Un medicament pentru leucemie, posibil remediu in Boala Parkinson

24 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Un pacient tintuit intr-un scaun cu rotile a reusit sa mearga din nou, iar alti trei, care nu puteau vorbi, au redevenit capabili sa poarte conversatii, dupa administrarea medicamentului.

 

tasignaCercetatorii americani de la Universitatea Georgetown din Washington au descoperit ca un medicament care se utilizeaza in tratamentul leucemiei, aprobat de agentia americana a medicamentelor, este eficient si impotriva maladiei Parkinson, precum si a unei forme de dementa. Este vorba de molecula Nilotinib produsa de laboratoarele elvetiene Novartis, comercializata sub denumirea de Tasigna, despre care cercetatorii universitatii americane spun ca  a permis o reducere semnificativa si incurajatoare a proteinelor toxice de la nivel cerebral, aceste proteine fiind legate de progresia acestor boli neurodegenerative.

Descoperirea a fost facuta in urma unui studiu efectuat pe 12 pacienti, cercetatorii constatand ca medicamentul respectiv a imbunatatit functia cognitiva, abilitatile motorii si non-motorii ale pacientilor cu boala Parkinson si cu maladia cu corpi Lewy, o tulburare cognitiva caracterizata prin depozite anormale ale unei proteine formate in interiorul celulelor nervoase ale creierului. Medicamentul, folosit in prezent doar pentru tratarea leucemiei, a crescut productia de dopamina, un neurotransmitator important care favorizeaza comunicarea intre neuroni. Stoparea tratamentului cu Tasigna pare sa provoace declinul cognitiv si capacitatile motorii, in ciuda reluarii terapiilor conventionale impotriva Parkinson.

 

parkinsonIn cadrul studiului, un bolnav imobilizat intr-un scaun cu rotile pentru ca nu se mai putea ridica, a fost capabil sa mearga din nou, in timp ce trei pacienti care inainte nu puteau vorbi, au fost in stare, dupa acest tratament, sa poarte conversatii normale.

Autorii studiului spun ca aceasta este prima data cand o terapie pare sa inverseze, intr-un un grad mai mare sau mai mic, in functie de evolutia bolii, declinul cognitiv si capacitatea functionala a pacientilor care sufera de astfel de tulburari neurodegenerative.

Acestia recunosc insa ca este esential sa se efectueze un studiu clinic mai extins inainte de determinarea impactului real al acestui medicament, pentru ca nu a existat un grup de bolnavi de control pentru a face o comparatie placebo sau cu alte tratamente pentru boala Parkinson.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*