Tratamentul fara interferon, din nou in atentia Avocatului Poporului

Numerosi pacienti s-au adresat acestei institutii, nemultumiti in special de rezultatele contradictorii intre analizele anterioare si cele efectuate in laboratoarele agreate de CNAS.

 

laborator_analizeProblema tratamentului fara interferon de care ar trebui sa beneficieze pacientii romani cu hepatita C si care constituie una dintre nereusitele mandatului presedintelui demisionar al CNAS Vasile Ciurchea, a fost readusa in actualitate de institutia Avocatul Poporului. Institutia s-a sesizat din nou in aceasta problema, ca urmare a numeroaselor plangeri primite din partea pacientilor.

La inceputul lunii iulie a anului trecut, aceeasi institutie cerea urgentarea introducerii acestui tratament, intr-o perioada in care pacientii erau dusi cu vorba de luni bune, fostul presedinte la CNAS comunicandu-le de fiecare data noi termene de la care acest tratament ar fi urmat sa fie disponibil. Din toamna, parea ca problema se rezolvase, autoritatile anuntand ca au finalizat toate formalitatile necesare, iar pacientii cu hepatita C se pot adresa medicilor pentru a urma pasii obligatorii includerii in acest program. Daca ar fi functionat de la bun inceput, programul ar fi constituit o mare realizare pentru Romania, implicit pentru mandatul fostului presedinte al CNAS si al fostului ministrul al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, tara noastra fiind printre primele care au implementat acest tratament revolutionar, care garanteaza in proportie de peste 90 la suta vindecarea totala a pacientilor cu hepatita C cu fibroza severa.

 

analize_sange_70305700_03684400Din pacate, pacientii care asteptasera cu nerabdare sa beneficieze de acest tratament aveau sa fie din nou dezamagiti, constatand ca programul nu functioneaza si ca este vorba de un alt lucru facut de mantuiala, cu cele mai bune intentii. Primii care au fost declarati eligibili pentru tratament au fost bolnavii in stadii avansate, cu fibroza in stadiul F4, ceilalti pacienti in stadii mai putin severe neavand altceva de facut decat sa astepte un raspuns de la autoritati, referitor la data la care vor putea beneficia si ei de noul tratament.

Purtati pe drumuri, intre cabinetele medicilor si laboratoarele de analize acreditate de CNAS, multi dintre pacientii diagnosticati ani de zile cu fibroza severa, in urma analizelor efectuate anterior, au aflat in urma noilor analize obligatorii efectuate in cadrul programului ca stadiul bolii lor nu este atat de avansat pe cat stiau si, prin urmare, nu pot beneficia de tratamentul fara interferon.

S-a iscat astfel un nou val de nemultumiri, multi dintre acesti pacienti adresandu-se din nou Avocatului Poporului.

 

Victor Ciorbea, avocatul poporului

Victor Ciorbea, avocatul poporului

Conform unui comunicat al institutiei, cele mai multe sesizari primite in aceasta problema se refera la refuzul sau tacerea autoritatilor privind posibilitatea ca hepatita C sa poata beneficia de terapia interferon free si pentru fibroza F2 si F3. Aceasta, in contextul in care aceasta analiza nu este singura care atesta stadiul bolii, iar multe dintre rezultatele contestate au aparut la interval de doar cateva saptamani sau luni de cele facute contra cost la aceleasi laboratoare sau la laboratoare diferite. Potrivit pacientilor, analizele anterioare confirmau existenta fibrozei chistice severa  F4, in timp ce analizele gratuite, facute pe baza de voucher in cadrul programului, au iesit in parametri ce nu mai confirmau existenta aceluiasi stadiu al bolii. Pacientii reclama, de asemenea,  lipsa unor tratamente moderne aplicate deja in spatiul Uniunii Europene, pentru tratarea bolnavilor de ciroza in forma grava. In comunicatul Avocatului Poporului se mai precizeaza ca „din informatiile existente la nivel de domeniu de activitate, obtinute doar cu caracter neoficial de la spitalele care aplica in prezent acest tratament, fiind un program experimental cu o durata de 3 la 6 luni de tratament si relativ scump, ar rezulta ca abia dupa scurgerea acestei perioade de timp s-ar putea propune si, posibil, face modificari privind conditiile de acces la tratamentul interferon free. Aceasta informatie a fost confirmata la nivel declarativ si de presedintele demisionar al CNAS intr-o recenta emisiune TV privind o posibila extindere a aplicarii tratamentului cu interferon free si la hepatita C fibroza F3, din toamna anului 2016”.

 In cele patru luni de cand functioneaza programul, 3.665 de dosare au ajuns la CNAS, dar numai 2.510 pacienti au inceput sa urmeaze tratamentul fara interferon.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*