Turismul medical ar putea aduce o jumatate de milion de pacienti straini in Romania

14 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Acestia sunt atrasi de serviciile medicale ieftine, in comparatie cu cele din strainatate, iar anul viitor, numarul lor se poate dubla.

 

turism-medicalEste deja de notorietate faptul ca Romania se afla printre destinatiile importante de pe harta turismului medical, alaturi de Bulgaria, Croatia, Serbia si Ungaria fiind vizitata anual de sute de mii de cetateni straini care vin aici sa se trateze. Astfel, turismul medical constituie o importanta sursa de venit pentru Romania, pacientii straini care vin aici la tratament aducand anual un beneficiu de aproximativ 250 de milioane de dolari. Strainii aleg serviciile medicale din tarile est-europene pentru preturile mai scazute in comparaţie cu tarile de origine, precum si pentru faptul ca asigurarile nationale nu acopera unele servicii, precum chirurgia plastica, iar Romania, se numara printre tarile in care s-a investit si se investeste mult in clinicile private, tocmai in scopul atragerii turistilor occidentali. Ca urmare a acestor investitii si daca lucrarile de infrastructura planificate pentru viitorul apropiat vor fi duse la bun sfarsit, exista sansa ca anul viitor, numarul turistilor straini care vin sa se trateze in Romania, sa ajunga la 500.000, dublu fata de anula acesta.

 

mediciTotodata, dezvoltarea turismului medical ar putea fi o solutie si pentru stoparea exodului medicilor, care vor prefera sa ramana in tara pentru a trata pacienti straini si i-ar putea determina si pe multi medici care deja au plecat, sa se intoarca pentru a profesa in clinicile private din Romania, unde va fi nevoie de specialisti pe fondul cresterii numarului de pacienti din strainatate.

De la integrarea in Uniunea Europeana, in 2007, aproximativ 25.000 de medici şi 15.000 de asistente au plecat din Romania in tari ca Germania, Franta, Spania si Italia, potrivit Ministerului Sanatatii. Acestia beneficiaza de regulile UE, care permit libera miscare a fortei de munca, inclusiv in conditiile in care tara respectiva are probleme in a inlocui personalul medical care pleaca in strainatate. In Romania, peste 70 la suta din personalul medical lucreaza in sistemul public de sanatate, tara noastra  avand un numar scazut de medici in comparaţie cu tarile din regiune, respectiv 22,7 medici la suta de mii de locuitori, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in comparatie cu  Ungaria, care are 30,3 medici la suta de mii de locuitori si Croatia, cu 26 de medici la suta de mii de locuitori.

 

8-m-stomatologie-ssIn marea majoritatea a cazurilor nu este vorba de pacienti straini  care aleg sa fie tratati in spitalele romanesti pentru diferite afectiuni, ci de cei care doresc sa fie supusi unor interventii ce tin in special de latura estetica. Astfel, tratamentele care atrag in Romania pacientii din afara”  sunt operatiile estetice, tratamente stomatologice, fertilizarile in vitro si interventiile ce tin de domeniul chirurgiei obezitatii. Conform estimarilor, anul acesta, peste 250.000 de pacienti din strainatate au ales Romania pentru astfel de tratamente, 85 la suta dintre ei declarand ca au facut aceasta alegere datorita preturilor mult mai accesibile decat cele din tarile in care provin. Conform statisticilor, un sfert dintre clientii unui cabinet stomatologic din Romania sunt sunt romani plecati in strainatate, 15 la suta sunt cetateni straini si restul de 60 la suta, cetateni romani. Datele statistice mai indica fapul ca 32 la suta din strainii care vin in Romania pentru a beneficia de servicii medicale, o fac pentru tratamente stomatologie, iar alti 42 la suta pentru operatii de chirurgie estetica. In acest moment, la nivel mondial, peste 7 milioane de persoane fac turism in scopuri medicale iar piata de turism medical are o valoare de peste 30 de miliarde de euro.

 


Categorii: Actual, Analiza, Business

Adaugati un comentariu


 

*