Toamna se numara… bolile contagioase cu care copiii intra in scoli

5 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Din pacate, si anul acesta, copiii s-au intors cu paduchi din vacanta. 660 de elevi din scolile si gradinitele buzoiene au fost identificati, la triajul epidemiologic, cu afectiuni infecto-contagioase.

 

Se spune ca „Toamna se numara bobocii”. O expresie frumoasa care se refera, in sens strict, la bobocii pasarilor eclozati peste vara si care au supravietuit, ajungand in toamna marisori, mai rezistenti si cu sanse reale sa treaca cu bine si peste iarna.

Dar tot toamna, cand incep scolile, medicii fac triajul elevilor si, dupa fiecare vacanta, numara cazurile de boli contagioase cu care copiii se intorc din vacanta, asa ca sunt trimisi acasa pentru a se poata vindeca si pentru a nu mai reprezenta un pericol pentru ceilalti colegi sau pentru dascalii care au grija de educatia lor. Si iata ca din nou au fost copii care au inceput scala cu pediculoza (paduchi) sau cu scabie (raie), chiar daca am fi tentati sa credem ca aceste boli ar fi trebuit sa fie demult eradicate…

Potrivit datelor centralizate de Directia de Sanatate Publica Buzau, in urma evaluarii copiilor de varsta prescolara si scolara de catre medicii din judet, aflam ca in aceasta toamna „s-au numarat”, adica au fost examinati, 58.878 copii si tineri (93% din inscrisii in unitatile de invatamant), depistandu-se 660 bolnavi cu boli contagioase. Nu foarte multi, incidenta bolilor transmisibile, 1,12%, mai mica decat  cea  inregistrata dupa vacanta de vara a anului scolar precedent, dar s-ar fi putut ca lucrurile sa stea mult mai bine.

 

Si tot statistica, adica numaratoarea, ne arata ca cele mai multe cazuri de boli contagioase au fost angine, adica rosu in gat, 420 de astfel de cazuri fiind depistate de medicii care au facut evaluarea starii de sanatate a copiilor si tinerilor care au inceput scoala in urma cu trei saptamani. Mai grav este insa ca 167 de copii au inceput scoala cu paduchi, desi suntem in anul de gratie 2017, iar apa si sapun exista, slava domnului, din belsug. Nu au lipsit nici micozele, 28 de astfel de cazuri fiind identificate in urma triajului epidemiologic, dar au existat si doua cazuri de raie, un caz de varicela si 38 de alte cazuri de boli infecto-contagioase.  

Nu s-au inregistrat cazuri de rujeola, rubeola, scarlatina, parotidita sau hepatita virala acuta, iar copiii bolnavi au fost izolati la domiciliu si tratati, intrarea in colectivitate fiind conditionata de vindecare. Fata de rezultatele triajului epidemiologic efectuat dupa vacanta de vara a anului scolar anterior, constatam o scaderea importanta a numarului de cazuri de pediculoza inregistrate in acest an si mentinerea unei rate egale a morbiditatii prin angine”, a concluzionat directorul DSP Buzau, Cristina Ungureanu, mentionand ca rezultatele triajului epidemiologic au fost transmise Ministerului Sanatatii si Institutului National de Sanatate Publica.

 

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*