UMF Iasi isi face muzeu si simulator de spital de urgenta

15 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Institutia a facut publice trei proiecte in valoare de 22 de milioane de euro, pe care le va demara in viitorul apropiat si care vor schimba fata orasului.

 

UMF Iasi

UMF Iasi

Reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi au planuri mari pentru acest an, anuntand la jumatatea acestei saptamani intentia de a demara trei proiecte in valoare de aproape 22 de milioane de euro, proiecte ce urmeaza sa fie finantate din fonduri proprii, dupa cum a precizat rectorul universitatii, Vasile Astarastoae. Impreuna cu decanul Facultatii de Medicina Generala, Doina Azoicai, si directorul general administrativ Daniela Drugus, rectorul UMF Iasi a organizat ieri o conferinta de presa la care au fost prezenti si primarul Iasiului, dar si presedintele Consiliului Judetean Iasi, intrucat cele trei proiecte urmeaza sa schimbe si fata orasului”, fiind astfel nevoie de sprijinul administratiei locale. Primul dintre proiecte, si cel mai important, isi propune sa modifice total intreaga zona din fata UMF Iasi, printr-o serie de schimbari gandite de arhitecti, astfel in cat sa fie cat mai bine pusa in evidenta cladirea universitatii si celelalte cladiri din zona. Un alt proiect la fel de indraznet se refera la construirea unui simulator de spital de urgenta destinat pregatirii studentilor, pe fondul lipsei bazelor clinice in care acestia sa poata pune in practica cunostiintele si abilitatile deprinse la orele de curs. In fine, ultimul din cele trei proiecte isi propune transformarea unei cantine intr-un centru de recuperare medicala si educatie fizica.

 

senat umf iasiPrimul si cel mai important proiect, cel referitor la modificarea zonei din fata UMF Iasi, presupune cheltuieli de 12 milioane de euro. Conform planurilor prezentate de conducerea universitatii iesene, se va amenaja o parcare subterana cu aproximativ 230 de locuri, iar zona de la suprafata a fost gandita de arhitecti ca un spatiu deschis care sa puna in evidenta atat universitatea, cat si Institutul de Anatomie de langa aceasta. Proiectul a fost gandit astfel incat in centrul acestuia sa fie amenajata o zona, ca o scena, unde sa poata fi organizate diverse evenimente, lucrarile de reamenajare urmand sa aiba loc pe parcursul a doi ani.
„Prin acest proiect, noi dorim in primul rand sa valorificam ansamblul arhitectural al universitatii, pentru ca toate cladirile din jurul nostru sunt monumente istorice, in care universitatea a investit si a realizat lucrari de consolidare si de reabilitare. Pentru realizarea acestui proiect, arhitectii au propus coborarea intregii piete cu 3,5 metri sub nivelul bulevardului Independentei, urmand sa fie instalate lifturi cu acces direct din parcarea subterana catre cladirea rectoratului”, a spus Daniela Drugus, directorul general al universitatii.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

La randul sau, rectorul, Vasile Astarastoae, a afirmat ca astfel se va decongestiona traficul pe strazile din jurul universitatii, in timp ce directorul general administrativ a precizat ca prin acest proiect se va facilita si o eventuala interventie a echipajelor de urgenta pe strada aglomerata care ocoleste cladirea unitatii de invatamant superior.

In acelasi spatiu, va fi amenajat si un muzeu al universitatii, dar si spatii expozitionale, o biblioteca si o zona de cafetarie-ceainarie dotata cu Wi-Fi si pusa la dispozitia studentilor pentru lectura, studiu sau recreere.
Investitia presupune folosirea unei suprafete totale de 13.000 de metri patrati, dintre care 3.490 de metri patrati vor fi alocati spatiilor culturale, 8.660 zonei de parcare si 400 pentru spatiile care asigura legatura intre corpurile propuse si cele trei corpuri al universitatii – Corp Rectorat, Corp Principal I si III. Noaptea, aceste legaturi vor fi iluminate.

 

studenti-umf-carol-davilaCel de-al doilea proiect pe care universitatea doreste sa il realizeze este un Centru de abilitati fundamentale care sa simuleze, functionarea unui spital de urgenta. Reprezentantii universitatii sustin ca acest centru este necesar intrucat universitatea se confrunta cu lipsa bazelor clinice si a spatiilor pentru exersarea si verificarea abilitatilor practice ale studentilor si rezidentilor. Acesta va fi amenajat pe o suprafata 5.190 de metri patrati, iar investitia are o durata de implementare de 12 luni si o valoare de 5 milioane de euro.
„Ca beneficii obtinute se remarca simularea unui ambulatoriu de spital atat ca si configuratie, cat si ca dotari, inclusiv pentru medicina de urgenta, cu dotari pentru ambulanta si elicopter”, a precizat rectorul Vasile Astarastoae.

Cel de-al treilea proiect consta in transformarea unei cantine in centru de recuperare medicala si educatie fizica. Acest centru, care va avea o suprafata de 3.150 de metri patrati, va cuprinde patru sali de sport acoperite, doua terenuri in aer liber, multifunctionale, o pista de alergare acoperita si un bazin de inot de dimensiune medie, dar si o baza clinica de recuperare medicala unde studentii de la specializarea de balneofizeokinetoterapie vor putea desfasura activitatile de studiu practice. Valoarea investitiei este tot de 5 milioane de euro, cu o durata de implementare estimata intre 12 si 24 de luni.

 


Adaugati un comentariu


 

*