Test de sânge pentru evaluarea riscului de Alzheimer

10 februarie 2018 | 0 comentarii |

Analiza se bazează pe detectarea proteinei toxice amiloid beta, considerată cauza declanşării bolii Alzheimer.

 

O echipă de cercetători din Japonia şi Australia a dezvoltat un test de sânge care ar putea deveni un instrument eficient în identificarea riscului de a devolta maladia Alzheimer, studiile făcute până în prezent relevând o acurateţe de peste 90%. Cercetarea a fost realizată pe 252 de pacienţi australieni şi 121 japonezi, cu vârste cuprinse între 60 şi 90 de ani, unii dintre aceştia consideraţi normali din punct de vedere cognitiv, alţii cu o deficienţă cognitivă uşoară, iar alţii diagnosticaţi cu Alzheimer.

Cercetatorii susțin că testul de sânge ar putea deschide calea pentru teste mult mai ieftine și mai puțin invazive pentru punerea în evidenţă a proteinei amiloid beta, care se acumulează în creier pe măsură ce Alzheimer avansează.

Scanările cerebrale şi testele invazive de lichid cefalorahidian, cunoscute şi sub denumirea de puncţii lombare, sunt folosite în prezent pentru a stabili depunerea la nivel cerebral a proteinei amiloid beta, iar costurile pentru unele dintre testele imagistice cerebrale pot ajunge la peste 900 de dolari.

 

Aceștia mai spun că un simplu test de sânge, care este și mult mai ieftin, ar putea uşura şi activitatea companiilor farmaceutice, care ar putea astfel strânge un număr suficient de persoane din grupele de risc la Alzheimer pe care să testeze medicamente noi.

Boala Alzheimer se declanşează cu mulţi ani înainte ca pacienţii să prezinte simptome ca pierderile de memorie, ceea ce înseamnă că succesul tratamentului este influenţat de diagnosticarea timpurie.

Maladia este ce mai comună formă de demenţă şi afectează un procent de până la 70% dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală. Statisticile unei organizaţii guvernamentale australiene, citate de autorii studiului, arată că trei persoane din zece cu vârsta peste 85 de ani suferă de demenţă.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*