Tot mai multi copii, invingatori in lupta cu cancerul

3 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Autoritatile din Romania anunta ca intentioneaza demararea unui subprogram de Oncologie pediatrica si infiintarea catorva noi centre destinate tratarii copiilor cu astfel de afectiuni.

 

Dr. Monica Dragomir

Dr. Monica Dragomir

Conform celor mai recente date ale Societatii Europene de Oncologie Pediatrica, prezentate in cadrul unei conferinte de specialitate care a avut loc la Bucuresti, in ultimii ani, numarul copiilor si adolescentilor care supravietuiesc dupa ce au fost diagnosticati cu afectiuni oncologice este din ce in ce mai mare, rata de supravietuire fiind in prezent de 80 la suta.  Datele au fost prezentate de medicul Monica Dragomir, seful sectiei de Oncologie Pediatrica din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, care a mai precizat ca in Romania, numarul copiilor bolnavi de cancer a crescut in ultimii ani iar afectiunile din acest spectru raman in continuare principala cauza de mortalitate determinata de o boala, in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 19 ani. „La nivel european, in fiecare an, sunt diagnosticati 35.000 de copii si adolescenti cu cancer, dintre care 15.000 de cazuri la categoria de varsta sub 15 ani si  20.000 de la categoria de varsta 15-24 de ani. Din fericire 80 la suta pot fi vindecati prin tratament multidisciplinar modern astfel incat se crede ca intre 300.000 si 500.000 de cetateni ai Europei sunt supravietuitori ai unui cancer din copilarie. Din pacate 6.000 de tineri si copii mor in fiecare an de cancer. Pentru ei nu se poate face nimic, dar pentru ceilalti putem face multe lucruri pentru ameliorarea calitatii supravietuirii. Supravietuirea copiilor cu cancer a avut o evolutie absolut spectaculoasa, comparabil cu cancerele adultului. Daca in anii ’70, rata de supravietuire, de vindecare era undeva la 50 la suta, ea a crescut incet pana in anii 2.000, dupa care, in prezent, se situeaza in medie in jur de 80 la suta”, a explicat medicul oncolog, care a mai precizat ca in Romania sunt diagnosticati anual intre 400 si 500 de copii si tineri cu cancer.

 

analize cancer fundeniPentru ca Romania se afla in urma statelor europene si la acest capitol, iar rata de upravietuire a copiilor cu afectiuni oncologice este mai mica decat cea inregistrata la nivel european, Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte ca de anul viitor se intentioneaza sa se realizeze in cadrul programului de oncologie, un subprogram dedicat cazurilor pediatrice. „Ne gandim si incercam sa creionam un subprogram in cadrul programului de oncologie, dedicat oncologiei pediatrice. Urmeaza in perioada imediat urmatoare sa discutam cu specialistii din domeniu, cu psihologi, cu absolut toti cei care pot sa contribuie cu ceva la acest subprogram, ca sa putem oferi tot substratul de care are nevoie acest program, nu doar in a aloca niste sume. Extrem de important este tot ce inseamna suport in aceasta boala si atunci sigur ca vom gasi solutii si pentru psihologie si pentru kinetoterapie si chiar pentru a face viata mai usoara acestor copii in clinici”, a declarat acesta zilele trecute.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea a mai explicat ca in cadrul acestui subprogram ar mai putea fi infiintate, tot incepand cu anul viitor, si cateva noi centre de oncologie pediatrica. „Tot in programul de anul viitor, incercam sa mai facem cateva centre de oncologie pediatrica. Daca mai apar centre noi, in acele centre noi trebuie sa se faca fix ceea ce se face si in institutele oncologice la Bucuresti sau la Cluj sau Iasi. Nici nu este o solutie sa aducem toti copiii in Bucuresti sau la Cluj, se vor aglomera foarte mult” a precizat Ciurchea in acest sens.

Totodata, seful CNAS a mai declarat ca vor mai fi introduse molecule noi pentru tratarea afectiunilor oncologice. „Este extrem de important daca putem sa punem un diagnostic foarte rapid sau mult mai rapid decat cum il punem pana acum. Este extrem de important daca putem sa oferim tratamente mai usor suportate de copil decat de un adult. S-au introdus molecule noi in oncologie, se vor mai introduce si altele. Tocmai au fost la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale cateva zile de analiza pentru moleculele care nu primisera acceptul de a intra pe lista. A fost perioada de contestatii, s-a analizat si vor intra. Nu stiu daca sunt toate, nu stiu daca sunt absolut toate tratamentele disponibile in acest moment la noi, de care are nevoie patologia oncologica si in special patologia din oncologia pediatrica”, a anuntat acesta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*