Tratament mai eficient pentru tuberculoza multirezistenta

17 mai 2016 | 0 comentarii |

Noua metoda a fost aprobata, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea acestui tratament care ofera sanse mai mari de vindecare, la costuri mai reduse.

 

dr. Mario RaviglioneAutoritatile din Romania, tara care detine un nedorit record in ceea ce priveste numarul mare de bolnavi de tuberculoza, ar trebui sa ia foarte in serios anuntul facut zilele trecute de dr. Mario Raviglione, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe Programul Mondial de lupta impotriva Tuberculozei. Este vorba de precizari foarte importante privind disponibilitatea unui nou test si a unei noi metode de tratament pentru depistarea si vindecarea tuberculozei multirezistente, ce presupun o diagnosticare mai rapida bolii si o perioada de tratament mai redusa, fapt ce sporeste sansele de vindecare. Noile metode au trecut de perioadele de testare si avizare si sunt recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii tuturor tarilor in care de exista cazuri numeroase de pacienti cu tuberculoza multirezistenta.

Printre acestea se numara din pacate si Romania, care detine primul loc in Europa in ceea ce priveste prevalenta tuberculozei.

Medicul Mario Raviglione a precizat ca noul test poate diagnostica in doar 48 de ore tuberculoza multirezistenta, in timp ce prin metodele clasice, acest proces poate dura circa sase luni.

 

tuberculozaPacientii vor putea astfel fi inclusi mult mai rapid in schemele de tratament, iar noua terapie presupune, de asemenea, o perioada mult mai redusa de tratament decat metoda clasica.

Noul tratament dureaza intre 9 si 12 luni, la un cost de 1.000 de dolari, fata de cel anterior care dura de la 18 pana la 24 de luni si costa 3.000 de dolari. Pacientii vor putea astfel sa faca tratamentul complet in jumatate din timpul de pana acum si la jumatate de pret, dupa cum a mai precizat reprezentantul OMS. Acesta a explicat ca pacientilor le este foarte dificil sa continue sa ia medicatia o perioada lunga de timp, cu efecte secundare semnificative, astfel ca multi renunta pe parcurs, iar ratele de vindecare in cazul tratamentelor care dureaza intre 18 si 24 de luni sunt mici, media la nivel mondial fiind de aproximativ 50%.

Multumita noii metode, pacientii vor putea sa faca tratamentul complet in jumatate din timpul de pana acum si astfel nu vor mai fi descurajati si nu vor mai renunta pe parcurs, considera specialistii.

 

Dr. Gilda Popescu

Dr. Gilda Popescu

Chiar daca in ultimii ani s-a constatat o usoara scadere a incidentei cazurilor de tuberculoza in Romania, numarul pacientilor aflati la aceasta ora sub tratament depaseste 30.000, acestora adaugandu-li-se si multe alte cazuri inca nediagnosticate. „Rata de notificare este 14.854 de cazuri de tuberculoza, dintre acestea 12.852 cazuri noi, iar diferenta sunt recidivele. Lor li se adauga cele 510 cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta si 58 de cazuri de tuberculoza extins rezistenta. In momentul de fata, 30.000 de pacienti sunt in tratament antituberculos. In regiunea OMS Europa, Romania ocupa locul sase in ceea ce priveste incidenta globala a tuberculozei, iar  in UE, Romania detine locul unu inca din anul 2007 de la aderare si pana in prezent, inregistrand valori de 4,5 ori mai mari decat restul tarilor UE si de 2,5 ori mai mari decat ale tarilor din regiunea OMS Europa. La numarul de cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta, Romania este campioana” a precizat in acest sens dr. Gilda Popescu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

 

bolnavi-TBCUn aspect pozitiv il constituie faptul ca Romania are o rata de depistare foarte buna pentru cazurile noi, insa se confrunta cu o eficienta scazuta in ceea ce priveste succesul terapeutic in cazurile de tuberculoza multirezistenta. Astfel, conform celor mai recente date comunicate de managerul Institutului Marius Nasta, rata de succes terapeutic pentru cazurile noi confirmate in Romania a atins valoarea de aproape 85,6%, iar pentru recidive este de aproape 70%. Tuberculoza multirezistenta a ajuns la o rata de succes terapeutic de 32%, rata imbunatatita fata de anul 2008, cand Romania avea cea mai scazuta rata de succes terapeutic pentru cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta. In prezent, doar 52% dintre cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta  sunt detectate, iar rata de succes este de numai 32%.

Tuberculoza multirezistenta este cauzata de bacili rezistenti la isoniazida si la rifampicina, cele doua medicamente cele mai eficiente impotriva tuberculozei.

In anul 2014, OMS a estimat ca 5% dintre cele 9,6 milioane de cazuri de tuberculoza au dezvoltat o forma multirezistenta a maladiei. Aceasta forma de tuberculoza afecteaza in fiecare an 480.000 de persoane, dintre care 190.000 de persoane nu supravietuiesc.

 


Adaugati un comentariu


 

*