Toamna pomilor sanatosi de la Istrita

9 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Pomii acestia ne vor oferi, in propria curte sau in livada,  fructe pline de savoare, vitamine si minerale de care are nevoie sanatatea noastra.

 

Pomi-istrita@sanatateabuzoiana.ro1060246Tragem o gura de aer in piept si spunem ca a venit toamna cea bogata! Drept e ca pentru omul gospodar poate fi, cu adevarat, o toamna bogata. Val dupa val, si au fost vreo patru deja, bruma a facut loc uneia dintre cele mai solicitante activitati din livada, inlocuirea pomilor sau plantarea.

Nu stam prea mult pe ganduri, profitam de ziua de luni, in care soarele si-a facut aparitia, generos, peste tinuturile Buzaului si mergem sa cumparam pomi de calitate, pomi certificati care sa ne ofere recolta pe masura dorintelor, dar si a efortului nostru financiar si fizic. Stim unde sa mergem, asa ca ne indreptam spre Istrita, la inginerul Petre Grivu, sa vedem ce a scos din pepiniera.

Doar cateva zile au trecut de cand au fost scosi primii pomi. Ploile din ultimele doua saptamani le-au cam taiat aripile pomicultorilor de la Istrita, care nu reuseau sa scoata in fata noastra pomii pentru vanzare. Oamenii de aici sunt priceputi, stiu cum sa valorifice fiecare ora de liniste oferita de natura, dar au nevoie si de putina intelegere din partea Toamnei, aceasta Zana a Melopeelor…

 

Pomi-Istrita@sanatateabuzoiana.ro

35.000 de pomi de calitate superioara isi asteapta viitorii consumatori de fructe. Sunt din toate speciile, ba chiar si din soiuri experimentate recent in livada Statiunii Pomicole de la Istrita. Imi fac loc printre masinile clientilor care au aflat ca deja se vand pomi la statiune si ajung in spatiul cu pomi ingropati provizoriu, pana la vanzare. E o toamna minunata, imi spune un angajat al statiunii, si omul a invatat ca va castiga un an, daca planteaza acum.

Casc bine urechile. Tac. Oamenii se sfatuiesc unii pe altii sa nu cumva sa cumpere de pe marginea drumului, corcodus care ar trebui sa dea cirese sau caise, in cativa ani. Mai zic si ca localnicii de pe linia DN1B Buzau-Ploiesti, care vand pomi asa, se folosesc de numele statiunii ca sa vanda, insa acesti ambulanti nu-si vor permite vreodata sa cumpere pomi certificati cu 15 lei bucata din statiune si mai apoi sa-I vanda la marginea drumului cu 5 – 10 lei bucata. Cine minte? Nu trebuie sa va spunem noi, intelegeti dumneavoastra…

 

Petre Grivu

Petre Grivu

Intru la Petre Grivu, directorul Statiunii Pomicole Istrita si cer detalii. „Avem pomi de calitate superioara care, din acest an, se preteaza la plantatii pe reconversie in pomicultura, pentru ca noi suntem printre putinele pepiniere din Romania acceptate sa livram pomi pentru reconversia pe fonduri europene. Noi indeplinim, ca si pepiniera, cerintele impuse in acest sens si putem livra zeci de mii de pomi in acest an, la preturi cuprinse intre 15 si 25 de lei bucata, in functie de specie, dar si de portaltoiul folosit. Spre exemplu, avem acum, la inceput de sezon de plantare, o comanda pe reconvresie,de la  un baiat tanar de la Galati, care vrea sa infiinteze o livada cu 8.000 de pruni si meri. El s-a documentat pe site-ul nostru si ne-a cautat la sediu. Ii pregatim marfa si o livram cu certificat de calitate, asa cum ne este obiceiul. Nu facem rabat de la calitate si nu oferim pomi de calitate indoielnica”, ne asigura inginerul Grivu, explicandu-ne ca ploile au si partea lor buna, pentru ca solul ofera radacinilor pomilor umiditatea de care au nevoie pentru a se prinde, natural, si a capata vigoare, mai ales ca temperaturile sunt, inca, generoase.

 

Scoala de pomi de la Statiunea Istrita

Scoala de pomi de la Statiunea Istrita

In perioada recenta, la Istrita au fost infiintate loturi demonstrative. „La mar, spre exemplu am experimentat, iar acum avem si la vanzare, soiul Golden Clasic, marul care facea acea pata pe fruct, noi avem Golden Clona B, un pom superior, care face si o productie excelenta. Deosebit este si celebrul Bot de Iepure, care acum se numeste Red Delicious si care este extrem de cautat de catre cumparatori. Desigur ca incercari pe loturile demonstrative sunt si la prun. Avem soiul Precoce D’ersinger, spre exemplu. Prunele din acest soi se coc in a doua jumatate a lunii iulie, cand acest fruct este doar o dorinta. Fructifica  foarte bine si este cerut pe masura calitatii sale. Una peste alta, noi chiar reusim sa aducem in aceasta piata a pomilor, care pot fi plantati in aceasta toamna, soiuri de calitate superioara si, repet, in concordanta cu ceea ce solicita consumatorul de fructe si cu normele europene. Desigur ca in loturile experimentale avem si alte soiuri, dar pe care le vom scoate in anii care vin, dupa ce ne vor convinge pe noi”, mai precizeaza directorul Statiunii Istrita.

 

De sanatatea pomilor depinde cea a fructelor

De sanatatea pomilor depinde cea a fructelor

Petre Grivu se refera la acreditarea statiunii de la Istrita drept una apta pentru a livra pomi fructiferi certificati pentru plantari noi sau replantari, cu fonduri europene, prin programul national de reconversie in pomicultura, program aflat in derulare si care seamana cu acela din viticultura si care a avut un deosebit succes cu cativa ani in urma.

Viile plantate prin reconversie, majoritatea cu butasi italieni sau frantuzesti, se afla deja in al doilea si chiar al treilea an de productie viticola. Oficialii din agricultura romaneasca spera ca reconversia din horticultura sa depaseasca succesul celei viticole si, mai mult, livezile de odinioara sa reapara, fie acolo unde au fost, fie pe alte terenuri, mai intinse. Tocmai de aceea se pune  accent pe calitatea pomilor folositi, iar cei din pepiniera Istrita si-au dovedit, de-a lungul anilor, calitatea, prin fructele sanatoase, de calitate, oferite.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*