Tot mai multe decese din cauza epidemiei de rujeola

In mai putin de doua saptamani, boala a facut trei noi victime. O treime din numarul total al deceselor s-au inregistrat in judetul Timis.

 

copil spitalDin pacate, anunturile privind noi cazuri de deces provocate de rujeola sunt din ce in ce mai frecvente, in ultima perioada. Dramatic este si faptul ca nu pot fi luate masuri cu efect imediat, pentru a opori extinderea epidemiei si a preveni astfel de evenimente tragice. In decurs de mai putin de doua saptamani, boala s-a dovedit fatala pentru inca trei copii.

Bilantul oficial al epidemiei izbucnite in cursul anului trecut a ajuns la 24 de decese. Toate cele trei decese din ultimele zile au avut loc in judetul Timis, acesta fiind si judetul in care rujeola a ucis cei mai multi copii. Nu mai putin de opt decese au fost inregistrate in judet, reprezentand o treime din numarul total al deceselor, consemnat la nivel national.

Cel mai recent caz este cel al unei fete de 9 ani si 10 luni, iar decesul a fost confirmat la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, sambata dimineata. Copila avea probleme severe de sanatate inca de la nastere, fiind diagnosticata cu sindrom Down si o dubla malformatie cardiaca. A supravietuit pana la aceasta varsta datorita ingrijirilor atente de care a beneficiat, insa rujeola si bronhopneumonia cu care fusese diagnosticata in urma cu doua saptamani s-au dovedit a-i fi fatale.

 

rujeola3Fusese internata cu bronhopneumonie, rujeola si alte patologii asociate, iar in ciuda eforturilor medicilor, nu a putut fi salvata. Si de aceasta data a fost vorba despre un copil nevaccinat, ca si in cazul celorlalte 23 de decese inregistrate anterior.

In ultima saptamana, la nivelul intregii tari au fost confirmate inca 238 de cazuri noi de rujeola, iar bilantul de la debutul epidemiei pana la finele lunii aprilie indica 5.119 de imbolnaviri, in 38 de judete din tara. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in zona de Vest a tarii, in judetele Caras-Severin, Timis, si Arad, iar 4.934 dintre copiii care s-au imbolnavit nu au fost vaccinati niciodata. Totodata s-au inregistrat 24 de decese din cauza rujeolei, din care 8 in judetul Timis, 5 in Arad, 5 in Dolj, 3 in Caras Severin, unul in Calarasi, unul in Satu Mare si unul in Bucuresti.

 

vaccin copilVaccinarea este principala solutie pentru a opri extinderea apidemiei si a limita numarul de decese, insa se pare ca cei 24 de copii care au murit pana acum nu constituie un argument suficient pentru a-i convinge pe unii dintre parinti sa mearga sa isi vaccineze copiii. In majoritatea cazurilor, nu fac acest lucru din ignoranta sau din lipsa de educatie, insa in urma unor campanii antivaccinare derulate mai ales in mediul online, exista si foarte multi parinti care refuza sa isi vacineze copiii, convinsi ca acest lucru le va face mai mult rau decat bine.

In unele judete in care campania de vaccinare a mers mai bine, dozele de vaccin s-au epuizat. Ministrul Florian Bodog a declarat astazi, ca in aceasta saptamana vor ajunge in stocurile Unifarm si ale Directiilor de sanatate publica primele 10.000 de doze de ROR „pe care le-am colectat de la toate depozitele din tara si pe care le-am notificat, nu puteam sa le oprim, dar le-am notificat si distribuitorii au raspuns apelului nostru si le-au blocat in depozite. Celelalte 110.000 de doze vor ajunge in saptamana care urmeaza. Cele 10 mii de doze vor fi trimise, cu prioritate in judetele in care sunt probleme, in judetele in care s-a semnalat ca nu exista vaccin, sunt cele 10 judete”, a explicat ministrul Sanatatii.

 

rujeolaRujeola se raspandeste usor, prin stranut si tuse, ceea confera virusului un mare grad de infectiozitate, adica de a produce boala. Se considera ca 90% dintre persoanele ne-imune se imbolnavesc atunci cand vin in contact cu un bolnav. Virusul rujeolei se raspandeste si prin obiecte contaminate cu saliva celui bolnav. Orice spatiu inchis si aglomerat (mijloace de transport – avioane, trenuri, metrouri, etc, mall-uri, supermarketuri, restaurante, scoli si gradinite, locuri de joaca) favorizeaza contaminarea persoanelor care nu au fost imunizate, atat cu rijeola cat si cu alte boli cu raspandire aerogena.

Rujeola este o boala infectioasa ce evolueaza cu febra inalta, chiar si 40°C, indispozitie, cefalee (dureri de cap), fotofobie (nu suporta lumina), tuse, dureri in gat, raguseala, varsaturi. Aspectul unui copil cu rujeola poate fi asemanat cu „fata de copil care plange” – ii curge nasul, are ochii rosii, pleoape umflate, lacrimeaza. Semnul caracteristic ce apare inainte de debutul eruptiei tegumentare este semnul Koplik – depozite albe, asemanatoare grauntelor de gris, inconjurate de zone mici rosii, pe partea interna a obrajilor, in dreptul celui de-al doilea molar.

Dupa o incubatie de 2-3 saptamani apare eruptia caracteristica, prima data pe fata si pe trunchi, apoi se extinde pana la extremitati. O persoana este contagioasa inainte sa se stie bolnava si raspandeste virusul cu cel putin patru zile inainte de eruptie, pe tot parcursul eruptiei si inca 4 zile dupa disparitia ei (aproximativ 14 zile). Nu exista tratament specific pentru rujeola, ci doar tratarea simptomelor asociate bolii.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*