Tot mai multi pacienti isi castiga in Justitie dreptul la tratament

Pe parcursul unui an, instanta a emis 13 sentinte favorabile de care beneficiaza peste 120 de bolnavi cronici.

 

tribunalIn urma cu mai bine de un an, in cursul lunii mai a anului trecut, Asociatia Pacientilor Cronici a demarat un demers in premiera la acel moment, dand Statul Roman in judecata in numele a 7 pacienti bolnavi de cancer, care nu puteau beneficia de tratamente inovative, intrucat medicamentele de care aveau nevoie nu erau trecute pe lista de compensate, iar autoritatile amanau de aproape 7 ani reactualizarea acesteia. A fost ultima solutie pe care pacientii o mai aveau la dispozitie dupa ce, desfasurasera o serie de proteste si avusesera nenumarate intalniri cu reprezentantii autoritatilor, de fiecare data primind numai promisiuni care nu erau aduse la indeplinire. Demersul a fost unul disperat, cei sapte pacienti aflandu-se in stadii avansate ale bolii, dupa ce tratamentele clasice nu dadusera rezultate, iar singura lor speranta de a supravietui era legata de tratamentele inovative la care nu puteau avea acces intrucat nu erau incluse pe lista de compensate, iar costurile „la liber” ale medicamentelor necesare erau foarte mari.

La o luna dupa de au intentat acest proces, pacientii au obtinut o prima victorie, Curtea de Apel Bucuresti dandu-le castig de cauza si obligand autoritatile sa le plateasca din bugetul asigurarilor de sanatate tratamentele de care aveau nevoie.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Desi nu era definitiva, decizia Instantei a creat un precedent de care s-au grabit apoi sa profite tot mai multi pacienti aflati in situatii similare, astfel ca pe parcursul unui an au fost intentate in total 13 procese impotriva statului, toate castigate de pacienti. In total, peste 120 de persoane si-au castigat astfel dreptul de a beneficia de tratament gratuit. Desi sentintele nu au fost definitive, instanta a obligat autoritatile responsabile, mai precis Guvernul, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sa asigure pacientilor reclamanti tratament gratuit cu medicamente de ultima generatie, ca masura de urgenta pentru pastrarea sau protejarea unui drept.

Bilantul a fost prezentat de Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor Cronici, care a precizat ca cele peste 120 de persoane care si-au castigat acest drept in Instanta sunt pacienti cu diverse forme de cancer si alte boli cronice, toti beneficiind in prezent de tratament.

 

mars-pacienti-11-Acestia au trecut deja prin tratamentele clasice care nu au dat niciun rezultat, iar singura lor sansa erau tratamentele inovative, care nu se aflau, insa pe lista de compensate, iar autoritatile nu dadeau niciun semn ca se grabesc sa le includa. Pentru ca boala nu le permitea sa astepte la nesfarsit ca autoritatile sa le asigure dreptul la acest tratament, pacientii au decis sa isi obtina acest drept in instanta, incurajati de sentinta pronuntata in urma primului proces intentat in urma cu un an, si sprijiniti de Asociatia Pacientilor Cronici. „Avem promisiuni de atatia ani ca lista de compensdateva fi actualizata, in acesti ani au murit multi oameni si foarte multi copii” a declarat Cezar Irimia, precizand ca pacientii vor continua sa dea statul in judecate in cazul in care se va intarzia in continuare includerea tratamentelor inovative in lista de compensate.

Motivatia instantei pentru sentintele favorabile pacientilor a fost aceea ca „dreptul la viata al pacientilor este afectat direct de refuzul autoritatilor competente de a lua o decizie finala cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de stat, iar noul mecanism de includere conditionata de incheierea contractelor cost-volum si cost-volum/rezultat nu este de natura sa asigure transpunerea corespunzatoare a Directivei Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988”.

 

cancer de pieleUn alt succes al acestei campanii purtate de pacienti in Justitie este o sentinta civila pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, care prevede obligarea Ministerului Sanatatii si CNAS sa emita decizia finala privind includerea-neincluderea medicamentului Vemurafenibum pentru tratarea melanomului malign, in lista de compensate, in 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii, iar in masura in care decizia finala este de includere in aceasta lista sa o comunice Guvernului. Executivul ar urma sa emita o hotarare prin care sa aprobe lista, in termen de 30 de zile de la includerea medicamentului in aceasta. Aceasta hotarare pronuntata intr-un dosar in care sunt implicati patru pacienti, va deveni executorie dupa ce se judeca recursul.

 



Comentarii (2)

  1. Miha spune:

    Poti obtine bani de la DSP pe baza ordinului 50 din 2004-privind-metodologia-de-trimitere-unor pacienti in strainatate daca nu exista posibilitati de tratament in Romania. Am descris pasii pe care i-am urmat pe http://www.dizabil.eu/ – Cum sa obtii de la Ministerul Sanatatii bani pentru tratament in strainatate si intr-un final am obtinut bani si am reusit sa trec cu bine peste operatia care mi-a salvat viata.

  2. Radu Roxelana spune:

    Doamne… ajungi sa te lupti in justitie pt asa ceva…strigator la cer!

Adaugati un comentariu


 

*