Un „înger” de numai 7 ani din Iași a salvat trei vieți

9 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Copilul a intrat în moarte cerebrală la o săptămână după ce a fost victima unui accident de circulație, iar familia a fost de acord să îi doneze organele pentru transplant.

 

Într-o perioadă în care astfel de gesturi sunt tot mai rare, iar percepția pozitivă a populației față de transplantul de organe tinde să se modifice pe fondul scandalurilor care au avut loc în ultimul an pe această temă, o familie din Iași a avut puterea să treacă peste durerea suferită de pierderea unui copil în vârstă de doar șapte ani, transformând propria tragedie în speranță și bucurie pentru alte cinci familii. Părinții copilului au fost de acord cu prelevarea de organe, după ce medicii de la spitalul de pediatrie Sfânta Maria din Iași le-au comunicat că acesta nu mai are nicio șansă de supravietuire, în urma unui accident de circulație a cărui victimă fusese la începutul acestei luni. Adus în stare gravă la spitalul de pediatrie Sfânta Maria, băiețelul a mai supraviețuit doar câteva zile, după care a intrat în moarte cerebrală, medicii declarându-se neputincioși să îl mai salveze.

După ce au dat cumplita veste familiei, aceștia le-au vorbit părinților și despre posibilitatea ca băiatul lor să poată salva alte vieți, spunându-le că era compatibil pentru prelevarea de organe. Părinții au fost de acord și astfel, copilul lor s-a transformat în înger salvator pentru alte cinci persoane, dintre care trei aveau urgentă nevoie de un transplant pentru a supraviețui.

 

Medicii au prelevat ambii rinichi, ficatul și corneea, în paralel fiind demarate demersurile pentru identificarea pacienților cărora aceste organe să le fie transplantate. Inițial, fusese avut în vedere tot un copil pentru a primi ficatul, dat fiind faptul că transplantul hepatic de la copil la adult este o procedură care se efectuează foarte rar. Pentru că la Iași nu există listă de așteptare pentru copii primitori, ficatul a fost trimis la București,  iar aici medicii au decis să transplanteze totuși organul unei paciente adulte, care se afla în stare critică.

Este vorba de o femeie de 38 de ani, care se afla pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic de 11 ani, suferind de ciroză biliară primară. Starea ei se agravase mult în ultima perioadă, de aceea medicii au decis să îi transplanteze ficatul prelevat de la copilul de 7 ani. Profesorul Irinel Popescu a precizat că principalul avantaj a fost acela că pacienta are o constituție mai puțin robustă, iar masa corporală este apropiată de cea a unui copil.

Operația de transplant s-a întins pe durata a șapte ore, ulterior, medicii constatând că ficatul a început să producă bilă, acesta fiind primul semn că grefa este una reușită.

 

Unul din rinichii prelevați a fost trasnplantat azi-noapte unui copil de 5 ani, care făcea dializă încă de la naștere si care se afla în evidența secției de Nefrologie de la spitalul Sfânta Maria din Iași. Transplantul a fost efectuat la spitalul ieșean Dr. C.I. Parhon, care este centru acreditat din anul 2000 pentru astfel de intervenții, și unde s-au efectuat până acum peste 200 de transplanturi renale.

Și această operație a fost una dificilă, transplantul renal la copii fiind, de asemenea, o procedură destul de rară. La nivel național s-au efectuat, până în prezent, doar patru transplanturi renale la pacienți sub 5 ani, iar transplantul efectuat azi-noapte a constituit o premieră pentru centrul ieșean, fiind vorba de cel mai tănăr pacient care a fost supus aici unei astfel de proceduri.

Celălalt rinichi a ajuns la un alt pacient aflat pe lista de așteptare pentru un transplant renal, în timp ce corneea prelevată de la băiatul de șapte ani îi va ajuta pe alți doi pacienți si își recapete vederea.

Atât cei care au primit o șansă la a doua viață și famiiile acestora, cât și personalul medical au ținut să-și exprime recunoștința față de îngerul salvator și părinții acestuia, datorită cărora trei vieți au fost salvate, iar alti doi pacienți își vor recăpăta vederea. Totodată au încurajat alți potențiali donatori să treacă peste suferința pierderii cuiva drag și să accepte să-i doneze organele, în acest fel făcând destul creștinesc de a salva alte vieți, prin intermediul cărora o parte din persoana apropiată va continua să trăiască.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*