Tot mai multi romani folosesc tehnologia pentru a-si monitoriza sanatatea

Un studiu realizat pe aceasta tema releva si faptul ca pacientii romani prefera sistemul privat pentru analize de laborator si imagistica, in timp ce pentru interventii chirurgicale si spitalizare, se adreseaza sistemului public.

 

Un studiu realizat in perioada aprilie-mai de compania iSense Solutions la comanda grupului Lowe arata ca tehnologia ocupa un loc important in preferintele romanilor, atunci cand vine vorba de activitati ce au legatura cu sanatatea, 70 la suta din populatia din mediul urban folosind diverse aplicatii sau apeland la Intenet pentru a-si monitoriza ori a-si ingriji sanatatea sau pentru a se informa si a intra in contact cu alti pacienti sau cu specialisti, pe forumurile de Sanatate. Un procent de 58 la suta din cei care au declarat ca folosesec in mod frecvent tehnologia in activitati legate de sanatate spun ca astfel au un control mai bun asupra propriei sanatatii, in timp ce 44 la suta spun ca astfel sunt mai putin stresati in ceea ce priveste sanatatea proprie si a familiei, iar 42 la suta spun ca tehnologia le asigura o mai usoara comunicare cu medicii.

Studiul releva totodata ca jumatate din cei care apeleaza la tehnologie o fac in primul rand pentru a se informa, 35 la suta folosind si diverse aplicatii care le permit sa isi organizeze mai bine activitatile legate de sanatate sau de administrarea a diverse tratamente. La acest capitol cei mai multi au specificat programari pentru consultatii sau remindere cu privire la programari facute anterior, diverse activitati sau tratamente.

 

Totodata, 29 la suta din romanii care folosesc tehnologia o fac pentru a-si monitoriza indicii de sanatate, iar 23 la suta, pentru a comunica on-line cu alti pacienti sau medici de diferite specialitati. Dintre romanii care se informeaza on-line pe subiecte legate de sanatate, 74 la suta au folosit in ultimul an forumuri generale,  69 la suta au apelat la platforme on-line specializate, 37 la suta la grupuri din social media, 32 la suta s-au informat de pe bloguri si 31 la suta au discutat pe chat cu prietenii din social media.

Studiul mai releva si faptul ca romanii sunt tot mai deschisi consultatiilor virtuale, prefertand in special sa puna intrebari suplimentare medicilor, pentru a afla mai multe amanunte despre anumite afectiuni. Un procent de 89 la suta dintre cei care folosesc tehnologia in activitati de sanatate prefera sa puna astfel de intrebari, in timp ce 87 la suta solicita medicilor in on-line interpretarea unor investigatii medicale, 72 la suta ii consulta despre prescrierea taratamentului iar 44 la suta, in privinta diagnosticului.

 

Cercetarea a inclus si o sectiune referitoare la starea a actuala de sanatate a romanilor, cu mentiunea ca persoanele intervievate au fost doar din mediul urban. Astfel, 35 la suta dintre acestea au declarat ca sufera de boli cronice, jumatate dintre cei cu astfel de afectiuni avand peste 45 de ani.

In ceea ce priveste preferintele romanilor atunci cand trebuie sa se adreseze unei unitati medicale 61 la suta prefera sistemul privat atunci cand e vorba de analize de laborator si 37 la suta au aceeasi optiune cand e vorba de servicii de imagistica. In acelasi timp 39 la suta din cei intervievati au declarat ca au preferat sistemul public de sanatate atunci cand au avut nevoie de spitalizare, in timp ce doar 9 la suta au optat pentru sistemul privat.

Tot catre sistemul public de sanatate s-au indreptat si preferintele a 25 la suta din respondentii care au avut nevoie de o interventie chirurgicala, in timp ce doar 11 la suta au ales pentru acest gen de interventie sistemul privat.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*