Tratamentul in fibroza chistica, intre teorie si practica

30 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Este tema sub care Asociatia de Fibroza Chistica din Romania, in parteneriat cu IOMC „Alfred Rusescu” Bucuresti, organizeaza cea de-a V-a editie a Conferintei Nationale pentru Fibroza Chistica (Mucoviscidoza).

 

Fibroza_chistica_roAsociatia de Fibroza Chistica din Romania anunta ca in perioada 15-16 noimebrie, in parteneriat cu IOMC „Alfred Alexandrescu” si sub egida Societatii Romane de Pneumologie organizeaza a V-a editie a Conferintei Nationale pentru Fibroza Chistica (Mucoviscidoza). Tema principala a evenimentului este „Tratamentul in fibroza chistica: intre teorie si practica” si se adreseaza atat pacientilor afectati de aceasta boala si familiilor lor, cat si personalului medical implicat in diagnosticarea, tratamentul si monitorizarea acestei boli, se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis de Asociatie, redactiei Sanatatea Buzoiana.

Potrivit organizatorilor, principalul obiectiv al manifestarii este acela „de a imbunatati diagnosticul si tratamentul pacientilor suferinzi de aceasta boala, dar si de a facilita comunicarea dintre acestia, familiile lor si cadrele medicale implicate in diagnosticul, tratamentul si ingrijirea acestora”.

Pe agenda evenimentului se afla teme precum: tratamentul inhalator in fibroza chistica, nutritia, fizioterapia, exacerbarile pulmonare, sindromul de deshidratare acuta si suplimentarea cu saruri, tratamentul inhalator corect, complicatiile pulmonare si digestive.

 

mucoviscidoza23Dr. Burkhard Tümmler de la Clinica de Pneumologie Pediatrica, Alergologie si Neonatologie, Spitalul Universitar din Hanovra, Germania, medic cu o vasta experienta atat in tratamentul si ingrijrea pacientilor cu fibroza chistica, cat si in domeniul cercetarii, va fi invitatul special al evenimentului.

Statisticile arata ca unul din 30 de europeni este purtator al genei care provoaca fibroza chistica (mucoviscidoza), iar la fiecare 2000- 2500 de nou-nascuti, unul se naste cu aceasta boala. In Europa sunt peste 40.000 de copii si tineri adulti care traiesc cu fibroza chistica. In Romania au fost diagnosticati pana anul acesta aproximativ 290 de pacienti, dintre care aproximativ 250 de copii si 40 de adulti.

Conferinta se va desfasura pe parcursul a doua zile, respectiv, 15 noiembrie – dedicata personalului medical (medici, rezidenti, studenti, biologi, asistente medicale etc.) – creditata EMC, OAMMR si 16 noiembrie – dedicata pacientilor si familiilor acestora. Participarea pacientilor si familiilor acestora la acest eveniment este gratuita!

Inainte de conferinta va avea loc un curs de pregatire pentru personalul medical (medici, rezidenti, studenti, asistente medicale), cu tema „Diagnosticul precoce si tratamentul in fibroza chistica”.

Detalii despre eveniment si conditiile de participare, AICI

 

geneticaFibroza chistica sau mucoviscidoza este cea mai raspandita boala genetica mortala in Europa si intreaga lune, dar depistata precoce, monitorizata competent si permanent si tratata corect, boala poate fi tinuta sub control pentru o perioada mare de timp. Fiind o afectiune greu de diagnosticat, necesita personal medical specializat, din pacate insuficient in Romania.

Fibroza chistica afecteaza toate glandele cu secretie interna, un mucus anormal de vascos blocand plamanii si sistemul digestiv, functiile pulmonare si digestive deteriorandu-se progresiv.

Asociatia de Fibroza Chistica din Romania atrage atentia ca tratamentul acestei afectiuni necesita medicatie specifica, la care accesul pacientilor este redus, iar pacientii adulti nu au acces la ingrijirea medicala specializata, in Romania neexistand medici si clinici care sa preia pacientii de peste 16 ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*