Tonul modificat al vocii poate trada anumite probleme de sanatate

Anumite modificari in tonul vocii apar frecvent in contextul anumitor boli minore, dar uneori aceste fluctuatii pot semnala si probleme mult mai serioase.

 

Dr. Mihaela Mihalcea - medic ORL

Dr. Mihaela Mihalcea – medic ORL

Cei mai multi dintre oameni nu acorda o atentie deosebita propriilor voci, iar putini sunt cei care situ ca, pe langa faptul ca este principalul canal de comunicare, vocea poate fi un instrument util in diagnosticarea anumitor boli. „Anumite modificari in tonul vocii apar frecvent in contextul anumitor boli minore, dar uneori aceste fluctuatii pot semnala si probleme mult mai serioase de sanatate, ne atrage atentia medicul primar ORL Mihaela Mihalcea.

O voce dogita sau pierderea completa a acesteia este generata adesea de o infectie in gat sau de suprasolicitrea corzilor vocale. Subtierea sau ingrosarea vocii apare atunci cand se modifica forma glotei, adica a orificiului dintre corzile vocale. De asemenea, calitatea sunetului emis tine si de forma gatului, nasului si a gurii, motiv pentru care vocea fiecaruia suna diferit, exemplifica dr. Mihalcea, cateva dintre modificarile de care ar trebui sa tinem cont si sa ne adresam medicului specialist, in cazul in care aceste  modificari persista.

 

voceVocea usor ragusita, mai ales dimineata, poate semnala un reflux gastric. Acidul din stomac ajunge in esofag si irita gatul si laringele, iar problema poate duce chiar la inflamarea corzilor vocale, ceea ce determina o vibratie anormala a acestora, rezultand vocea ragusita.

„O voce dogita insa poate fi un semn si  al altor boli benigne, dar si al cancerului laringian, atrage atentia specialistul ORL.

Vocea nazala este, de regula, o consecinta a sinuzitei cronice. Nasul infundat modifica foarte mult vocea, pentru ca blocheaza fluxul de aer, care nu mai poate trece prin fosele nazale. Se intampla asta deoarece tonul vocii rasuna in nas si sinusuri. O voce permanent nazala poate fi un semn de rinosinuzita cornica, cauzata de o infectie sau alergie. De multe ori problema apare din cauza inflamarii polipilor, care pot fi tratati sau, daca medicatia nu are efect, pot fi indepartati pe cale chirurgicala.

 

vociO voce ingrosata sau foarte slaba poate pune in evidenta si o problema a glandei tiroide. Cand tiroida nu functioneaza cu trebuie, au loc tulburari hormonale, care schimba vocea. De cele mai multe ori, in aceste conditii, vocea se ingroasa. In cazul adultilor, acesta este un semn al hipotiroidismului, la fel si vocea ragusita, aspra. De asemenea, cei care au tumori la nivelul glandei tiroide se confrunta cu o slabire a vocii, pentru ca nervii din laringe si corzile vocale pot fi paralizati. Cancerul tiroidian poate distruge nervii, de obicei pe o singura parte si cum doar una dintre corzile vocale se poate misca, vocea devine foarte slaba, soptita.

Vocea slabita si monotona poate indica existenta maladiei Parkinson. Aproximativ 90 la suta dintre cei diagnosticati cu aceasta afectiune sufera diferite modificari ale vocii. Pacientii au dificultati in a se  monitoriza corect si au impresia ca vorbesc normal, tare, cu inflexiuni, dar, de fapt, vocea lor este slaba, monotona

 Vocea dogita, care nu dispare (in caz de laringita, raguseala dispare in aproximativ o saptamana), reprezinta un semnal serios de alarma. In stadii incipiente, tumorile canceroase care apar la nivelul laringelui pot determina schimbarea vocii. Literatura de specialitate releva ca doar 5 la suta dintre tumorile care apar la acest nivel sunt benigne.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*