Un dar de sezon – miere de rapita, pentru tineretea mintii si a trupului

14 mai 2017 | 0 comentarii |

Daca organizarea si munca unei familii de albine ar fi pusa in practica in societate… am trai intr-o lume aproape perfecta”, spune Ana Radu, asistent medical de profesie si apicultor din pasiune, pentru a ne face o imagine despre lumea albinelor si despre beneficiile produselor apicole pentru sanatate.

 

miere rapitaSa-ti placa un lan cu rapita poate fi extrem de placut. Ba chiar, mai marii tarii, aflati zilele trecute in vizita de lucru in Campia Baraganului, rapita au admirat. Iar rapita este ub aceasta perioada in toata splendoarea ei, inflorita pe deplin! Ca e vremea rapitei ne dam seama si dupa numarul de caravane cu stupi care se afla fie pe marginea lizierelor de salcami, fie in plina campie. Sunt apicultorii Buzaului sau cei dinspre Prahova, care apreciaza mierea de rapita si o valorizeaza pe masura caracteristicilor ei.

Am zis sa stric din linistea unui apicultor plecat in pastoral, impreuna cu inca doi prieteni. Aurel Cojanu este din Mierea – pare o gluma, dar asa este, un sat al comunei Tisau. Un alt prieten din Izvoranu si unul din Buzau, aclimatizat, spune el, pe langa cei doi. Toti apicultori cu state vechi, care acum sunt la Caltuna, in Baragan, cu stupii, la rapita. Mai apoi se retrag la salcam, inspre Mizil.

 

rapita - stupiNumai bine ca l-am gasit pe Aurel Cojanu acasa, la Mierea. Norocul meu ca dupa doua zile de stat in campie i s-a facut dor de dealul sau. Si a venit cu ploaia, dar si cu vesti bune. „Culeg bine, albinele! Au iesit la zbor si fac treaba. A cam plouat, dar e bine. Pare sa fie un an apicol foarte bun. Eu cred ca scot, in cateva zile, peste o tona de miere de rapita”, ne spune omul, incantat de munca albinelor, dar usor necajit din cauza neglijentei autoritatilor fata de apicultori si apicultura.

Ma face curioasa si-l intreb de ce pune accent pe mierea de rapita. „Pai cum sa nu?E buna si pentru copii, dar si pentru batrani. E inamicul uitarii, adica ajuta mintea sa ramana tanara. E buna si pentru a nu raci. Eu am doi nepotei, o fata si un baiat, si opresc pentru ei, dar si pentru noi toti din familie, miere de rapita. Este extrem de recomandata pentru noi. Lumea insa nu o cauta. Si inteleg eu de ce… s-a dus vorba ca ar fi putin iute, ca ustura. Dar nu e asa. Si mai e ceva. Mierea de rapita cristlizeaza foarte repede si nu e la fel de placuta la aspect precum cea de salcam care e mai fluent, mai curgatoare si limpede, clara. O prefer ochiul, ce sa mai zicem!”.

 

Aurel Cojanu

Aurel Cojanu

Nu pot sa ma abtin si caut raspuns – ce face el cu atat miere? O vinde prin Asociatia Apicultorilor? „Pai… am auzit un prieten ca asta de rapita iese undeva la 6 lei kilogramul. Ce facem noi cu asa pret? De unde bani pentru cate costuri avem? Eu nu stimulez albinele cu nimic, fac miere bio si sa o dau cu sase lei? Am noroc ca nora mea, care a pus un anunt pe Facebook si are acolo ceva clienti,ea e si profesoara. Mai am eu am un prieten care detine o ceainarie in Brasov, dar cate miere sa ia si el?! Oricum, cumpara ceva si e important pentru mine!”, ne spune omul, cu un oftat, facand trimitere la Guvern si la Parlament, care nu iau in seama o astfel de bogatie a acestei tari…

Aurel Cojanu isi migaleste ramele, pentru vine luna iunie, cand stupii se inmultesc. Are gand sa nu opreasca nici pastoralul si sa produca si meiere de salcam. Daca ar putea sa ajunga si la salcamul II, ar fi foarte bine.

 

Ana Radu

Ana Radu

Vorbim despre o lectie de sanatate pe care o neglijam. Stim ca miere este foarte buna pentru sanatate, stim ca borcanul este pe masa, insa uitam ori evitam sa luam o lingurita pe zi, asa cum ne spun medicii ca ar fi bine. Poate, daca ne-ar trage de maneca un copil de langa noi, care are mintea odihnita, nu am mai mai da fuga la farmacie. Pana ajungem la delicioasa si binefacatoarea miere, insa, Ana Radu crede ca ar trebui sa stim cate ceva despre harnicele albine, si despre ce inseamna sa fii apicultor.

