Trei spitale inchise din cauza nerespectarii normelor igienico-sanitare

Totodata, activitatea unor sectii din alte trei unitati medicale a fost suspendata temporar, pentru aceleasi abateri fiind aplicate si un numar de 578 de amenzi.

 

hol spital coadaOdata cu lansarea Planului strategic de prevenire si combatele a infectiilor nosocomiale, ministrul Patriciu Achimas Cadariu a facut cunoscute si rezultatele controalelor incrucisate pe care le-a dispus la inceputul anului, pe linia respectarii normelor igienico-sanitare in spitalele din tara.

Pentru maximum de obiectivitate, echipele de inspectori de la directiile de sanatate publica au fost trimise in controale in tara, fiecare spital fiind verificat de echipe de control venite din alt judet, astfel incat orice neregula sa nu fie trecuta cu vederea.

Totodata, in paralel cu controalele care s-au finalizat pe data de 25 martie, personalul medical din 112  spitale mari din tara a raspuns unor chestionare continand intrebari legate de normele igienico-sanitare care se aplica in unitatile in care lucreaza, iar pe baza acestor raspunsuri s-a intocmit un raport care arata o imagine generala asupra intregului sistem public de sanatate, din acest punct de vedere.

Raportul releva ca la nivelul intrgului sistem sunt in prezent 113 medici epidemiologi si 41 de medici de laborator, personal insuficient pentru a asigura la parametri optimi masurile de prevenire si combatere a infectiilor intraspitalicesti.

 

salon pacienti eliasDatele centralizate in urma analizei chestionarelor completate de personalul medical si a controalelor efectuate mai arata ca in 23 la suta din spitalele din tara nu se asigura o stare igienico-sanitara corespunzatoare, iar in 35 la suta din cazuri nu se asigura suprafata minima pe pat, in timp ce saloanele sunt subdimensionate si supraaglomerate.

De asemenea, in 30 la suta din spitale nu se respecta numarul de grupuri sanitare, raportat la numarul de paturi, iar aceste grupuri sanitare au si un grad ridicat de uzura. Ingrijorator este si ca in mai mult de jumatate din spitale, 53 la suta mai exact, nu se asigura o stare igienico-sanitara corespunzatoare in blocurile alimentare.

S-a mai constatat ca in 18 la suta dintre unitatile medicale controlate nu se asigura evacuarea apei reziduale, iar unitatile nu detin statii de dezinfectie locala.

Si mai grav, in 74 de spitalele din tara nu se respecta etapele sterilizarii, iar in cazul altor 215 unitati medicale, gestionarea deseurilor rezultate in urma tratamentelor nu este corespunzatoare. Nu in ultimul rand, in cazul a 11 spitale, accesul persoanalului si pacientilor la apa si sapun in fiecare salon nu este posibil.

 

Patriciu Achimas Cadariu

Patriciu Achimas Cadariu

In ceea ce priveste neregulile constatate in timpul controalelor incrucisate, acestea au fost sanctionate pe masura gravitatii, de la amenzi pana la inchiderea unitatilor sanitare.

Ministrul Sanatatii a precizat ca inspectorii directiilor de sanatate publica trimisi in controale prin tara au aplicat 578 de amenzi in valoare totala de 518.500 de lei, iar in cazul in care abaterile constatate au fost foarte grave, au dispus suspendarea temporara a activitatii in unele sectii si chiar inchiderea unor spitale, pana la remedierea neregulilor.

Astfel, la Spitalul Orasenesc Regele Carol I din Costesti, judetul Arges, s-a dispus suspendarea temporara a activitatii laboratorului de analiza a sputei din cadrul pavilionului TBC, la Spitalul Orasenesc Oravita s-a suspendat temporar activitatea la blocul alimentar si la spalatorie, iar la Spitalul Municipal Ludus, din Mures, s-a suspendat temporar activitatea Sectiei Psihiatrie Cronici.

Cele mai drastice sanctiuni au fost aplicate in cazul Centrului medical „Prain” pentru redarea auzului si infatisarii normale Bucuresti, S.C. Eldimed Materna S.R.L. Bacau si S.C. Clinica Palade S.R.L. Bacau, unitati care au fost inchise din cauza neregulilor grave constatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*