Testări gratuite pentru depistarea fibrilației atriale

Campania are ca principal scop reducerea deceselor survenite ca urmare a unui accident vascular cerebral cauzat de această tulburare a ritmului cardiac.

 

Medicii specialiști și membrii Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, împreună cu reprezentanți ai autorităților din Sănătate, au lansat zilele acestea un nou semnal de alarmă în ceea ce privește riscurile pe care le presupune fibrilația atrială. Specialiștii ne spun că fibrilatia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac și a doua cauză de Accident Vascular Cerebral (AVC) ischemic acut, după hipertensiunea arterială, ceea ce înseamnă că trebuie să îi acordăm o atenție maximă, atât ca pacienți cât și ca medici.

Fibrilația atrială se manifestă printr-un ritm neregulat al bătăilor inimii, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații cardiace. Riscurile pe care această problemă de sănătate le reprezintă sunt însă prea puțin conștientizate de pacienții români, deși fibrilația atrială poate fi depistată la un simplu control efectuat la medicul de familie.

Statisticile recente indică faptul că peste 8.200 de români mor anul ca urmare a AVC provocate de fibrilația atrială, iar reprezentanții pacienților, împreună cu medicii specialiști și reprezentanții Ministerului Sănătății și-au propus să reducă acest număr prin desfăsurarea unei campanii de informare și conștientizare, care a fost demarată în această săptămână și se va derula până la finele anului.

 

Vasile Barbu

Sub numele „Schimbă Ritmul”, campania va include o serie de activități punctuale de testare gratuită a pulsului, în diferite locuri publice din toată țara, aceasta fiind cea mai simplă procedură cu ajutorul căreia se poate depista existența fibrilației atriale.

Cu ocazia lansării campaniei, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a declarat că „obiectivul pe care îl urmărim este ca oamenii să pună fibrilaţia atrială pe lista scurtă a priorităţilor din sănătate, pentru că avem o şansă reală să scădem numărul victimelor accidentelor vasculare cerebrale, care sunt în creştere”, adăugând că acțiunea se va desfășura la nivel național. Pe lăngă măsurarea gratuită a pulsului cardiac, voluntarii campaniei îi vor informa pe cetățenii interesați și despre efectele fibrilației atriale și factorii de risc ce pot duce la apariția acestei tuburări de ritm cardiac. Din totalul accidentelor cerebrale vasculare, 22% se datorează fibrilației atriale, iar mortalitatea în aceste cazuri este de 10%, față de 4% în accidentele vasculare ischemice de altă cauză. Datele din registrele de fibrilație atrială publicate până în prezent sunt îngrijoratoare, impactul fibrilației atriale asupra morbidității și mortalității având o creștere alarmană.

 

La rândul lor, medicii specialiști care s-au alaturat acestei campanii, atrag atenția că fibrilația atriala nu se manifesta prin simptome specifice, iar din această cauză, recomandă efectuarea controalelor medicale periodice la medicul de familie. Medicii spun că există și anumite categorii de risc, reprezentate de pacienții care au suferit un accident vascular cerebral ischemic, de purtătorii de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare, dar și de persoanele trecute de vârsta de 65 de ani.

Fibrialția atrială este favorizată de factori precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sindromul de apnee în somn, fapt pentru care persoanele care suferă de astfel de afecțiuni trebuie să își verifice permanent starea de sănătate, pentru a depista din timp apariția acestei tulburări.

Medicul Mihaela Baltă a precizat astfel că „pentru un bun control al afecţiunii este esential ca pacientul să beneficieze de un diagnostic precoce şi de un tratament corect. Sunt necesare verificarea personală a pulsului şi controlul periodic la medic. Examenul clinic sistematic poate depista tulburarea de ritm, iar investigaţiile suplimentare pot confirma diagnosticul. Pacienţii renunţă după o perioadă la tratament, pentru că ei cred că se simt mai bine, însă este foarte important să nu întrerupă tratamentul şi să asculte de indicaţiile medicului”. Medicul consideră că EDUCAȚIA și PREVENȚIA sunt cele mai eficiente metode prin care se poate influența, direct, starea de sănătate și speranța de viață a oamenilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*