinga

Dr. Dan Corneliu Jinga

In acest sens, dr. Dan Corneliu Jinga, de la Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala, a declarat ca noile descoperiri stiintifice ce cuprind cunostinte de imunologie, de genetica si biologie moleculara, precum si noile arii de genomica si proteomica au condus la dezvoltarea unor terapii rationale in tratamentul cancerului. „Identificarea acestor cai moleculare care ar putea sa explice de ce unele forme sunt mai grele ca altele, dar si a unor tratamente concrete, nu statistice, sunt arme de care avem nevoie. In Romania, deocamdata plangem – inca ne bazam doar pe chimioterapie. Medicii fac presiuni pentru impunerea medicamentelor aprobate la nivel mondial astfel incat si pacientii de aici sa poata beneficia de rezultate mai bune”, a declarat in cadrul conferintei, medicul Dan Corneliu Jinga.

Si colegul sau, dr. Tudor Eliade Ciuleanu a sustinut introducerea imunoterapiei tintite, despre care a precizat ca a dat foarte bune rezultate in cazul cancerului pulmonar. „Avem dovada clara ca o singura terapie, cea conventionala, nu merge pentru toata lumea si este nevoie de o abordare personalizata. Rata de raspuns apare mai greu, pentru ca dureaza mai mult in timp, iar concluzia este ca pacientii trebuie sa primeasca terapie tintita din prima linie de tratament”, a declarat acesta.

 

leucemieLa randul sau, medicul Nicoleta Berbec, de la Spitalul Coltea, a subliniat eficienta terapiei biologice tintite in cazul leucemiei acute limfoblastice. Aceasta a precizat ca terapia biologica tintita reprezinta viitorul in tratamentul pacientilor care sufera de afectiuni grave si care nu raspund la schemele de tratament traditionale. Noii agenti terapeutici sunt terapii tintite pe o anumita celula, sunt eficiente si in acelasi timp au reactii adverse minime pentru pacient.

„In cazul pacientilor cu leucemie acuta limfoblastica ne confruntam cu o problema inca nerezolvata si anume faptul ca multi pacienti sufera o recadere dupa tratament. Leucemia acuta limfoblastica este o boala maligna a sangelui, ce raspunde destul de bine la terapia standard – chimioterapia si transplantul de celule stem, cu obtinerea de remisiuni complete. La 40-50 la suta dintre pacientii adulti insa boala reapare, iar remisiunile complete se obtin mult mai greu. Pentru acesti pacienti, tratamentele clasice au rezultate dezamagitoare, de aici si nevoia unei abordari inovatoare, care sa imbunatateasca rezultatele din punct de vedere al recaderilor. Leucemia acuta limfoblastica poate fi o boala curabila cu noile terapii tintite si ar putea creste numarul pacientilor adulti vindecati” a explicat dr. Nicoleta Berbec, in cadrul aceleiasi conferinte.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

La eveniment a participat, ca invitat, si presedintele CNAS, medicul Vasile Ciurchea. Acesta a declarat ca alocarea de bani in plus pentru astfel de tratamente ar fi justificata de eficacitatea acestora cat si de scaderea costurilor indirecte, in situatia in care pacientii se vindeca in timp mai scurt. „Cred ca este important sa scoti inca doi lei din buzunar pentru a avea acces la molecule cu adevarat eficiente in tratamentul pacientului cu cancer. Scad costurile indirecte, daca reusesc ca pacientului sa-i fie mai bine, sa stea mai mult acasa sau la serviciu si, evident, sa primeasca tratamentul de care are nevoie. Medicamentele inovative inseamna grija pentru pacient. Daca am bani, ii dau, insa insist pentru eficienta – vreau sa am garantia ca tratam, dar avand in vedere si partea economica a lucrurilor. Am in vedere si parerea medicilor, dar daca gasim un medicament si cu un leu mai ieftin, conteaza pentru alti pacienti”, a precizat presedintele CNAS, subliniind ca fara un suport financiar, introducerea tratamentelor inovatoare nu va fi posibila.

 

radioterapiePana a ajunge sa asigure accesul oricarui pacient la astfel de terapii, Romania se confrunta deocamdata cu o acuta criza de radioterapeuti, in intreaga tara existand la acest moment doar 50 de specialisti in acest domeniu, fata de aproximativ 400, cat ar fi necesar. In plus, in toata tara nu exista decat 20 de aparate de radioterapie, in timp ce necesarul ar fi de 89-90, astfel ca bolnavii de cancer sunt nevoiti sa astepte timp indelungat pe liste de asteptare, pentru a avea acces la tratament.

„Romania, in acest moment, duce lipsa de centre moderne de radioterapie, intrucat cobaltul vechi deja este depasit ca tehnologie medicala si toata lumea se indreapta spre tehnologiile moderne, spre iradiere IMRT, in 3D, mai putin in 2D. Exista un program al ministerului  pentru a construi centre de radioterapie, dar inseamna o nevoie mult mai mare. Daca ne luam dupa ceea ce spun studiile, aproximativ 55-60 la suta din numarul total de bolnavi de cancer au nevoie de radioterapie. Tinand cont de capacitatea limitata a unei masini, care nu poate face mai mult de 6-700 de pacienti pe an, ar trebui un numar destul de mare de centre de radioterapie, dar ele nu se pot construi de azi pe maine, pentru ca sunt buncare care trebuie construite dupa reguli stricte si sunt acceleratoare de particule care trebuie comandate la producator”, a mai precizat presedintele CNAS.

Pana se vor pune specialistii de acord cu autoritatile, bolnavii de cancer sufera, pentru ca de multe ori nu au acces la terapiile de care au nevoie, pentru a se putea recupera.

 


Adaugati un comentariu


 

*