Trafic de sange la Centrul de Transfuzii din Craiova

UPDATE:   Magistratii Tribunalului Dolj au admis propunerea anchetatorilor si au dispus arestarea preventiva pe o periroada de 29 de zile a celor doi angajati ai Centrului de Transfuzii.

Un asistent medical si o registratoare din cadrul unitatii medicale au fost retinuti aseara, dupa ce ofiterii anticoruptie au pus la cale un flagrant si au cumparat de la ei doua pungi de sange, contra sumei de 200 de lei.

 

arestare sange craiovaIn contextul scandalului de la spitalul Filantropia din Craiova, unde doi pacienti au decedat, iar alti patru au avut reactii adverse dupa ce li s-au facut transfuzii de sange, anchetatorii au scos la iveala un nou caz scandalos, legat de activitatea de transfuzie din Craiova. Intre cazul de la spitalul Filantropia, in care inca se fac cercetari, si cel demascat recent de ofiterii anticoruptie la Centrul de Transfuzii din oras nu pare a exista o legatura directa, dar acesta din urma este de o gravitate mult mai mare, avand in vedere ca la spitalul Filantropia au fost stabilite, pana acum, doar nereguli de natura administrativa. De aceasta data, la Centrul de Transfuzii este vorba despre trafic cu sange. Doi angajati vindeau „pe sub mana” pungi cu sange, umflandu-si astfel buzunarele, cu pretul periclitarii vietii unor pacienti care aveau nevoie de lichidul vital, pe care angajatii Centrului il vindeau preferential.

Pe fondul crizei de sange care se resimte la nivelul majoritatii centrelor de transfuzii din tara, asistentul medical Cosmin Magaon si registratoarea Mihaela Oprisan dezvoltasera o afacere proprie, punand la dispozitie pungi de sange oricui li se adresa in acest sens si era dispus sa plateasca. Aflati in situatii limita, cand de o astfel de punga depindea viata unei rude care urma sa fie supusa unei interventii chirurgicale sau avea nevoie urgenta de o transfuzie, multi oameni plateau pretul cerut, de 100 de lei pe o punga de 450 de mililitri si astfel aveau asigurat lichidul vital.

 

arest sangeAnchetatorii au intrat pe firul afacerii in urma cu aproximativ sase luni, fiind sesizati de reprezentantii unui ONG, care au depus o plangere in care au prezentat indicii ca la Centrul de Transfuzii din Craiova se vindea sange. Ancheta a fost preluata de ofiterii Serviciului Judetean Anticoruptie din Dolj, care, dupa investigatiile preliminare au stabilit ca cei doi angajati se ocupau cu astfel de lucruri.

Mai multi ofiteri sub acoperire au intrat in legatura cu traficantii, reusind sa le castige increderea si cumparand, in mai multe randuri, sange, asa cum o facaeu multi dintre cei disperati ca spitalele nu dispuneau de lichidul vital. Ofiterii sustineau ca au nevoie de sange pentru rude aflate in spital si care trebuie supuse unor interventii chirurgicale, platind de fiecare data cate 100 de lei, pentru fiecare punga de 450 de mililitri. Astfel de tranzactii au fost facute de mai multe ori, ultima dintre ele avand loc in cursul zilei de ieri, cand a fost organizat si flagrantul.

 

donare-sangeDe aceasta data, avand la dispozitie suficiente dovezi, ofiterii anticouptie aveau si un mandat de perchezitie, punand totodata la cale un flagrant. Unul dintre anchetatorii sub acoperire s-a intalnit cu asistentul medical si a cumparat de la acesta alte doua pungi cu sange, pentru care a platit 200 de lei, moment in care au intrat in scena ceilalti ofiteri care supravegheasera indeaproape tranzactia.

A urmat o perchezitie la sediul Centrului de Transfuzii, in urma careia au fost ridicate mai multe documente, iar la final, cei doi suspecti au fost dusi la audieri. In urma perchezitiei, care a durat cateva ore, de la centrul medical au fost ridicate mai multe inscrisuri, iar cei doi suspecti au fost dusi la audieri, aseara fiind retinuti pentru 24 de ore. Astazi vor fi prezentati instantei, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, sub acuzatia de luare de mita.

Directorul Centrului Regional de Transfuzii Craiova, Adriana Turculeanu,  a recunoscut ca exista suspiciuni in ceea ce priveste darea si luarea de mita in cazul angajatilor instituiei pe care o conduce, dar a incercat sa diminueze gravitatea faptelor lor prin faptul ca solicitarile sunt foarte mari si sangele insuficient, iar unii dintre cei care au nevoie fac acest gest, de multe ori, chiar fata de donatori, care sunt astfel motivati sa doneze pentru persoana pentru care au primit bani.

Valoarea exacta a prejudiciului nu este cunoscuta inca, anchetatorii facand un apel catre toti cei care au cumparat sange de le Centrul de Transfuzii, sa depuna marturie.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*