Ultima misiune: salvator si dupa moarte

Paramedicul galatean Laurentiu Remus Balintan a salvat si dupa moarte alti oameni, el exprimand-si in timpul vietii dorinta de a deveni donator de organe.

 

Sursa: viata-libera.ro

Sursa: viata-libera.ro

Si-a dedicat viata salvarii de vieti. A continuat sa salveze vieti insa si dupa moarte, dupa ce a suferit un anevrism cerebral. Tragedia mortii premature a unui salvator care lucra ca pompier si paramedic la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta din Galati a fost atenuata pentru rudele acestuia de faptul ca barbatul, de 42 de ani, si-a continuat si dupa trecerea la ingeri menirea de salvator de vieti.

Laurentiu Remus Balintan a contribuit la salvarea a unor pacienti a caror unica sansa o reprezenta un transplant de organe, de dincolo de moarte. Evenimentul tragic a prilejuit totodata si doua premiere medicale, constand in prima prelevare de organe efectuata la Spitalul Judetean din Galati si primul transplant hepatic efectuat in afara Capitalei, in noul Centru de transplant de la Iasi, inaugurat in urma cu o luna. Din pacate, cea de-a doua nu s-a dovedit un succes, pacientul decedand la 12 ore dupa interventie.

Toate acestea n-ar fi fost insa posibile fara generozitatea plutonierului major Remus Beilntan si a familiei acestuia, fostul pompier – paramedic exprimandu-si din timpul vietii dorinta de a dona organe. Rudele i-au respectat dorinta si au fost de acord cu prelevarea, atunci cand medicii le-au transmis ca nu mai pot face nimic pentru a salva viata fostului militar.

Plutonierul major lucra de 10 ani in cadrul ISU Galati, ca pompier militar, ulterior urmand si cursuri de specializare pentru a deveni paramedic in cadrul aceleiasi unitati. A lasat in urma o sotie indurerata si un copil care isi va aminti mereu despre tatal sau ca despre un erou salvator de vieti.

 

SJU Galati

SJU Galati

Remus Laurentiu Belintan a participat la sute de misiuni si a salvat sute de vieti, iar in tot acest timp si-a exprimat de mai multe ori dorinta de a-si continua menirea de salvator si dupa moarte, in cazul in care ar fi posibila prelevarea de organe.  Din pacate, dorinta i s-a indeplinit mult prea devreme, fostul paramedic indeplinindu-si post-mortem o ultima misiune de salvator de vieti.

Subofiterul a suferit, in urma cu 10 zile, un accident vascular-cerebral, in timp ce alerga pe faleza Dunarii. In scurt timp, o hemaragie masiva i-a inundat creierul, foarte aproape de trunchiul cerebral. In ciuda eforturilor depuse de medicii galateni, timp de o saptamana, el nu a mai fi putut fi salvat, fiind declarata moartea cerebrala. Familia a trecut peste socul suferit si a fost de acord, la propunerea medicilor, cu prelevarea de organe, respectand astfel si una dintre dorintele subofiterului, care isi exprimase acordul in timpul vietii, in acest sens.

 

transplant operatieLa spitalul din Galati au sosit doua echipe medicale de la Iasi si Bucuresti, pentru prelevarea rinichilor si ficatului. A fost prima prelevare efectuata la spitalul galatean, de cand unitatea a fost acreditata in acest sens, medicii de aici acordandu-le sprijinul specialistilor veniti de la Iasi si Bucuresti.

Unul dintre rinichi a fost trimis in Capitala, unde un pacient cu afectiuni renale grave astepta de mai multa vreme sansa unui trasnsplant. Celalalt rinichi si ficatul au ajuns la Iasi, unde alti doi pacienti au primit o sansa la viata. A fost consemnata totodata o noua premiera medicala, realizandu-se astfel primul transplant hepatic la Iasi si prima interventie de acest gen in afara Capitalei.  Acest lucru a fost posibil ca urmare a inaugurarii, in urma cu o luna, a celui de-al treilea Centru de Transplant Hepatic din tara, care functioneaza in cadrul spitalului Sfantul Spiridon din Iasi.

 

transplant-irinel-popescuInterventia a fost efectuata de o echipa formata din 10 medici, coordonata de profesorul Irinel Popescu, impreuna cu profesorul iesean Cristian Lupascu. Pacientul operat a fost un barbat de 47 de ani, cu o ciroza hepatica virala C, cu noduli cancerigeni. Singura sa sansa era un transplant de ficat, iar aceasta a aparut datorita generozitatii fostului paramedic galatean si a familiei acestuia.

Interventia chirurgicala a decurs fara probleme, implantarea ficatului fiind efectuata cu succes, dar din pacate, pacientul nu a supravetuit, el stingandu-se la 12 ore dupa transplant.

Coordonatorul Centrului Regional Iasi de Transplant, dr. Raluca Neagu-Movila a precizat ca nu se cunosc, deocamdata, cauzele decesului, acestea se vor afla dupa efectuarea autopsiei.

Transplantul renal efectuat la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ s-a efectuat la un barbat de 46 de ani, aflat pe lista de asteptare inca din anul 2013, diagnosticat cu nefropatie tubulointerstitiala.

„Interventia a descurs fara incidente, fiind a 16-a de acest tip de anul acesta. Exista o analiza recenta facuta pe ultimii zece ani referitor la cei transplantati si, conform acesteia, avem una dintre cele mai bune supravietuiri ale grefei renale din toate centrele din Roma­nia. Este adevarat ca si numarul de transplanturi efectuate la Iasi este unul mai mic comparativ cu altele“, a precizat dr. Ionut Nistor, medic nefrolog si purtator de cuvant al unitatii medicale.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*