Testări gratuite pentru depistarea BPOC

16 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Societatea Română de Pneumologie demarează, în week-end, o nouă ediție a campaniei „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?”.

 

Dr. Ruxandra Ulmeanu

În fiecare an, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), Societatea Română de Pneumologie (SRP) desfășoară campania „Tu stii câți ani au plămânii tăi?”. În acest fel, SRP oferă posibilitatea, tuturor celor interesați, să își facă o testare gratuită pentru depistarea acestei boli, supranumită „ucigașul tăcut”.

Campania medicilor pneumologi, ajunsă la cea de-a IX-a ediție, se va adresa publicului larg printr-o acțiune programată a se desfășura sâmbată și duminică în Capitală, în fața magazinului Unirea. Astfel, în intervalul orar 9.00-17.00, specialiștii vor sta la dispoziția tuturor celor care vor dori să-și facă o testare pentru depistarea BPOC și le vor oferi informații despre această boală și reomandări preventive. Importanța testărilor pentru depistarea BPOC este subliniată de dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, care a precizat că „din cauză că este o boală ale cărei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de târziu. De asemenea, sunt mulţi cei care confundă încă simptomele acestei boli cu înaintarea în vârstă şi cu faptul că e normal să simţi ceva dacă fumezi. Tocmai din aceste motive încercăm să facem anual campanii de conştientizare şi testări gratuite pentru depistarea BPOC”.

 

BPOC este o boala respiratorie cronica ce se manifesta prin îngustarea progresivă si ireversibilă a bronhiilor, ceea determină o scadere progresiva a capacității respiratorii. Deloc surprinzător, principala cauză a bolii este fumatul, alți factori ce influențează apariția bolii putând fi poluarea atmosferică, fumatul pasiv sau sistemele de încalzire cu cărbuni.

Primul semnal de îngrijorare ar trebui să fie tusea, însă de cele mai multe ori, acest semn nu îi alarmează pe cei afectați. Fumătorii conideră că este normal să tușească, așa ca nu dau importanță acestui fapt, astfel că boala avansează fără ca pacienții să își dea seama că au o afecțiune respiratorie. Pe măsura ce bronhiile se îngustează se reduce si capacitatea respiratorie, moment în care pacienții încep sa resimtă o lipsa de aer la eforturi pe care anterior le faceau ușor. De cele mai multe ori, pacienții ajung la medic atunci când oboseala la efort a devenit foarte supărătoare, însă la momentul respectiv capacitatea respiratorie este deja scazută la jumatate. Pe fondul acestei reduceri a toleranței la efort pot aparea crize de sufocare, confundate de unii cu astmul, și frecvente episoade infectioase respiratorii, mai ales iarna.

 

Odată insatalată, boala nu mai este reversibilă, astfel că tratamentul prescris nu face decăt să stopeze declinul parametrilor spirometrici și să amelioreze oboseala la efort. Din această cauză, este important ca boala să fie depistată în stadiu incipient, atunci cand funcția respiratorie nu este încă serios afectată, întrucât acest fapt urmează sa aibă repercusiuni pe tot parcursul vieții pacientului.

Depistarea bolii presupune doar un simplu test de respirație, denumit spirometrie, test ce poate fi făcut în orice cabinet de pneumologie, necesitand doar câteva minute. Principalul dispozitiv cu ajutorul căruia se efectuează testul se numește spirometru. Acesta măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira voluntar, iar pentru acest lucru pacientul nu trebuie decât să sufle de trei ori în dispozitiv, la fel cum suflă șoferii în aparatele etilotest ale polițiștilor.

Astfel de spirometrii gratuite vor fi efectuate în acest week-end în cadrul capaniei, iar pacienții care vor fi depistați cu probleme respiratorii vor fi îndrumați să se adreseze medicilor specialiști.

 

La acest moment, numărul pacienților cu BPOC din România este de aproximativ un milion, medicii spunând că boala poate induce pacienții în eroare din cauza faptului că simptomele nu sunt specifice, putând fi confundate extrem de uşor fie cu efectele fumatului, fie cu cele ale înaintării în vârstă. Cu cât este diagnosticată mai târziu, boala poate afecta, pe rând, toate organele, iar pacienţii tratează toate celelalte afecţiuni neştiind, de fapt, că BPOC este cauza acestora. Primele semne care impun vizita la un medic pneumolog sunt tusea cronică, producţia cronică de spută, şuieratul, gâfâitul, senzaţia de sufocare instalată cel mai adesea brusc pe fondul unei oboseli accentuate sau toleranţa la efort, care devine din ce în ce mai redusă.

Un studiu efectuat pe un eșantion de 10.000 de pacienți români cu BPOC indică faptul că bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 40 şi 45 de ani sunt mai predispuşi să sufere de această boală decât femeile.

 


Adaugati un comentariu


 

*