Testari gratuite pentru HIV si hepatita, cu sprijinul guvernului norvegian

Aproximativ 34.000 de persoane expuse riscului de a contracta aceste boli vor fi supuse unor teste specifice, pe parcursul a doi ani, in cadrul unui program cu finantare norvegiana.

 

hiv

Un nou program avand ca principal obiectiv prevenirea si controlul unor afectiuni precum SIDA sau hepatita B si C a fost demarat, zilele acestea, la nivel national. Programul consta in testarea gratuita a persoanelor din categoriile cele mai expuse riscului de a contracta aceste boli. Astfel, programul „Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si hepatitei B si C in Romania” este derulat de Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, in parteneriat cu Asociatia Romana Anti-SIDA, Fundatia Parada, Alianta de Lupta Impotriva Adictiilor si Toxicomanilor si Romanian Harm Reduction Network.

Actiunea se adeseaza in principal persoanelor defavorizate, oamenilor fara adapost, consumatorilor de droguri si altor categorii de persoane cu risc mare de expunere la aceste boli. In derularea sa, organizatorii se bucura de sprijinul guvernului Norvegiei, care suporta 85 la suta din cei 1,3 milioane de euro investiti in acest proiect, restul de 15 la suta fiind contributia statului roman.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Numarul total al beneficiarilor va fi de aproximativ 34.000 de persoane, care vor fi testate gratuit, pana in data de 30 aprilie 2016. Prin acelasi proiect se va  realiza si un studiu, tot la nivel national, privind atitudini, comportamente, mentalitati in randul populatiei generale fata de aceste boli si fata de bolnavii cu HIV/SIDA sau hepatita B si C.

Cu ocazia lansarii oficiale a programului, medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Bals, a declarat ca alte obiective sunt si „realizarea unui registru electronic national ce va contine inregistrarea pacientilor cu hepatita, asigurarea continuitatii programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile, dar si o campanie nationala de informare, educare, comunicare in domeniul HIV si hepatitei B si C cu o focalizare speciala pe consumatorii de droguri”. Aceasta, in contextul in care Romania isi propune sa elimine virusul hepatitei C in urmatorii 5-10 ani si in aceeasi perioada sa reduca la sub 1 la suta numarul  persoanelor afectate cu virusul hepatic. Dr. Streinu Cercel a mai precizat ca aceste demersuri sunt absolut necesare, tinand cont ca noile molecule aparute pe piata internationala au o eficienta foarte buna, care depaseste 98 la suta ca rata de succes pentru vindecarea hepatitei C.

 

Legat de dificultatile intampinate de bolnavi HIV/SIDA in ceea ce priveste accesul la tratament, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a recunoscut vineri, la Targoviste, ca lipsa medicamentelor pentru acesti bolnavi este o problema grava, dar a declarat ca s-a intervenit pentru rezolvarea ei si, de anul viitor, se va relua si achizitia centralizata, pentru a nu mai aparea probleme.

Este o problema foarte grava. Din punctul meu de vedere, a fost o greseala ca nu s-a facut o licitatie si o achizitie centralizata, pentru ca fiind totul impartit pe mai multe segmente au aparut tot felul de inadvertente. Eu stiu ca am intervenit”, a raspuns ministrul Banicioiu, unei intrebari adresate de jurnalisti pe acest subiect.

Programul de tratament HIV/SIDA a fost blocat in anumite perioade in mai multe spitale, din cauza lipsei medicamentelor.  Ministrul Sanatatii a declarat ca de anul viitor „reluam obiceiul bun, de pana in 2007, acela de a face achizitii centralizate de medicamente si atunci le asiguram noi, de la inceputul anului. Si nu mai apar discontinuitati”.

 

risc de hepatita Hepatita C este o boala infectioasa ce afecteaza in principal ficatul, cauzata de infectia cu virusul hepatitei C. Adeseori hepatita C nu se manifesta prin simptome, dar o infectie cronica poate afecta ficatul, iar dupa o perioada mai indelungata poate duce la ciroza sau cancer hepatic. In unele cazuri, persoanele cu ciroza sufera si de insuficienta renala, cancer hepatic. O complicatie frecventa a cirozei este hipertensiunea portala, care la randul ei provoaca anastomeze care permit sangelui sa evite trecerea prin ficat, acest lucru producand vene varicoase la nivelul esofagului si stomacului, ce pot duce la sangerari pana la deces. Hepatita C se transmite la oameni mai ales prin contact direct cu sangele infectat prin administrarea de injectii intravenoase, folosirea echipamentului medical nesteril si transfuzii de sange sau, posibil, relatiile sexuale neprotejate cu persoane infectate. Estimarile arata ca aproximativ 185 de milioane de persoane in intreaga lume sufera de hepatita C.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*