Topul alimentelor bogate in calciu

22 martie 2015 | 0 comentarii |

Calciul este cel mai abundent mineral din corp si se gaseste in mod natural intr-o varietate larga de produse alimentare si bauturi.

 

lactateEste binecunoscut faptul ca pentru a avea oase puternice si dinti sanatosi este necesar sa se asigure organismului aportul de calciu necesar, acesta contribuind totodata la sanatatea vaselor de sange, reglarea tensiunii arteriale si prevenind rezistenta la insulina, care ar putea conduce la diabetul de tip 2.

Adultii ar trebui sa consume aproximativ 1.000 de miligrame de calciu pe zi, care se poate traduce intr-un pahar de lapte, o felie groasa de branza si un iaurt simplu. Cu toate acestea, putine persoane reusesc sa introduca in dieta cantitatea suficienta de calciu. Principalele produse care contin calciu sunt laptele, iaurtul, branza, dar lactatele nu sunt singurele care asigura doza de calciu necesara. Verdeturile, legumele si fructele contin, de asemenea, calciu. Sursele non-lactate de calciu trebuie asociate cu vitamina D, pentru a ajuta organismul sa absoarba mineralul.

 

somonAstfel, fasolea alba constituie o sursa bogata de calciu si fier, specialistii recomandand-o in capul listei de alimente non-lactate care contin calciu. Boabele de mazare sunt de asemenea pline de calciu, potasiu si acid folic

O alta sursa importanta de calciu este somonul la conserva, secretul constand in calciul pe care il contin oasele, care sunt moi si astfel pot fi mestecate fara greutate. Asemeni somonului la conserva, oasele sardinelor sunt cele care au cel mai mare aport de calciu, la care se adauga si o portie sanatoasa de acizi grasi Omega 3 si de vitamina D.

Smochinele uscate contin nu numai calciu, ci si fibre si antioxidanti, putandu-se conusma in orice moment al zilei, sau putand fi transformate in gem.

Varza ofera o doza consistenta de vitamine A si C, calciu si fibre si poate fi amestecata cu usturoi si ulei de masline pentru a deveni o garnitura la felurile principale.

 

portocalaMigdalele sunt cele mai consistente din punct de vedere nutritional, raportat la numarul de calorii pe gram. Pe langa calciu, migdalele mai ofera si potasiu, vitamina E si fier.

In acelasi timp, semintele de susan contribuie la scaderea tensiunii arteriale, reduc inflamatiile si chiar lupta impotriva celulelor canceroase prin continutul lor de calciu.

Pe langa continutul bogat de vitamina C, portocalele aduc organismului si un important aport de calciu, specialistii recomandand consumul acestora mai ales dimineata.

In cazul dulciurilor, o alternativa naturala recomandata este melasa neagra, care are o aroma mult mai pronuntata decat cea obisnuita si este bogata in calciu, fier si vitamine.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*