Transpantul pulmonar, in continuare „interzis” romanilor

11 august 2017 | 0 comentarii |

In ciuda faptului ca Romania si Eurotransplant „au perfectat un acord de colaborare pe termen nelimitat”, AKH refuza pacientii romani. Ministerul Sanatatii le da insa noi sperante ca ar putea fi transplantati in Cehia sau Ungaria.

 

Transplantul pulmonar ramane, in continuare „interzis” romanilor. In martie, 40 de romani care erau pe lista de asteptare a clinicii austriece AKH pentru transplant pulmonar, au fost instiintati ca nu mai pot fi transplantati, din cauza ca Romania este mult in urma cu decontarea cheltuielilor si nu si-a indeplinit obligatiile convenite cu Eurotransplant.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, dadea atunci asigurari ca a luat legatura cu autoritatile austriece, iar la sfarsitul lunii martie anunta chiar ca a fost deblocat transplantul de plamani pentru pacientii romani in clinica austriaca AKH. Potrivit ministrului Sanatatii, clinica AKH din Viena s-a angajat ca, in urmatorul an, sa faca zece transplanturi de plaman pentru pacienti romani, specialistii din Austria urmand sa ii ajute pe medicii din Romania, de-a lungul acestei perioade, sa puna la punct programul de transplant de la Spitalul Sfanta Maria.

Mai mult, ministrul promitea romanilor ca in urma unei discutii cu presedintele Eurotransplant s-a convenit prelungirea acordului cu aceasta organizatie, care asigura dreptul tarilor membre sa primeasca si sa doneze organe.

De asemenea, ministrul Sanatatii dadea sperante bolnavilor ca in urma unor tratative pe care le duce, personal, cu clinici din Germania si Cehia, pentru a exista o alternativa pentru romanii care au nevoie de transplant pulmonar.

 

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Se pare, insa, ca lucrurile au ramas in acelasi stadiu, pentru ca nici la Sfanta Maria nu s-a facut niciun transplant, nici la Viena nu au mai fost primiti romanii si nici la alte clinici din Europa nu au avut mai mult noroc, desi pe lista de asteptare a Agentiei Nationale de Transplant se afla 3 pacienti, iar anul acesta niciun roman nu a fost transplantat.

In ciuda promisiunilor ministrului Bodog de reluare a relatiilor cu clinica austriaca, nu numai ca nu s-a mai facut niciun transplant pulmonar aici, dar zilele acestea, Clinica AKH a refuzat sa inscrie pe lista de asteptare pentru transplant pulmonar, alti doi romani, transmite Asociatia Transplantatilor din Romania, prin intermediul unui comunicat.

Ca organizatie care reprezinta pacientii cu toate tipurile de transplant, ATR se implica ori de cate ori acestia sesizeaza probleme cu care se confrunta in accesul la tratament si servicii medicale. O astfel de problema a fost semnalata de catre 2 pacienti cu nevoie de transplant pulmonar, care au primit din partea Clinicii AKH – Viena refuz de a fi primiti la evaluare in vederea inscrierii pe lista de asteptare pentru un transplant pulmonar”, mentioneaza ATR.

 

In urma acestor semnale si in scopul lamuririi situatiei accesului pacientilor romani care necesita transplant pulmonar la tratamente in strainatate, presedintele ATR, Gheorghe Tache, spune ca a avut, miercuri, o intalnirie cu secretarul de Stat Cristian Grasu, care i-a comunicat ca „in cursul lunii iulieMS si Eurotransplant au perfectat o relatie de colaborare pe termen nelimitat, in urma careia pacientii romani vor fi acceptati in clinicile din tarile membre ale Eurotransplant, si altele decat AKH – Viena. In baza acestei colaborari, in 8 august s-a prelevat in Romania o pereche de plamani care a mers in Eurotransplant. O alta informatie primita a fost ca dl. Ministru Florian Bodog, personal, a demarat negocieri cu omologii sai din Cehia si Ungaria pentru ca romanii sa fie primiti in clinici din aceste tari pentru transplant pulmonar”, subliniaza presedintele ATR.

In finalul intrevederii, Gheorghe Tache a solicitat ca MS sa transmita de urgenta, catre toate DSP-urile din tara, informari asupra incheierii acordului cu Eurotransplant si o lista a clinicilor carora se pot adresa acestea pentru a trimite pacienti. S-a solicitat transmiterea acestei informari si catre ATR, asa incat sa poata fi pusa si la dispozitia pacientilor.

 

Victor Zota si Florian Bodog

Presedintele ATR a readus in discutie si solicitarea facuta de aceasta asociatie pentru infiintarea unei comisii speciale care sa faca recomandari pentru tratamentul in strainatate prin dublu transplant cord-pulmon, propunere care s-a promis ca va fi analizata de urgenta in cadrul MS.

Cei doi au convenit ca accesul pacientilor la transplant pulmonar sa fie prioritar in atentie, iar in luna septembrie sa aiba loc o noua intalnire, pentru a dezbate problemele generale ale pacientilor pre si post transplant.

Privitor la Programul National de Transplant din Romania, ministrul Sanatatii, Florian Bodog comunica, in aprilie, ca „trimestrul al doilea din acest an a marcat revenirea puternica a activitatii de transplant din Romania, pe fondul cresterii progresive a donarii de organe si tesuturi”, mentionand ca medicii au efectuat in primele trei luni ale anului, 70 de transplante renale, 30 de ficat si trei operatii de transplant de cord. Intre timp, numarul acestora s-a dublat.

Pe listele de asteptare ale Agentiei Nationale de Transplant figureaza 4083 de romani care au nevoie de un transplant de inima (86), de celule reproductive (3318), de celule stem (681), de cornee (155), de ficat (548), de os/tendon (15), de plaman (3) sau renal (2453).

 

 


Adaugati un comentariu


 

*