Trei milioane de lei pentru Programul de reducere a incidentei Tuberculozei

4 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Banii au fost alocati printr-un proiect de lege si ar trebui sa fie suficienti pana la sfarsitul lunii martie a anului 2018, Romania fiind fruntasa Europei la numarul de bolnavi.

 

Tuberculoza-TratamentPrintre ultimele decizii ale guvernului Ponta, care si-a prezentat in cursul acestei zile demisia, a fost si aprobarea unui proiect de lege prin care se prevede plata a trei milioane de lei pentru sustinerea Programului privind reducerea tuberculozei în Romania, derulat in parteneriat cu fundatia Romanian Angel Appeal. Banii vor fi utilizati pentru achizitionarea si distributia de medicamente pentru pacientii cu tuberculoza multidrog-rezistenta, inclusiv Rifabutin pentru pacientii cu co-infectie TB-HIV, achizitia de echipamente si consumabile de laborator pentru diagnosticul rapid al tuberculozei multidrog-rezistenta, produse sanitare si nonsanitare pentru interventiile de reducere a riscurilor in grupurile vulnerabile.

Conform calculelor, suma respectiva ar trebui sa fie suficienta pana in data de 31 martie 2018, alocarea banilor urmand a fi facuta incepand chiar din acest an.

Astfel, pentru anul 2015 vor fi alocati 987.000 de lei, pentru anul viitor  1,633 de milioane de lei, pentru 2017, 414.000 de lei, iar pentru anul 2018, 15.000 de lei.

 

tuberculozaRomania ocupa in continuare primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste incidenta tuberculozei. Un sfert dintre pacientii diagnosticati cu aceasta boala in UE si din Spatiul Economic European sunt din Romania. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca autoritatile romane au neglijat multa vreme aceasta boala, refuzand sa accepte ca este vorba despre o problema nationala de sanatate.

Romania a adoptat, in 1997, strategia Organizatiei Mondiale a Sanatatii in acest domeniu si, desi acest lucru a avut efecte pozitive, in anul 2003, in clinicile unde se facea terapie specifica ajungeau doar 54 la suta dintre pacienti. In perioada 1996-1997, incidenta tuberculozei in Romania a atins valori maxime, dupa care a inceput sa scada, mentinandu-se insa la valori foarte ridicate, in comparatie cu celelalte state europene.

La momentul actual, morbiditatea si mortalitatea din cauza tuberculozei in tara noastra se situeaza cu 2,5 procente peste Bulgaria, urmatoarea tara europeana care se confrunta cu o astfel de problema. In cazul tuberculozei multidrog rezistente, doar 40 la suta dintre pacientii nou diagnosticati au fost testati in 2012.

 

tuberculozaIn cursul lunii aprilie a anului trecut, fundatia Romanian Angel Appeal demara un program cu finantare europeana, avand ca scop acordarea de sprijin psiho-social si material pacientilor care sufera de tuberculoza si tuberculoza multidrog resistenta, pentru a-i incuraja pe acestia sa isi urmeze tratamentul care este unul de lunga durata.

Conform Nicoletei Manescu, managerul de proiect, initiativa demararii acestui program a pornit de la ideea ca tuberculoza este o boala a carei vindecare presupune uneori o perioada indelungata de internare si tratament cu efecte adverse puternice, greu de suportat. Bolnavii au tendinta de a abandona tratamentul, fie pentru ca se simt prea rau, fie pentru ca incep sa se simta mai bine, asadar renunta la medicatia care le creeaza neplaceri. Pe langa calvarul tratamentului, mai apare si stigma sociala legata de tuberculoza, pe care bolnavul o resimte acut. Reprezentantii fundatiei spun ca la ora actuala, in Romania nu se acorda si suportul psihologic de care bolnavii de tuberculoza au nevoie pentru a fi motivati sa nu abandoneze schema de tratament.

Pornind de la acest fapt, a fost demarat proiectul „Program dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de tuberculoza”, pe langa sprijinul moral de care aveau nevoie, pacientii beneficiind si de alte servicii gratuite si chiar de subventii in bani.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*