Tratamentul cheltuielilor din punct de vedere fiscal (III)

25 august 2012 | 0 comentarii |

La solicitarea cititorilor www.sanatateabuzoiana.ro, care desfasoara activitati in domeniul medical sau in legatura cu sistemul de sanatate, continuam seria prezentarii principalelor cheltuieli si modul in care trebuie aplicaterespectand prevederile Codului Fiscal.

 

Stim sa justificam in mod corect cheltuielile? Stim ce documente trebuie sa intocmim  in acest sens? Legea se poate intoarce impotriva noastra daca nu o interpretam corect sau daca nu respectam normele in vigoare si nu suntem la curent cu ultimele actualizari si modificari.

Anumite cheltuieli sunt definite in Codul Fiscal ca fiind cheltuieli cu deductibilitate limitata. Am amintiti in articolele precedente o parte dintre acestea. Continuam prezntarea lor, astfel incat sa stim cum trebuie intelese pentru a nu intra in contradictie cu legislatia in vigoare.

       

Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, sunt deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii, in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop.

Cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate in localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare, sunt deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite.

Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice sunt deductibile limitat, potrivit art. 21 alin. (4), lit.t, din Codul Fiscal, la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.

Ultima noutate legislativa in privinta deductibilitatii cheltuielilor cu autovehiculele este ca acestea se extind si asupra altor cheltuieli, cum ar fi: reparatii; intretinere (inclusiv inspectiile tehnice periodice); piese de schimb; impozitul local; asigurarea RCA; rovigneta; chiriile (daca vehiculul este inchiriat) si dobanzile, respectiv diferenta de curs valutar (daca avem un vehicul in leasing).

Putem concluziona ca sunt patru situatii  distincte:

  • cand avem un autoturism care nu este folosit exclusiv in scopul activitatii economice  ;
  • cand avem un autoturism care este folosit integral in scopul activitatii economice;
  • situatia in care vehiculul se incadreaza in categoriile exceptate ;
  • vehicule cu o masa totala maxima autorizata care depaseste  3.500 kg si care au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.

 

*Incepand cu data de 01 iulie 2012, sunt deductibile numai 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

Cum putem beneficia de deducerea de 50% a cheltuielilor cu combustibilul si TVA? Dupa ce constatam ca vehiculul nostru nu se incadreaza intr-unul din  cazurile exceptate si nici nu este folosit exclusiv in scopul activitatii economice, trebuie sa ne multumim cu deducerea limitata de 50%.

Legislatia prevede ca trebuie sa detinem si documentele legal intocmite, care sa se inregistreze in contabilitate. Este vorba de factura sau de bon fiscal.

De retinut ca bonul fiscal este acceptat pentru combustibil, asigurari, impozite locale. Pentru celelalte cheltuieli este de preferat sa utilizam factura .

Contabilii stiu ca in cazul in care o persoana fizica sau juridica nu este platitor de TVA, atunci TVA-ul devine 50% cheltuiala deductibila si 50% cheltuiala nedeductibila.

Nu trebuie sa uitam ca fiecare persoana cu functie de conducere si administrare poate utiliza un singur vehicul in regimul de deducere de 50% a cheltuielilor!

Despre categoriile de vehicule pentru care cheltuielile sunt integral deductibile si despre cheltuielile neductibile vom vorbi saptamanile viitoare.

 

*In fiecare sambata, consultantul nostru ofera raspunsuri la intrebarile din sfera contabilitatii, transmise pe adresa  redactie@sanatateabuzoiana.ro

 

Juliana STROESCU este specialist in contabilitate si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*