Tragedia de pe stadionul Dinamo, in atentia Colegiului Medicilor

Este vizat medicul de pe ambulanta privata care a intervenit in cazul fotbalistului Partick Ekeng, decedat vineri seara, dupa ce s-a prabusit brusc pe teren in timpul unui meci.

 

Patrick Ekeng

Patrick Ekeng

La sfarsitul saptamanii trecute, o alta tragedie produsa pe un teren de fotbal a socat si indurerat in egala masura intreaga tara. Un fotbalist de la Dinamo, camerunezul Patrick Ekeng s-a prabusit subit pe gazon in timpul unei partide, la cateva minute dupa ce fusese introdus in teren. Sportivul a primit primele ingrijiri pe teren, fiind apoi preluat de o ambulanta privata cu care clubul avea contract si transportat la spitalul Floreasca, aflat in imediata apropiere a stadionului din Stefan cel Mare.

Din pacate, in ciuda eforturilor medicilor de aici, fotbalistul in varsta de doar 26 de ani a decedat, cauzele mortii urmand a fi stabilite in urma autopsiei programata astazi.

Tragedia a facut uitat pentru moment valul de indignare starnit de scandalul dezinfectantilor din spitale, imediat dupa incident aparand primele voci care i-au acuzat direct pe medicii care au intervenit in prima instanta in cazul fotbalistului, facandu-i direct raspunzatori pentru decesul acestuia, pe baza faptului ca nu i-ar fi aplicat imediat manevre de resuscitare.

 

ambulanta stadionPentru ca drama s-a petrecut sub ochii a mii de spectatori prezenti pe stadion si in direct la televiziunea care transmitea meciul, multi dintre cei care au fost martori de la distanta s-au considerat indreptatiti sa dea verdicte, pe loc.

Acuzele s-au raspandit cu repeziciune pe toate canalele de informare, fara ca cineva sa isi dea si silinta sa verifice argumentele care stateau la baza acestora. S-a tot vorbit despre lipsa manevrelor de resuscitare imediat dupa incident, fiind acuzati atat medicul sportiv al echipei cat si cel de pe ambulanta privata, acuze intemeiate doar pe baza declaratiilor medicului Serban Bradisteanu de la spitalul Floreasca, acesta precizand la ca momentul sosirii la spital, pacientului nu ii fusesera aplicate manevre de rersuscitare.

Atat medicul sportiv cat si directorul operatorului privat Puls, caruia ii apartinea ambulanta care a intervenit, au precizat insa ulterior ca sportivul prezenta semne vitale la momentul interventiei lor, avand puls si respirand, caz in care nu se impuneau manevrele de resuscitare, care se aplica in cazul stopului cardio-respirator, atunci cand inima se opreste, iar victima nu mai respira.

 

ambulanta fotbalistCei de la serviciuul privat de  Ambulanta au fost apoi acuzati ca nu au avut defibrilator, fapt ce s-a dovedit in cele din urma fals, autospeciala fiind dotata cu un astfel de aparat. Nimeni sa si-a pus problema necesitatii utilizarii acestuia, in conditiile in care inima fotbalistului nu se oprise cat timp a fost intins pe teren. In ceea ce priveste medicul de pe ambulanta, voci din tribunele stadionului, citate ca surse de incredere de presa, au sustinut ca acesta s-a deplasat la pas catre locul incidentului, fumand si mancand seminte”.

Dupa decesul fotbalistului, atat organele de cercetare penala cat si Colegiul Medicilor au declansat propriile anchete. Procurorii i-au audiat, ieri, pe medicul sportiv de la Dinamo si pe cel de pe ambulanta privata, ambii sustinand ca fotbalistul nu necesita manevre de resuscitare in momentul in care a fost urcat in ambulanta pentru a fi transportat la spital. Ambulanta respectiva a fost sigilata, iar la sediul companiei de servicii medicale private au fost facute perchezitii. S-a constatat astfel ca ambulanta respectiva era dotata cu defibrilator la momentul controlului, urmand a se stabili daca acest aparat se afla la bord si in momentul interventiei de pe stadion sau a fost instalat ulterior.

 

ambulante pulsMinisterul Sanatatii si Departamentul pentru Situatii de Urgenta al  Ministerului Afacerilor Interne au anuntat ieri, ca au finalizat controlul la societatea care asigura serviciile private de ambulanta si au identidficat mai multe deficiente, intre care modificarea clasificarii ambulantelor, fara obtinerea aprobarii legale in acest sens. Singurele ambulante functionale erau de tip A (destinate doar transportului pacientilor), celelalte trei ambulante de tip B si C (destinate urgentelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de interventii, inclusiv cele de urgenta, se faceau cu ambulanțe tip A, incomplet echipate.

Totodata au fost identificare medicamente si materiale sanitare cu termene de valabilitate depasite, echipa de control gasind in trusele medicilor si asistentilor, inclusiv medicamente expirate din luna mai 2015, printre care fiole de adrenalina, folosita pentru procedurile de resuscitare, se arat  in comunicatul MS. De aemenea, pe ambulantele utilizate de Puls au fost gasite defibrilatoare cu baterii descarcate, iar reprezentantii firmei nu au putut preciza persoana responsabila cu activitatea medicala prespitaliceasca de la nivelul societatii.

Considerandu-se ca aceste aspecte reprezinta neglijente si abateri grave care revin in sarcina societatii comerciale care asigura servicii private de ambulanta, s-a dispus suspendarea pe o perioada de cel putin 30 de zile a autorizatiei de funcționare, pana la remedierea tuturor deficientelor; DSU a aplicat o amenda de 20.000 de lei, pentru incalcarea regimului privind reclasificarea ambulantelor, iar DSP a dat o amenda de 3.800 de lei pentru medicamentele expirate si modul de tratare a deseurilor medicale. Totodata s-a extins controlul efectuat de DSP pe alte aspecte specifice sesizate.

 

Dr. Gheorghe Borcean - presedinte CMR

Dr. Gheorghe Borcean – presedinte CMR

In ceea ce priveste modul in care medicul de pe ambulanta privata a intervenit vineri seara, Ministerul Sanatatii a sesizat Colegiul Merdicilor din Romania, pentru a efectua o ancheta si a stabili daca s-a actionat sau nu corespunzator. In acest sens, Gheorghe Borcean, presedintele CMR, a declarat ca ancheta va fi efectuata de Colegiul Medicilor Bucuresti, al carui membru este medicul de la Puls. „Am dat dispozitie uneia dintre consilierele mele sa faca sesizarea catre Colegiul Medicilor Bucuresti pentru ca legea spune ca plangerea si sesizarea se fac la colegiul al carui membru este medicul despre care se face vorbire sa cerceteze circumstantele evenimentului neplacut, tragic – colegiul teritorial pe raza caruia actioneaza medicul despre care se ridica suspiciunea ca ar fi avut o neconformitate. Acum este de vazut in ce masura s-au respectat toate reglementarile care vorbesc despre asigurarea asistentei medicale in timpul competitiilor sportive. Se judeca circumstantial in legatura cu evenimentele care s-au petrecut in jurul acelei tragedii”, a explicat dr Gheorghe Borcean, care a mai reamintit ca astfel de cazuri au mai existat si in urma cu mai multi ani, dand exemplul fotbalistilor Catalin Haldan sau Stefan Vrabioru, care au decedat tot pe terenul de fotbal dupa ce s-au prabusit subit pe gazon.

 


Adaugati un comentariu


 

*