Tuberculoza multirezistenta consuma anual miliarde de euro

17 august 2013 | 0 comentarii |

Un studiu realizat in Germania arata ca povara economica a tuberculozei depaseste cu mult costurile probabile ale investitiilor in cercetarea pentru dezvoltarea de medicamente si vaccinuri eficiente. Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta acestei boli.

 

TBCEuropa se confrunta cu o crestere alarmanta a costurilor tratamentelor pentru tuberculoza, in conditiile in care se raspandesc forme rezistente la medicamente ale acestei boli.

Considerata o boala a trecutului sau restransa la comunitatile marginalizate, tuberculoza implica anual costuri directe de peste 500 de milioane de euro pe regiune si alte 5,3 miliarde de euro pierderi de productivitate, releva un studiu de pionierat, prezentat vineri, online, in European Respiratory Journal, citat de Reuters. Aparitia unor tulpini de care nu pot fi tratate nici cu cel mai puternic medicament a transformat TBC-ul intr-una din cele mai presante probleme de sanatate din lume.

 Echipa de economisti din domeniul sanatatii din Germania, coordonati de profesorul Roland Diel, de la spitalul universitar Schleswig-Holstein din Kiel, care au realizat acest studiu, sustin ca povara economica a tuberculozei depaseste cu mult costurile probabile ale investitiilor in cercetarea extrem de necesara pentru a dezvolta mai multe medicamente si vaccinuri eficiente – lucru pe care guvernele si industria medicamentelor ar trebui sa-l faca urgent.

 

tuberculozaOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca tuberculoza a infectat 8,7 milioane de oameni din intreaga lume in 2011 si a ucis 1,4 milioane, iar pana in 2015, peste doua milioane de persoane pot avea tulpinile rezistente la medicamente. In acest context, tratarea tuberculozei multirezistente este o problema presanta, dar medicii spun ca si tratarea tuberculozei tipice este un proces de lunga durata (6 luni), pe care unii pacienti nu reusesc sa-l finalizeze. Alaturi de utilizarea excesiva si incorecta a antibioticelor, acest fapt a alimentat aparitia tuberculozei rezistente la medicamente multiple (MDR-TB) si a celei cu rezistenta extinsa (XDR-TB).

Pentru primul studiu de acest fel, publicat online vineri, in European Respiratory Journal, cercetatorii au impartit cele 27 de state membre UE in doua grupuri, in functie de PIB-ul pe cap de locuitor. In cele 15 vechi state membre ale UE, plus Cipru, Malta si Slovenia, costul mediu direct pe caz tipic de TBC a fost de 10.282 de euro (13.600 dolari), dar a depasit 57.200 de euro pentru cazurile de MDR si 170.700 de euro pentru cazurile de XDR. In celelalte state UE, costurile medii au fost de 3.427 de euro pentru tuberculoza tratata standard si de aproximativ 24.100 de euro pentru cazurile rezistente. Costul total al tratarii cazurilor de TBC in 2011 a fost de 536.890.315 de euro (712,26 milioane de dolari).

 

tratament tbcNumarul cazurilor de TBC rezistent la medicamente in Europa este, in prezent, doar o mica parte din totalul de aproximativ 70.000 de cazuri pe an, dar in curnd, acest lucru se va schimba, a afirmat Diel, considerand ca „este o bomba cu ceas in ceea ce priveste cazurile rezistente la medicamente. Ele sunt doar o mica parte acum, dar vor creste (…) asa incat si costurile vor creste”, subliniaza Reuters.

Dincolo de costurile directe, echipa lui Diel a calculat si impactul tuberculozei din punctul de vedere al valorii productivitatii pierdute. Luand in considerare anii de viata ajustati in functie de dizabilitate (DALYs – disability-adjusted life years), o masura a poverii bolii care contorizeaza numarul de ani pierduti din cauza problemelor de sanatate, invaliditate sau deces precoce – cercetatorii au descoperit ca numarul total de ani pierduti a fost 103.104 in 2011, ceea ce in termeni monetari inseamna peste 5,3 miliarde de euro.

Tuberculoza multidrog-rezistenta a devenit o posibila sentinta la moarte, efectele bolii pot fi devastatoare la nivel fizic, psihologic si social. Pacientii se confrunta cu dificultatii majore pe toate palierele vietii lor, iar sustinerea angajata a decidentilor politici este necesara si urgenta in rezolvarea acestei situatii care poate fi prevenita si solutionata, conform specialistilor OMS”, sustin la randul lor, reprezentantii Asociatiei pentru sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog-rezistenta din Romania.

 

tuberculoza multirezistentaRomania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta tuberculozei, anual inregistrandu-se 110, 115 noi cazuri la 100.000 de locuitori, de zece ori mai mult decat media UE.

Peste 34.000 de persoane sufera anual de tuberculoza sensibila in Romania, iar aproape 1.500 duntre ei prezinta tuberculoza multidrog-rezistenta (TB-MDR), o forma grava de tuberculoza in care bacilul a capatat rezistenta la cel putin 2 tuberculostatice, arata datele prezentate in luna martie, de Asociatia pentru sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog-rezistenta (APTB-MDR), cu prilejul Zilei Mondiale a luptei impotriva Tuberculozei.

In Buzau, potrivit datelor puse la dispozitie de Directia de Sanatate Publica, la sfarsitul anului 2012 erau in evidenta medicilor 8.464 de persoane cu boli pulmonare cronice obstructive, reprezentand o prevalenta de 1,75%, mai mare fata de anul 2011 cand au fost 8308 cazuri, prevalenta fiind de 1,72%. Numai in ultimul an au fost diagnosticate 702 cazuri (incidenta de 1,45‰), mai mica fata de anul 2011 (803 cazuri – incidenta de 1,66‰).

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat statul roman despre  situatia grava a tuberculozei in Romania, experti internationali au evaluat problemele si au facut 36 de recomandari, dar numai 7 au fost implementate corect, pentru 16 s-a inregistrat un oarecare progres si necesita inca imbunatatiri, iar 13 nu au fost aplicate, sustin reprezentantii APTB-MDR.

85 de spitale au fost desemnate, anul acesta, pentru monitorizarea si supravegherea tuberculozei la nivel national, iar in acest scop, Ministerul Sanatatii a alocat, recent, prin Programele nationale de sanatate, 8.855.00 de lei.


Adaugati un comentariu


 

*