Tot mai multi consumatori de droguri, diagnosticati cu HIV/SIDA

7 martie 2016 | 0 comentarii |

Desi aceasta nu este inca principala cale de transmitere a virusului, in ultimii ani a crescut ingrijorator numarul celor infectati ca urmare a administrarii de droguri injectabile.

 

laborator - HIVCompartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA din cadrul Institutului de Boli infectioase Matei Bals a dat publicitatii cele mai recente date referitoare la prevalenta acestei afectiuni in Romania. Conform acestor informatii, pe parcursul anului trecut au fost identificate 698 de cazuri noi, dintre care 370 sunt persoane infectate cu HIV, deci doar purtatoare ale virusului, iar in cazul a 238 de persoane a fost stabilit diagnosticul de SIDA. Cele mai multe cazuri au fost identificate in judetul Ilfov, unde au fost depistate 280 de persoane infectate, in timp ce Covasna este judetul cu cele mai putine cazuri noi consemnate, cu un singur pacient. Din numarul total de cazuri noi identificate pe parcursul anului trecut, 27 la suta sunt femei, iar 73 la suta barbati. Datele transmise de la Matei Bals mai indica faptul ca tot in cursul anului trecut, 168 de pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune au decedat.

Principala cale de transmitere a virusului ramane in continuare calea sexuala, peste 50 la suta din pacientii nou identificati contractand virusul pe aceasta cale, insa specialistii sunt ingrijorati de cresterea numarului de persoane infectate in urma administrarii de droguri injectabile.

 

drogatAstfel, daca anul trecut circa 78% dintre pacientii nou identificati se infectasera cu virusul pe cale sexuala, anul acesta, cel putin in primele doua luni, procentul a scazut la putin peste jumatate, diferenta fiind reprezentata in majoritate de cei care si-au administrat droguri pe cale injectabila.

Evolutia acestei cai de transmitere a fost una ascendenta de la an la an, iar specialistii spun ca s-a ajuns la valori ingrijoratoare. Astfel, daca in urma cu 6 ani, in 2010, rata de infectie cu HIV din cauza drogurilor injectabile era de doar 3%, in doi ani  s-a ajuns la o rata de zece ori mai mare, respectiv 30%. In prezent, vorbim despre o rata ceva mai scazuta decat in 2012, de 20%, insa medicii specialisti atrag atentia in continuare asupra riscurilor si efectelor nocive la care se expun persoanele din aceasta categorie, in special tinerii cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani.

 

drogat urgente 1Conform datelor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA, marijuana este tipul de drog cel mai des folosit de consumatorii seropozitivi, in anul 2015.  Astfel, 30% dintre aceste persoane consuma marijuana, substanta care face parte din categoria drogurilor usoare si care dauneaza memoriei si capacitatii de concentrare.

Al doilea cel mai consumat tip de drog il constituie etnobotanicele, preferatede 20% dintre consumatorii seropozitivi. Este vorba despre  droguri sintetice, cu nenumarate efecte, printre care aparitia halucinatiilor, atacurile de panica sau comportamentul agresiv.

In contextul evolutiei infectiei cu HIV prin consumul de droguri injectabile, Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals a organizat, in parteneriat cu Asociatia Carusel, in luna februarie a acestui an, o serie de activitati de informare pentru persoanele de etnie roma, consumatori de droguri pe cale intravenoasa. Medici specialisti din cadrul institutului au discutat cu zeci de persoane din aceasta categorie, despre factorii de risc si prevenirea infectiilor cu HIV, respectiv cu virusurile hepatice B si C, importanta testarii si integrarea sociala a acestora. Activitatile de informare fac parte din campania nationala de testare, informare, comunicare si educare H-Alert demarata de Institutul Matei Bals in parteneriat cu Asociatia Romana Anti-SIDA, Fundatia Parada si Romanian Harm Reduction Network.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*