Transplantul medular face progrese în România

Într-un raport al Asociației Europene de Transplant, țara noastră se află pe primul loc în ceea ce privește creșterea numărului de transplanturi, însă specialiștii spun că mai sunt multe de făcut în ceea e privește această activitate în ansamblul ei.

 

Zilele acestea are loc la București cea de-a doua ediție a congresului național al Societății Române de Transplant Medular (SRTM), ediție ce are și un caracter aniversar, marcând un an de la înființarea acestei societăți. Ca și prima ediție, care a avut loc anul trecut, fiind primul eveniment științific important organizat de noua sociatate, congresul se bucură de participare internațională, pe lângă specialiști și reprezentanți ai autorităților din România, fiind prezenți și specialiști din SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Eleveţia și Ungaria.

Congresul are loc într-un context oarecum favorabil pentru țara noastră, care se clasesază pe primul loc în Europa în ceea ce privește creșterea numărului de transplanturi medulare, conform unui raport al Asociației Europene de Transplant, însă reprezentanții Societății Române de Transplant Medular spun că activitatea în acest domeniu este una mult mai amplă și nu se rezumă doar la efectuarea intervențiilor propriu-zise, astfel că faptul că deținem primul loc la creșterea numărului de transplanturi medulare efectuate, nu înseamnă automat și că activitatea de transplant medular decurge excelent. Explicația a venit din partea medicului Alina Tănase, președintele SRTM, care a declarat în deschiderea lucrărilor congresului că România are nevoie de mai multe centre de transplant medular, pentru a le putea oferi tuturor pacienilor o șansă, în condițiile în care, pentru aproximativ 50% dintre pacienţii români care au indicaţie de transplant medular, nu se găseşte un donator compatibil.

 

Dr. Alina Tanase

Aceasta a mai precizat că față de ediția precedentă a congresului, când în țară existau patru astfel de centre de transplant medular, între timp a mai fost înființat un astfel de centru la Iași. Astfel, pe lângă centrul de la Iași, care este cel mai nou, la acest moment activitatea de transplant medular se desfășoară în centrele specializate de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Colțea.

„Din ce în ce mai mult, în ultimul timp, beneficiem de colaborări internaţionale care ne-au ajutat să creştem ca activitate ştiinţifică foarte mult. Transplantul medular în România face paşi mari, ţara noastră este pe primul loc în raportul Asociaţiei Europene de Transplant, dar din punctul de vedere al creşterii numărului de transplanturi, nu ca activitate. Faptul că avem un centru nou deja este un lucru extraordinar. Avem nevoie să facem mai multe proceduri de transplant medular, avem nevoie de mai multe centre de transplant medular, pentru a le putea oferi tuturor o şansă bună la tratament”, a declarat dr. Alina Tănase.

 

Dr. Aurora Dragomiristeanu

În calitatea sa de director general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, medicul Aurora Dragomirișteanu a ridicat problema acestui registru, care, de câțiva ani, a primit acreditare internațională, fiind conectat cu structuri similare din alte țări.

Aceasta a explicat că registrul nu trebuie privit ca fiind o simplă persoană juridică ci o rețea foarte complexă, cu structuri care trebuie monitorizate și aduse la aceleași standarde.

Cred că cea mai dificilă luptă pe care am dat-o este să înţelegem că Registrul nu este instituţia personalitate juridică Registrul, ci este Registrul cu centrele de transplant, cu centrele de donare, cu centrele în care se înscriu donatorii, iar toată această reţea trebuie să aibă aceleaşi standarde, să funcţioneze la fel, să asigurăm încredere, calitate, standarde. Totul trebuie să fie contracronometru şi uneori nu înţelegem, pentru că există separări, există bariere. Uităm de donator: este mult mai important dacă el are bilet de trimitere sau nu, chiar dacă este singurul donator compatibil. Dacă nu este asigurat avem o mare problemă şi încă este nerezolvată”, a precizat dr. Aurora Dragomirișteanu.

Lucrările congresului se desfăsoară pe durata a trei zile, evenimentul urmând a se încheia mâine.


Adaugati un comentariu


 

*