Ingrijirea albinelor presupune, in primul rand, dragoste fata de albina si natura, fiind in stransa interdependenta. O miere de calitate inseamna deplasari in pastoral, la diferite plante si arbori meliferi. Ingrijirea albinelor presupune multa dragoste, munca si dariure. Albina, in primavara, este asemeni unui nou nascut. Din pacate, folosirea exagerata a pesticidelor diminueaza, cu fiecare an, familii de albine. Iar in forurile legislative nu avem specialisti in apicultura, care sa tina cont de acest aspect, si nici fondurile europene nu sunt accesate, din cauza fuctionarilor slab pregatiti in domeniul apicol. Daca organizarea si munca unei familii de albine ar fi pusa in practica in societate… am trai intr-o lume aproape perfecta”, ne spune Ana Radu.

 

albine-stupMierea de rapita este o miere monoflora, obtinuta exclusiv din nectarul florilor de rapita. Aceasta ar fi, poate, doctorul de langa noi, care nu stie vorbe, dar care are puteri maxime asupra trupului. „Sa-i acordam girul”, ne spune spune Ana Radu, asistent medical de profesie, pasionata de oamani, de natura si de apicultura. Iar perioada de cules de la rapita nu o poate rata, cu albinele ei. Chiar ne dovedeste ca statul in pastoral inseamna munca in mod continuu la stupi, dar si bucurarea sufletului.

Iar ca sa intelegm de ce spune asta, Ana ne spune cateva dintre secretele albinelor. Ea stie capentru a obtine un kilogram de miere poliflora, albinele cerceteza aproximativ 5 milioane de flori. Iar pentru un kilogram de miere de salcam sau tei, aproximativ 2 milioane de flori sunt vizitate de harnicele albine, care culeg polenul pentru a-l transforma in cel mai natural si mai sanatos indulcitor”.

 

rapitaProfesionistul din sanatate nu poate rata ocazia de a ne explica si care sunt beneficiile mierii de rapita, despre care vorbim in acest articol, pentru sanatatea noastra.

 „Rapita, din care albinele produc miere in luna mai, este o planta nelifera bogata in proteine, carbohidrati, glucide, lipide, in minerale precum bor, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, in vitaminele A, B1, B2, B3, C si betacaroten. Datorita abundentei de principii nutritive, mierea de rapita, care are o culoare alb-laptoasa si o textura cremoasa, fina, este usor tartinabila. Cristalizeaza foarte repede, din cauza continutului ridicat de glucoza. In comparatie cu alte tipuri de miere,cea din rapita nu este foarte dulce, dar este buna la gust si aduce nenumarate beneficii sanatatii si frumusetii”, ne spune Ana Radu, punand accent pe principiile nutritive ale rapitei, de care putem beneficia cu totii, din plin, daca devenim constienti de un fapt confirmat in mii de ani, de practica terapeutica.  

 

rapita - albineDespre mierea de rapita mai trebuie sa stim ca are proprietati curative pe care nu ar trebui sa le neglijam, daca ne dorim sa ne mentinem tineretea mintii si a trupului. „Mierea de rapita este un remediu eficient in boli renale, de stomac, circulatorii, respiratorii si in osteoporoza. Datorita continutului de Q3 este recomandata atat persoanelor care sufera de osteoporoza, dar si copiilor, pentru o buna dezvoltare osoasa. Are, totodata, efect antibacterian, (distruge streptococ, stafilococ, helicobacter pylori), iar datorita oligoelementelor pe care le contine (bor si calciu) este recomanda in tratarea reumatismului. Pentru efectele sedative si relaxante pe care le are asupra organismului, mierea de rapita este recomandata persoanelor care sufera de stres, anxietate, insomnie si alte boli ale sistemului nervos. Prin continutul bogat in vitamina E, mentine tonicitatea si elasticitatea pielii si peretilor vasculari, asupra carora are actiune nutritiva si hidratanta, contribuind eficient la mentinerea tineretii acestora. Datorita acestor proprietati, mierea de rapita este preferata in cosmetica”, concluzioneaza Ana Radu, indemnandu-ne sa acordam acestui tip de miere mai multa incredere, pentru a profita de beneficiile ei pentru sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*