Tratamentul cu celule stem, „marul discordiei” intre cercetatori

Dupa ce academicianul Laurentiu M. Popescu a afirmat recent, la o scoala de vara, ca injectarea de celule stem pure nu va rezolva nicio problema medicala, declaratia a fost combatuta cu noi teze la Conferinta Nationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa.

 

Dr. Laurentiu M. Ppoescu

Dr. Laurentiu M. Ppoescu

Disputa pe teme stiintifice a avut loc intre academicianul Laurentiu M. Popescu,  directorul Institutului Victor Babes, recunoscut ca descoperitorul telocitelor, si cercetatorii Dan T. Simionescu si Alt Eckhardt, care au sustinut exact contrariul. Evident, nu este vorba de un razboi deschis intre cele doua parti, disputa fiind una de nivel academic, cercetatorii Simionescu si Eckhardt sustinand la randul lor propriile teze, in cadrul Conferintei Nationale de Medicina si Chirurgie Regenerativa.

In cursul saptamanii trecute, invitat la lucrarile Scolii Internationale de Vara de Neurologie de la Eforie Nord, academicianul Laurentiu M. Popescu s-a aratat sceptic in privinta eficientei terapiilor cu celule stem, despre care a spus ca pot fi plasate undeva in zona dintre speranta si incertitudine”. Directorul Institutului Victor Babes  mai spunea, cu aceasi ocazie, ca este vorba de o afacere la nivel mondial, de peste 7 miliarde de dolari, insa pana in prezent nu se cunoaste niciun caz concret de pacient vindecat datorita acestei terapii cu celule stem. „ Mie imi place sa spun ca avem de-a face cu o dogma conform careia orice reparare se face cu celule stem. Numai ca sute, ca sa nu spun mii de studii, inclusiv trialuri clinice facute de cele mai inalte foruri, cele mai prestigioase facultati, demonstreaza ca suntem departe de a face terapie cu celule stem. Suntem intre speranta si incertitudine. S-au alocat la nivel mondial 3,6 miliarde de dolari in cercetare si 3,7 miliarde de dolari pentru terapia cu celule stem. Este, deci, o afacere de peste sapte miliarde de dolari. As vrea sa-mi arate si mie cineva o persoana cu fractura de coloana sau infarct care a fost vindecata cu celule stem” – sunt afirmatiile care au intrigat cealalta tabara.

 

cercetare-laboratorPrima reactie a venit din partea Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem, care sustine ca, din contra, investitiile masive care se fac in acest domeniu demonstreaza perspectivele serioase pe care celulele stem le aduc in medicina moderna, punctand ca peste 50.000 de pacienti pe an se trateaza prin transplant cu astfel de  celule.

Conform unui comunicat al asociatiei, peste 70 de tipuri de afectiuni maligne si benigne sunt supuse terapiei prin transplant de celule stem. In document se mai arata ca termenul de „afacere” este gresit utilizat, in contextul in care se vorbeste doar de bani investiti si ca afirmatiile academicianului Laurentiu M. Popescu nu trebuie scoase din context, acesta precizand ca celulele stem isi indeplinesc rolul, ghidate fiind de catre telocite, nicidecum ca nu rezolva boli. „Altfel, afirmatiile sunt in contradictie cu realitati si reusite greu de contestat precum: 1.000.000 transplanturi cu celule stem efectuate pana la acest moment; peste 7 miliarde de dolari investiti pana acum in acest domeniu (3,6 miliarde investiti in cercetare si 3,7 miliarde in terapie). Sumele extrem de mari, investite constant la nivel mondial in domeniul celulelor stem, demonstreaza perspectivele serioase pe care celulele stem le aduc in medicina moderna; peste 50.000 de pacienti pe an se trateaza prin transplant cu celule stem”, se mai arata in comunicatul Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem.

 

Dr. Alt Eckhardt

Dr. Alt Eckhardt

Reprezentantii asociatiei mai aduc drept argumente in sprijinul lor, opiniile prezentate de cercetatoruii Dan T. Simionescu si Alt Eckhardt, la Conferinta Nationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa, desfasurata recent la Bucuresti.

Profesorul doctor Dan T. Simionescu este o personalitate importanta a lumii stiintilfice romanesti, implicat in in medicina regenerativa si cercetarea pentru tratamentele bolilor degenerative si cardiovasculare, ortopedice si ale sistemului nervos, folosind propriile studii si inventii. „Acesta a reusit sa foloseasca in cercetarea sa preclinica celulele stem pentru patologiile valvelor cardiace, bolile vasculare, degenerarea discurilor intervertebrale si atacurilor cerebrale, cu rezultate spectaculoase”, se mai arata in comunicatul ARBACS.

La randul sau, profesorul doctor Alt Eckhardt este copresedinte al Consiliului Stiintific SIMCR, profesor de medicina la Rechts der Isar Medical Center of the Technische Universitat Munchen, Germania si profesor de medicina la Universitatea Tulane din New Orleans, SUA. Acesta  a prezentat in cadrul aceleiasi conferinte cele mai noi dezvoltari ale chirurgiei regenerative, la nivel international in cadrul temei „Celulele stem si viitorul Medicinei”. Dr. Alt Eckhardt este autorul a peste 500 de articole de specialitate publicate si detine peste 600 de patente de inventie in domeniul celulelor stem, electrofiziologiei si cardiologiei interventionale.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Medici

Adaugati un comentariu


 

*