Tuberculoza va fi diagnosticata in timp record la Spitalul Militar Carol Davila

Unitatea medicala va fi dotata cu tehnologie de ultima generatie, capabila sa identifice in doar 60 de minute ADN-ul bacteriei care provoaca boala, in timp ce prin metodele clasice, diagnosticarea dureaza aproximativ sase luni.

 

Spitalul Militar Central

Spitalul Militar Central

Pe data de 24 martie, in anul 1882, bacteriologul german Robert Koch descoperea o noua bacterie care ulterior a fost denumita dupa numele sau – Bacilul Koch. Este vorba despre bacteria responsabila de aparitia tuberculozei, afectiune care facea ravagii in acea perioada. Pentru a marca acest moment important din istoria medicinei, data de 24 martie a fost proclamata, multi ani dupa aceea, ca Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei.

Pentru a marca astazi evenimentul, reprezentantii Spitalului Militar Carol Davila din Capitala au anuntat ca, in scurt timp, unitatea medicala se va numara printre putinele din tara in care diagnosticarea tuberculozei si a tuberculozei multidrog rezistente va fi posibila intr-un interval record de 60, respectiv 120 de minute, fata de aproximativ sase luni, atat cat necesita stabilirea acestui diagnostic prin metodele clasice. Acest lucru va fi posibil datorita achizitiei unor dispozitive de ultima generatie care folosesc metoda denumita GeneXpert, prin care identificarea bacteriei responsabile de aparitia tuberculozei este posibila intr-un timp atat de scurt.

 

Col. dr. Ruxandra Stefanescu

Col. dr. Ruxandra Stefanescu

In prezent, doar doua unitati medicale din tara mai beneficiaza de aceasta aparatura, respectiv, Institutul National de Pneumoftiziologie Marius Nasta si de Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani-Neamt, care au primit o donatie din partea Fundatiei Romanian Angel Appeal, in cursul anului trecut.

Spitalul Militar Central isi va achizitiona aceste dispozitive din fonduri proprii, sefa sectiei de Pneumologie si Ftiziologie, col. dr. Ruxandra Stefanescu, explicand ca „metodele noi de diagnostic bazate pe detectarea ADN bacterian –  GeneXpert – si culturi pe medii lichide care imita tesutul pulmonar – Versa Trek – sunt mult mai rapide decat metodele clasice. Prima metoda detecteaza ADN-ul bacterian in 60 de minute si gena rezistentei la Rifampicina – primul pas in diagnosticul tuberculozei multidrog rezistente –  in 120 de minute. Metoda Versa Trek detecteaza bacteria in 24 de ore si obtinerea culturii are loc in 14 – 21 de zile, iar antibiograma in maxim 30 de zile, spre deosebire de metodele clasice cu rezultat in 60 de zile si antibiograma in 90 de zile”.

 

tuberculozaMedicul considera foarte utila noua tehnologie cu care va fi dotat Spitalul Militar, in contextul in care Romania continua sa ocupe primul loc in Europa la numarul de cazuri de tuberculoza, cu o incidenta la finele anului 2013 de 72,9 bolnavi la suta de mii de locuitori.

O problema importanta de sanatate publica o reprezinta cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta, provocata de bacterii ce au suferit mutatii la nivelul ADN-ului, mutatii ce le fac rezistente la antibioticele de prima linie, considerate cele mai eficiente in tratarea tuberculozei. Aceste mutatii apar in special in cazul pacientilor cu un nivel educational precar, consumatori de droguri, bolnavi de SIDA, persoane fara adapost etc. La aceasta categorie de bolnavi, tratamentul este de lunga durata, cu mai multe efecte adverse si un succes terapeutic mult mai mic, de aproximativ 20 la suta, decat la tuberculoza chimiosensibila, la care tratamentul are un succes terapeutic de suta la suta in absenta altor boli grave asociate sau a efectelor adverse majore.

De cele mai multe ori, tuberculoza este localizata la nivel pulmonar, insa poate aprea si la nivelul oricarui alt organ, caz in care se vorbeste de tuberculoza extrapulmonara. Cele mai grave forme de tuberculoza extrapulmonara sunt meningita TB si tuberculoza miliara, boli cu evolutie rapida si fatala in absenta tratamentului prompt, dupa cum a mai explicat medicul specialist Ruxandra Stefanescu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Lazaroiu Eleonora spune:

    Urgent sa se puna in aplicare!
    Vacinuri, antibiotice si educatie in scoli! Sa nu se mai scuipe pe strada, fecalele animalelor sa nu mai fie lasate peste tot. Sunt numeroase probleme cu care ne confruntam… Tine de civic.

Adaugati un comentariu


 

*