Un belgian si un francez ne invata cum functioneaza casele de sanatate ca societati mutuale

7 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Prezentarea propunerii de lege axata pe segmentul de asigurari obligatorii si pe societati mutuale va avea loc maine, la Palatul Parlamentului.

 

Ministerului Sanatatii (MS) reia discutiile pe marginea proiectului de modificare a Legii Sanatatii prin care, intre altele, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) cu casele teritoriale se vor transforma in societati mutuale.Un evenimt cu tema „Prezentarea propunerii de lege axata pe segmentul de asigurari obligatorii  si pe societatile mutuale”, are loc maine dimineata, la Palatul Parlamentului.

La eveniment, care va fi moderat de dr. Ioana Bianchi, consilier personal al ministrului Sanatatii, vor fi prezenti, asa cum era de asteptat, dr. Raed Arafat, subsecretar in MS, care indeplineste si atributiunile de ministru, dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in MS si fostul ministru, dr. Vasile Cepoi, actualmente consilier al premierului Victor Ponta.

Doi specialisti in asigurari mutuale din Belgia si Franta (sistemele model alese de Ministerul Sanatatii) vor fi keynote speakeri la eveniment.

Dr Jan van Emelen, Innovation Director, Independent Health Insurance Funds (MLOZ), Presedinte Disease Management Working Group, Association Internationale de la Mutualité (AIM) (Belgia) va prezenta sistemului de asigurari publice din Belgia si rolul societatilor mutuale.

Specialistul francez Didier Bazzocchi, Director General delegat pentru sanatate al grupului COVEA, (Franta), va vorbi despre sistemul de asigurari de sanatate complementare din Franta.

 

Vasile Cepoi, din nou la rampa

 

Temele abordate in cadrul evenimentului se vor referi, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, la „Rambursarea si controlul calitatii serviciilor de sanatate de catre societatile mutuale”, „Analiza functionarii actuale a sistemului de asigurari de sanatate in vederea transformarii eficiente a caselor de asigurari in societati mutuale”, „Alocarea resurselor intre societatile mutuale”, „Formarea initiala si continua a resurselor umane din societatile mutuale” si la „Informarea si educarea pacientului in legatura cu drepturile lui in societatile mutuale”.

Fostul ministru Vasile Cepoi va prezenta propunerea de lege axata pe segmentul de asigurari obligatorii si pe societatile mutuale.

El declara in iulie 2012, ca „pentru a putea realiza un sistem in care asiguratii sa aiba controlul, una dintre propuneri a fost de a reorganiza casele actuale de asigurari de sanatate in societati mutuale de asigurari”. Dr. Cepoi mai spunea ca prin reorganizarea caselor de asigurari, numarul celor care contribuie la fondul sanatatii ar trebui sa creasca. De asemenea, veni­turile disponibile pen­tru cheltuieli in sis­tem ar trebui sa fie mai ridicate.

 

Intre obligatoriu si facultativ

 

Referitor la acelasi subiect, secretarul de stat Alexandru Rafila explica in urma cu catva timp ca operatorii privati pentru asigurari de sanatate vor avea acces la banii pentru pachetul de baza de servicii medicale abia dupa doi ani de la adoptarea Legii Sanatatii si numai cu conditia ca „cei care se vor asigura pentru pachetul bazal la operatorii privati trebuie, in mod obligatoriu, sa aiba si un pachet facultativ de asigurari”.

In legatura cu continutului pachetului de baza, acesta preciza ca „tot ceea ce nu se gaseste in oferta nu va fi oferit in cadrul acestui pachet de baza. Pentru pensionarii care au mai putin de 740 de lei, (…) serviciile vor face parte dintr-un pachet social de servicii de sanatate, acoperit de bugetul de stat. Pachetul social va cuprinde coplata”, declara Alexandru Rafila.

Secretarul de stat a aratat ca operatorii privati pot sa functioneze si astazi prin pachete de servicii facultative pe care le ofera acesti operatori , prin contracte cu institutii publice sau private.


Adaugati un comentariu


 

*