Trafic de medicamente cu regim special, prin farmacii online

25 ianuarie 2018 | 1 comentariu |

Procurorii de la DIICOT cercetează un grup infracțional organizat care a beneficiat de complicitatea unor farmaciști, pentru a procura medicamentele pe baza unor tețete falsificate.

 

În această dimineață, procurorii de la Serviciul Teritorial Cluj al DIICOT, împreună cu polițiștii de la Crimă Organizată, au efectuat 47 de percheziții în județele Cluj, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud. Au fost vizate locuințele unor persoane suspectate că fac parte dintr-o rețea specializată în traficul internațional de droguri de risc și de mare risc. Printre substanțele comercializate de aceștia se numără și medicamente aflate sub control național, cum ar fi Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam sau Midazolam.

Anchetatorii spun că grupul infracțional s-a format la Cluj în perioada 2012-2017, transformându-se într-o adevărată rețea care se ocupa cu traficul intern și internațional de droguri de risc și de mare risc, precum și de medicamente cu regim special, din gama celor enumerate mai sus.

Cercetările efectuate până la acest moment au scos la iveală faptul că traficanții au acționat cu complicitatea unor farmaciști din Cluj și Bistrița, de la care obțineau medicamentele cu regim special, fie în baza unor rețete falsificate, fie prin alte metode.

 

Gruparea acționa pe mai multe paliere, iar sumele de bani obținute în urma traficului de droguri și medicamente, erau „spălate” prin intermediul mai multor societăți comerciale, pentru a se ascunde adevărata provenienţă a acestora şi a se crea aparenţa legalităţii.

La un moment dat, membrii rețelei au început să distribiue medicamentele cu regim special folosindu-se de site-uri și farmacii online prin care preluau comenzile de la clienți din toată lumea. Își creaseră chiar și un call-center în Cluj prin intermediul căruia comunicau cu clienții.

Au mers atât de departe, încât chiar simulau on-line sau prin intermediul call-center-ului efectuarea unor controale medicale, întârindu-le convingerea clienţilor că au fost consultaţi de către un medic real, astfel aceştia lansând comanda de produse.

 

Pentru onorarea comenzii, era necesar ca acel client să achite în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin.

Ulterior efectuării plăţii, unii membrii ai grupării se deplasau la oficii de transfer şi ridicau sumele de bani, iar alţi membri expediau comanda de produse medicale, în principal în SUA, prin intermediul oficiilor poştale, sub forma de scrisori poştale, pentru a disimula expedierea de produse farmaceutice în mod ilegal.

Sumele de bani, de obicei euro sau dolari americani, au fost colectate şi depuse  în diferite conturi aparţinând unor societăţi comerciale cu sediul în ţară şi străinătate, prin intermediul cărora, printr-un circuit complex, se realiza disimularea adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani, în scopul reintroducerii în circuitul economic ca venituri dobândite aparent legal, existând astfel indiciile săvârşirii infracţiunii de spălare de bani, pe lângă cea de trafic de droguri.

Anchetatorii mai spun că suma totală obținută din astfel de activități între 2012 și 2017 se ridică la 55 de milioane de lei.

În această investigație, procurorii și polițiltii români au beneficiat de sprijinul autorităților americane prin intermediul Drug Enforcement Administration.

 



Comentarii (1)

  1. Dr.Bostina Petre spune:

    Asta pentru ca societatea romaneasca, prin politicienii si leaderii lor nu a fost cababila sa creeze acele institutii de control si sanctiune a acestor manifestari. Si nu mai degraba Colegiul medicilor care “doarme” inert pentru ca nu-i asa ar putea fi incriminat si “un coleg de-al nastru”. Si daca “colegul ne da votul din cativa in cativa ani nu se cade sa-l judecam si sa-l condamnam caci apoi nu ne mai da votul. Urat, foarte urat arata societate libera romaneasca caci este mai mult INCOMPETENTA decat libera. Chiar ipocrita as zice. Dr.Bostina Petre medic pensionar.

Adaugati un comentariu


 

*