Tratamentele inovatoare, greu accesibile pentru pacienții români

27 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Un studiu efectuat de  Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente indică faptul că un medicament nou ajunge pe lista de compensate din România după 43 de luni de la aporbarea de către autoritațile competente.

 

Deși autoritățile anunță frecvent introducerea de noi molecule pe lista de compensate, România rămâne țara în care pacienții au foarte greu acces la tratamentele inovatoare. Diferențele de consum de medicamente inovatoare rămân foarte mari în mai multe arii terapeutice majore, în comparație cu alte state din Europa.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a realizat un studiu ale cărui rezultate au fost date recent publicității, din care reiese că la acest capitol suntem nu doar în urma unor țări dezvoltate din vestul Europei, dar și a multor țări din regiunea central și est-europeană.

Astfel, în domenii precum cardiologia, diabetul, unele forme de cancer sau psihiatria, consumul de medicamente inovatoare este cu 50% mai mic decât media europeană, acesta fiind un indicator care confirmă faptul că România nu reușește să ofere tratamente noi la nivelul la care au acces alți pacienți din țările din jur, după cum susțin reprezentanții ARPIM.

 

Din același studiu reiese că, în perioada 2013-2016, din 156 de medicamente inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, doar 20 au fost introduse pe lista de compensate și gratuite din România. În aceeași perioadă, Italia a introdus la compensare 86 de medicamente, Slovenia – 52, iar Bulgaria – 33, România aflându-se cu mult sub media europeană, de 51 de medicamente.

Din momentul în care un medicament nou este aprobat de autoritățile competente și până când acesta este introdus la compensare trec 43 de luni, se arată în studiul ARPIM, aceasta însemnând o perioadă de două ori mai mare decât în Bulgaria sau în Cehia.

Totodată, în Germania, perioada de introducere a tratamentelor noi pe lista de medicamente compensate este sub 1 lună, iar în Marea Britanie durează 4 luni, potrivit aceluiași studiu.

 

Radu Rasinar

Studiul a fost prezentat în cadrul evenimentuluiTrăim viitorul cu încredere”, primul eveniment dedicat inovației în medicină, organizat de reprezentanții cercetării și ai progresului în medicină, și companiile farmaceutice reunite în cadrul ARPIM.

Cu această ocazie, președintele organizației, Radu Rășinar,  a declarat că „pacienții români au dreptul de a avea acces la ceea ce se numește gold standard of treatment, mai exact cel mai eficient medicament pentru afecțiunea lor disponibil pe piață la un moment dat, ca și ceilalți pacienți europeni. Datele ne arată că avem un decalaj destul de mare de acoperit, mai ales dacă luăm în considerare faptul că progresul tehnologic remarcabil al ultimilor ani a dus standardul terapeutic european către produse net superioare ca eficacitate și eficiență. Inovația în medicină salvează vieți doar dacă pacienții au acces la ea. Și ne dorim ca pacienții români să aibă acces permanent la tratamente inovatoare în aceeași măsură în care au și pacienții europeni. România are acum șansa de a recupera din decalaj, dată fiind creșterea economică fără precedent. De altfel, autoritățile au făcut pași majori în deschiderea listei de medicamente compensate și apreciem eforturile lor. Soluția pentru reducerea decalajului de tratament este cea aplicată de toate celelalte țări, un parteneriat între autorități, comunitatea medicală, pacienți și reprezentanții cercetării și ai progresului în medicină”.

 

Dorica Dan

Pe de altă parte, Dorica Dan, președintele Asociației de Boli Rare din România, a atras atenția asupra faptului că pacienții cu astfel de afecțiuni sunt cei mai vitregiți din lume, pentru că „peste 90% dintre pacienții cu boli rare încă nu au tratament nicăieri în lume. Pentru cei pentru care există tratamente trebuie în continuare să luptăm să aibă și acces la aceste tratamente. Este nevoie să stimulăm cercetarea la nivel național și internațional pe domeniul bolilor rare și cred că încă nu avem o strategie națională de cercetare pe domeniul bolilor rare”.

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Nicolae Fotin, a ținut să dea pacienților români vestea bună că în acest an au fost evaluate două medicamente pentru boli rare, iar alte două se află în curs de evaluare, ceea ce va conduce la existența a 50 de medicamente pentru acești pacienți, în curând.

La rândul său, ministrul Florian Bodog, în cadrul unei întâlniri avută cu pacienții care necesită tratamente cu imunoglobuline, a anunțat că „Ministerul Sănătății a identificat peste 1.700 de fiole de imunoglobulină la nivelul unităților sanitare care vor fi redirecționate către cazurile ce necesită tratament imediat”.

 


Adaugati un comentariu


 

*