Un miliard de lei in plus pentru Ministerul Sanatatii, la rectificarea bugetara

30 iulie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Eugen Nicolaescu a precizat ca sumele sunt necesare mai ales pentru programele de transplant si celelalte programe nationale.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgMinisterul Sanatatii va beneficia de o alocare suplimentara de aproape un miliard de lei la prima rectificare bugetara din acest an, a anuntat premierul Victor Ponta, dupa  intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International, mentionand ca  Guvernul a ajuns la un acord cu partenerii internationali.

Pentru Ministerul Sanatatii vom avea o alocare suplimentara de aproape un miliard de lei, acoperind astfel o neincasare de 500 de milioane din taxa clawback si adaugand in mod concret 570 de milioane de lei care vor fi transferati catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru plata medicamentelor si a serviciilor. Tot la Ministerul Sanatatii, aproximativ 90 de milioane de lei vor fi alocati pentru continuarea proiectelor finantate de catre Banca Mondiala, de BEI si BERD, mai concret – vreau sa fie clar pentru toata lumea, ma refer la programul de maternitati, care se afla in diferite stadii de realizare, unele chiar au fost finalizate si n-au fost receptionate, altele mai au nevoie de 15-20% pentru a fi finalizate. 90 de milioane de lei vom aloca maine, special pentru acest program”, a precizat primul ministru, intr-o conferinta de presa prilejuita de incheierea discutiilor cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala si a discutiilor interministeriale privind rectficarea bugetara.

Urmeaza ca in sedinta de Guvern sa se adopte o ordonanta privind rectificarea bugetara, dupa care banii vor intra in conturile ministerelor.

 

Eugen Nicolaescu si Victor Ponta

Eugen Nicolaescu si Victor Ponta

La jumatatea lunii iunie, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu declara, intr-un interviu acordat televiziunii publice, ca a cerut „multe suplimentari” la rectificarea bugetara, dar ca la rectificarea bugetara din vara , Sanatatea se va descurca si cu 300-400 de milioane de lei.

Am cerut mult mai mult, dar daca vor veni 300-400 de milioane de lei, ne vom descurca pana la sfarsitul anului. Am cerut multe suplimentari, recunosc, pentru ca bugetul pe anul acesta este foarte trist. O mare parte din bani trebuie sa se duca catre arierate, care si ele trebuie platite, pe buna dreptate. Banii pe care ii avem sunt mai putini, din nefericire”, declara Nicolaescu, mentionand ca sumele sunt necesare in special pentru programul de transplant si pentru programele nationale.

De alocari suplimentare vor mai beneficia Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (943,3 milioane lei), Ministerul Justitiei (159,6 milioane lei), Ministerul Public (20,5 milioane lei, din care 2,9 milioane lei pentru DNA), Ministerul Afacerilor Interne (228,3 milioane lei, din care 116,2 milioane lei pentru activitatile restante ce fac obiectul Primei Anexe Detaliate Extinse a contractului cu EADS), Ministerul Apararii (156,2 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (51,3 milioane lei), Serviciul Roman de Informatii (30 milioane lei), Ministerul Mediului (31 milioane lei), Serviciul de Informatii Externe (10 milioane lei).

Fonduri suplimentare sunt alocate  si Senatului (184.000 lei), Agentiei Nationale de Integritate (3,6 milioane lei), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (300.000 lei), Consiliul Superior al Magistraturii (8,6 milioane lei).

 

rectificare bugetaraVor fi operate insa si rectificari bugetare negative, cea mai mare suma fiind taiata de la Ministerul Muncii – 1,1 miliarde lei (30,44 miliarde de lei buget intial), argumentat cu economiile inregistrate pe primele sase luni ale anului la actiunile de „Asistenta sociala” finantate de la bugetul de stat, precum si la cele finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, caruia i se asigura transferuri de echilibrare din bugetul acestui minister. Taieri de cheltuieli vor fi efectuate si la Ministerul Agriculturii (61,1 milioane lei), Ministerul Culturii (5,2 milioane lei), Ministerul Economiei (6,3 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (53,5 milioane lei), Ministerul Transporturilor (953,5 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (535,7 milioane lei), Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (53,3 milioane lei), Ministerul Tineretului si Sportului (20,7 milioane lei), Presedintie (16.000 lei), Camera Deputatilor (168.000 lei), Inalta Curte de Casatie si Justitie (18.000 lei), Curtea Constitutionala (271.000 lei), Avocatul Poporului (113.000 lei), Consiliul National al Audiovizualului (117.000 lei), Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor (642.000 lei), Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (167.000 lei).

La intrevederea premierului Victor Ponta cu FMI au participat si ministrul Finantelor Daniel Chitoiu, ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea si ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici.


Adaugati un comentariu


 

*